Zorunlu emeklilik sigortası ne zaman başlayacak? Zorunlu emeklilik sigortası için maaşımdan ne kadar kesilecek? Zorunlu BES'e kimler alınacak? Zorunlu BES'ten ayrılırsam kesintilerin ne kadarını geri alabilirim? Memurlar da zorunlu BES'li olacak mı?

Bireysel Emeklilik Sistemi çalışanlara emekli olduklarında ek bir gelir sağlayacak ve emekli maaşının yanında çalışanlara artı sağlayacak bir gelir sistemi oluşturmak amacı ile kurulmuştur. Bilindiği üzere Bireysel Emeklilik Sistemi isteğe bağlı katılımlı bir sistem ve özel sigorta şirketleri tarafından oluşturulan bir sistem olup devlet tarafından da belirli oranda katkı sağlanmaktadır. Şimdi ise BES sistemi çalışanlar için zorunlu hale gelecek. Gelelim bu sistemin ayrıntılarına;

Zorunlu BES Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

Zorunlu BES sistemi 01.01.2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak. Çalışanlardan Zorunlu BES İçin Ne Kadar Kesinti Yapılacak? Çalışanlardan brüt prime esas kazanç üzerinden %3 oranında Bireysel emeklilik primi kesintisi yapılacak. Zorunlu BES'te Devlet Katkısı Ne Kadar Olacak?

İlk hesap açılışında tüm çalışanlara bir defaya mahsus 1000,00 TL tutarında devlet katkısı verilecek. Sonrasında ise yatan primlerin %25'i oranında her ay devlet desteği verilecek.

Kimler Zorunlu BES Sistemine Dahil Edilecek?

  • Türk vatandaşı olan ve ya mavi kartlı olan,
  • 45 yaş altında olan,
  • 4/a - SSK kapsamında çalışan,
  • 4/c- Emekli Sandığı kapsamında çalışan memurlar,
01.01.2017 tarihinden itibaren zorunlu BES'e alınacak. Çalışanlar Zorunlu BES'ten Ayrılma Hakkına Sahip mi? Çalışanlar zorunlu BES kapsamında kendilerine emeklilik sözleşmesinin tebliğ tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde dilekçe ile başvuru yaparak sistemden ayrılabilir. Zorunlu BES Sisteminden Ayrılanlara Kesilen Primleri nasıl iade edilir? Devlet Katkısı Ödenir mi?

2 ay içinde cayma hakkını kullanarak BES sisteminden ayrılan çalışana şirket sigortalı adına ödenen primleri herhangi bir kesinti yapmadan ödemek zorundadır.Cayma hakkını kullanan çalışana yapılan primlerin en geç 10 işgünü içinde iade edilmesi gerekmektedir.  Ancak 2 ay içinde işten ayrılan çalışana devlet katkısı ödenmeyecektir. Sistemde en az 3 yıl kalanlar devlet katkısından faydalanabilecek. buna göre;

  • BES Sisteminde 0-3 Yıl arası kalanlar devlet katkısı alamıyor.
  • 3-6 yıl arası kalanlar devlet katkısının % 15'ini,
  • 6-10 yıl arası kalanlar devlet katkısının % 35'ini,
  • 10 yılı tamamlayıp emeklilik öncesi ayrılanlar Devlet katkısının %60'ını,
  • Emekli olanlara ise devlet katkısının tamamı ödenir.
Bireysel Emeklilik kapsamında emekliliği hak eden ve en az 10 yıllık maaş ödenmesi periyodunu seçen çalışanlara ayrıca Ek olarak %5 oranında devlet katkısı ödenecek. İşyeri Değişikliği Halinde Zorunlu BES İşyeri değişikliği halinde yeni işyerinde bir emeklilik sözleşme anlaşması varsa sigortalının primleri bu şirkete aktarılır. Eğer yoksa eski sözleşme üzerinden primler ödenmeye devam edilir. Mevcutta Bireysel Emeklilik Hesabı Olanlar da Zorunlu BES'e Dahil Edilecek mi?

Mevcutta bir bireysel emeklilik sisteminde sözleşmesi bulunan çalışanlar da zorunlu BES sistemine dahil edilecek. Sigortalılar dilerse diğer hesaplarını bu hesabın üzerine aktarabilirler.

Zorunlu BES'te Prim Yükseltilebilir mi?

Talep halinde primler istenilen kadar ödenebilecek. Tabi asgariden az olmamak koşuluyla.

MAAŞINIZDAN NE KADAR BES KESİNTİSİ YAPILACAĞINI HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim