Vergi Borcu Affı Ne Demektir?
Vergi borcu affı, 6111 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilmektedir. Vergi borcu affı kapsamında değerlendirilen işlemler şunlardır:- Vatandaşların biriken ve üzerine faiz işleyen vergi borçları için af çıkarılmaktadır.
- Vergi borcu sebebiyle pişmanlık duyan ya da kendiliğinden oluşan beyanlar, vergi borcu affına dahil edilmektedir.
- Vergi dairesi ve borcu bulunan vergi dairesi arasında meydana gelmiş anlaşmazlıkların tamamının ortadan kaldırılması için çalışmalar yürütülmektedir.
- Gelir vergisi ve kurumlar vergisi kapsamında ele alınan matrah değerleri, vergi borcu affının konuları arasındadır.
Vergi Borcu Yapılandırmasının Özellikleri Nelerdir?
Vergi borcu yapılandırması, vergi borcu affına dahil edilen kişiler için uygulanan sistemin adıdır. Birikmiş vergi borçlarının üzerine eklenen faiz ve cezalar silinecektir. Vergi borcu yapılandırmasına dahil edilen kişiler, borçlarını ödemeleri konusunda teşvik edilir ve borçlarını ödemeleri kolaylaştırılır. Trafik cezası, gümrük vergisi, gelir vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi dahil, tüm vergi borçlanmalarında vergi yapılandırması uygulanmaktadır. Vergi borcu yapılandırması kapsamında ele alınan aflar ve yapılandırmanın genel nitelikleri aşağıda detaylıca açıklanmıştır:- Birikmiş motorlu taşıtlar vergisi için ödeme kolaylığı oluşturulmuştur.
- Eczanelerde stok edilen ilaçlar için, ceza ya da faiz uygulaması yapılmadan vergi planlaması düzenlenecektir.
- 03.2018 tarihinden sonra biriken tüm vergi borçları için yurt için TÜFE oranında vergilendirme planlanacaktır.
- Trafik cezası ya da idari para cezası alan ve mevcut vergi borçlarını ödemeyen kişiler, indirim hakkından faydalanacaktır.
- Verginin asıl tutarının haricinde kalan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarına, net olarak %50 indirim uygulanacaktır.
- Birikmiş vergi borçlarını peşin olarak ödemek isteyen vatandaşlar, %90 oranında yurt içi ÜFE indirimi alacaktır.
- Vergi borç ve ihtilaflarının sulh aracılığıyla çözüme ulaşması durumunda, ceza ve faizler için %80 oranında indirim uygulanacaktır.
- Kaydı bulunmayan işletmelerin, gerçeğe uygun şekilde kayıt altına alınması durumunda, faiz ya da ceza uygulaması yapılmayacaktır.
- Vergi dairesine beyanı yapılmayan gelirlerin kayıt altına alınması durumunda, kişilere faiz ya da para cezası yansıtılmayacaktır.
- 18 aylık taksite bölünen vergi borcu yapılandırmasının ödemeleri,36 ay içerisinde gerçekleştirilecektir.
Vergi Borcu Sorgulaması Nereden Yapılır?
Vergi borcu yapılandırması, vergi borcunun bulunduğu vergi dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi ve e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. E-devlet ya da Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden toplam vergi borcu için sorgulama yapıldıktan sonra, belirtilen kanallardan bir tanesi kullanılarak vergi borcu yapılandırması için başvuru oluşturulmalıdır. Vergi borcunun bulunduğu vergi dairesi üzerinden yapılandırma talep eden kişiler, kimlik belgesiyle birlikte daireye gitmelidir. Mevcut vergi borçlarının kurum tarafından sorgulanmasının ardından, toplam borç için vergi affı uygulanacaktır. Vergi affıyla, ceza ve faiz tutarları silindikten sonra, vergi borcu için yapılandırma planı hazırlanacaktır.Online Olarak Vergi Borcu Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılmalıdır?
Online ortamda vergi borcu yapılandırma başvurusu oluşturmak için Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi kullanılmalıdır. Online vergi borcu yapılandırma işlemlerinin detayları, aşağıda sırasıyla belirtilmiştir:- gib.gov.tr adres kullanılarak, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi açılmalıdır.
- İnternet sitesinin üst bölümünde yer alan listeden “E-İşlemler” bölümüne tıklanmalı ve “İnternet Vergi Dairesi” bölümü açılmalıdır.
- E-devlet sistemi, T.C. kimlik numarası ya da kullanıcı girişi seçeneklerinden bir tanesi belirlendikten sonra, kimlik bilgileri doğrulanmalıdır.
- Giriş ekranı bilgileri tamamlandıktan sonra, mevcut vergi borcunun yer aldığı sorgulama sayfası açılacaktır.
- Vergi borcunun yer aldığı sayfa üzerinden, vergi borcu yapılandırması için başvuru formu doldurulmalıdır.
- Güncel cep telefonu numarası, ikametgâh bilgileri ve e-posta adresi bilgileri doğrulanarak, yapılandırmaya dahil edilmek istenen vergi borçları belirlenmelidir.
- Vergi borçlarının ait olduğu vergi dairesinin yer aldığı il seçimi yapılmalıdır.
- Borç yapılandırma başvurusunun tamamlanması için açılan ekran “Evet” olarak cevaplanmalıdır.
E-Devlet Üzerinden Vergi Borcu Yapılandırma İşleminin Detayları Nelerdir?
Vergi borcu yapılandırma başvurusunu e-devlet üzerinden yapmak için aşağıda sıralanan adımlar takip edilmelidir:- https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-tum-yapilandirilan-vergi-borclari bağlantı adresine tıklayarak, e-devlet vergi borcu yapılandırma ve sorgulama giriş sayfası açılmalıdır.
- Sayfada yer alan “Kimliğimi Hemen Doğrula” ya da “Giriş Yap” seçeneklerinden bir tanesine tıklanarak, e-devlet kimlik doğrulama sayfası açılmalıdır.
- Sistem girişi aşamasında, kişilerin T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılmalıdır. Mobil imza ya da e-imza uygulamalarından bir tanesine sahip olan kişiler, bu uygulama üzerinden de e-devlet girişini tamamlayabilirler.
- Sistem girişi yapıldıktan sonra, kişilere ait toplam vergi borcunun yer aldığı sayfa açılacaktır.
- Sayfa üzerinden mevcut borçlar için vergi borcu yapılandırma başvurusu oluşturulabilir ya da yapılandırma başvuruları sorgulanabilir.
Vergi Borcu Yapılandırma Ödemeleri Nereden ve Nasıl Yapılır?
Vergi borcu yapılandırmasının ardından hazırlanan ödeme planına uygun olarak, taksit ödemeleri için e-devlet sistemi, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi ve anlaşmalı bankaların sistemleri kullanılmalıdır. Vergi borcu yapılandırmasına dahil edilen borçların ödemeleri için kullanılan kanallar, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:- turkiye.gov.tr adresi kullanılarak, e-devlet sistemi giriş ekranı açılmalıdır. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi doğrulandıktan sonra, e-hizmetler sayfası üzerinden Gelir İdaresi başkanlığı seçimi yapılmalıdır. Vergi dairesi sayfası açıldıktan sonra, yapılandırmaya gitmiş vergi borçları için ödeme yapılabilir.
- gib.gov.tr adresi üzerinden vergi borcu ödemesi yapmak için sayfada yer alan menüden “E-İşlemler” seçimi yapılmalıdır. T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, anne kızlık soyadının 1 ve 2. harflerine ek olarak, eş ya da aileden bir kişiye ait T.C. kimlik numarası sisteme girilmelidir. Yapılandırmaya gitmiş vergi borcu taksitleri, site üzerinden kredi kartı ya da banka kartıyla ödenebilir.
Hangi Bankalar Üzerinden Vergi Borcu Ödemesi Yapılabilir?
Vergi borcu yapılandırma taksitlerinin ödeneceği bankaların isimleri aşağıda sıralanmıştır:- Halkbank
- Vakıfbank
- Ziraat Bankası
- QNB Finansbank
- Garanti BBVA
- Türkiye İş Bankası
- Yapı Kredi Bakası
- Türk Ekonomi Bankası
- Burgan Bank
- Denizbank
- Aktifbank
- Akbank
- Kuveyt Türk
- Albaraka Türk
SGK İdari Para Cezası Ödemesi Nasıl Yapılır?
Yetim Maaşı Ne Kadar, Kimler Alabilir?
SGK İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi Verme
Editör: TE Bilisim