Eylül Ayından Sonraki Raporlulara AGİ Uygulanacak Mı?
Herhangi bir iş yerinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) tabi olarak asgari ücretle çalışanlar, yılın ikinci yarısında yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine giriyorlar. Bu sigortalılar 2020 yılının Eylül ayından itibaren de yüzde 20 dilimine girecekleri biliniyor. Vergi oranındaki artış nedeniyle ele geçen net ücretin bekar asgari ücretli bir işçinin ocak ayındaki net ücretinin altına düşmesini önlemek amacıyla ilave asgari geçim indirimi (AGİ) veriliyor. Örnekle açıklamak gerekirse, bu yıl ocak ayında ödenen net asgari ücret 2 bin 324.71 TL olarak belirlendi. Bu durumda Eylül’den itibaren vergi diliminden dolayı ele geçen net ücretin bu rakamın altına inmesi halinde aradaki farkı kapatmak için her ay ilave AGİ uygulanacak. Vergi diliminden dolayı net ücreti 2 bin 224 TL’ye düşen kişiye 100 TL tutarında ilave AGİ verilecek. Gündeme gelen bu durum eylül ayından sonra rapor kullanan asgari ücretli çalışanlar açısından ilave asgari geçim indirimi (AGİ) konusunda tereddütlere yol açıyor. Uygulamada sıkıntı yaşayan bir firma, 2018 yılı kasım ayında 1 gün raporlu olan personel için ilave asgari geçim indirimi AGİ uygulanıp uygulanmayacağı konusunda vergi dairesinden bilgi talep ettiği öğrenildi.Hazine ve Maliye Bakanlığı Açıkladı
Eylül ayından sonra rapor kullanan asgari ücretlilere ilave olarak AGİ uygulanıp uygulanmayacağı tereddütlerine yanıt Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı özelgede sonuca kavuşturuldu. Hazine Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı bildiride, 2018 yılı ocak ayında bekar bir işçi için net asgari ücretin 1.603 TL olduğuna dikkat çekildi. Konuyla ilgili tebliğ uyarınca, personelin ücret aldığı dönemde işe başlaması veya işten ayrılması, ücretsiz izin ve benzeri nedenlerle net ücretinin ocak ayındaki net ücretin altına düşmesi durumunda ilave asgari geçim indirimi uygulanamayacağı ifade edildi. Dolayısıyla kasım ayındaki ücretin rapor nedeniyle 1.603 TL’nin altında kalması halinde ilave asgari geçim indirimi uygulanmasının söz konusu olmayacağı netlik kazanmış oldu.Çocuk Yardımından Vergi Kesintisi Mümkün Mü?
Çocuk sayısı kaç olursa olsun 2020 yılında devlet memurlarının 6 yaşından büyük çocukları için aylık 36.52 lira, 0-6 yaş (72. ay dahil) aralığındaki çocukları için de 73.04 lira yardım yapılıyor. Devlet Memurları Kanunu uyarınca 2011 yılına kadar 2 çocuğa kadar çocuk yardımı yapıldığı, ancak 2011’de yapılan değişiklik ile çocuk sayısındaki sınırlamanın kaldırıldığı vurgulandı. Kanuna göre özel sektördeki çalışanlara çocuk başına 100 lira yardım yapılıyorsa, çocuk 6 yaşından büyük ise bu tutarın 36.52 TL’si vergiden muaf, 63.48 TL’si ise vergiye tabi olacak. Dolayısıyla personelin tabi olduğu vergi dilimi üzerinden yüzde 15 ile yüzde 40 arasında değişen oranlarda vergi alınacak.İşten Çıkarılanlar Dikkat! İşsizlik Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
E-Devlet Adres Değişikliği Nasıl Yapılır, Gerekli Belgeler Nelerdir?
KOSGEB Faizsiz Kredi Nasıl Alabilirim? Şartları Nelerdir?
Editör: TE Bilisim