Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisi tanımı itibariyle normal koşullardan bebek sahibi olamayan çiftlerin tıbbi müdahale ile bebek sahibi olmasına denilmektedir. Bu yöntem ile birlikte yumurta hücrelerinin dışarıdan müdahale ile sperm ile döllenmesi gerçekleşmektedir. Böylece anne ve babanın vücudu doğum süreci ya da bebeğin vücut içinde gebelik oluşması için gerekli şartları sağlamıyorsa, tüp bebek tedavisi çiftlerin çocuk sahibi olmasına yardımcı olmaktadır. Genelde kadınların rahminde bulunan sorunlardan ötürü yumurtanın döllenmesi tedavi ile vücut dışında gerçekleştirilir ve döllenen yumurta tekrar rahme yerleştirilerek gebelik süreci başlatılır. Bu işlem tamamen sağlıklı olup esasında kadın ve erkeğin tıbbi müdahale ile çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır. Sağlık açısından herhangi bir sorunu bulunmamakta, bebeğin sağlığını da koruyabilmektedir.SGK Tüp Bebek Sahibi Olma Şartları Nedir?
Tüp bebek sahibi olmak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar SGK’nın tüp bebek masraflarını karşılaması için de gereklidir. Tüp bebek işlemlerinin titizlikle yapılması gerekmektedir. SGK Tüp bebek şartları şöyle;- Çiftin tüp bebek tedavisi için elverişli olduklarını gösteren rapor,
- 3 yıldır evli olmaları ve üç yıldır tüp bebek aşılaması olmaları,
- Tüp bebek aşılama sürecini yürütmekte olan kurumun SGK’ya tabi olması,
- Son üç yıl sonunda tüm tedavi yöntemleri sonucunda olumlu sonuç alınmalıdır.
Tüp Bebek Devlet Desteği Tutarı Nedir?
Tüp bebek devlet desteği tutarı esasında bahsetmesi olanaklı olmayan bir tutardır çünkü burada sağlanan destek tedavinin içeriğine ve kaç kez sağlandığına dönük olarak değişmektedir. Aynı zamanda diğer hastalıklar, hastanenin koşulları, tedavi için geliştirilen özel yöntemler gibi durumlar net bir tutar belirlemeyi olanaksız hale getirmektedir. Bu noktada bilinmesi gereken tüp bebek masrafları SGK tarafından tamamen karşılanmıyor. Toplamda 3 denemeye kadar SGK tüp bebek masraflarını karşılıyor ve bu üç denemede tedavi masraflarının oranı değişiklik gösteriyor. Buna göre tüp bebek tedavisinin ilk denemesinde oluşan masrafların yüzde 30’u, ikinci denemesinde oluşan masrafların yüzde 25’i, üçüncü denemede oluşan masrafların yüzde 20’si SGK tarafından karşılanmaktadır. Tedavi sürecine göre masraflar değişiklik gösterse dahi bu belirtilen oranlar üzerinden SGK oluşan masrafları karşılamaktadır.Tüp Bebek Desteği Başvurusu Nereye Yapılır?
Tüp bebek desteği başvurusu SGK’ya yapılmaktadır. Belirtilen koşulları taşıyan çiftlerden birisi SGK’ya ilgili sağlık raporu ile başvuru yapmalı ve sonuç beklemelidir. SGK tarafından verilecek karar kapsamında şartlar uygunsa çiftler belirtilen hastanede tüp bebek tedavisine başlayacaklardır. Tüp bebek SGK başvurusu yapmadan önce ise mutlaka çiftlerin sağlık durumlarını gösteren sağlık raporuna sahip olmaları gerekmektedir.SGK Tüp Bebek Tedavisi İçin Şartları
SGK kapsamında tüp bebek tedavisi görmek isteyen çiftlerin aşağıda ki şartlara uyuyor olması gerekmektedir.- Evli olmak,
- Bayanın yaşının 23 den büyük, 40 yaşından küçük olmak (41 den gün almamak),
- Mevcut evliliklerinden çocuk sahibi olmamak,
- Her iki eşten birinin En az 5 yıllık SGK’lı olmak ve en az 900 gün prim gün sayısına sahip olmak,
- Gebe kalmaya engel herhangi bir hastalığa sahip olmamak,
- Heyet Raporu almak gereklidir.
SGK Tüp Bebek Tedavisi İçin Heyet Raporu Nereden Alınır ?
Tüp bebek tedavisine başlayabilmeniz için geçerli bir heyet raporu almanız gerekmektedir. Heyet raporunu, üçüncü basamak (Üniversite Hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri) sağlık kurumlarından alabilirsiniz.Tüp Bebek İçin Heyet Raporu Alma Şartları
İlgili resmi kuruma gidip heyet raporu almanız için aşağıda ki Tıbbi şartları yerine getirmeniz gerekiyor.- Erkekte sperm testinde toplam ileri hareketli sperm sayısının 5 milyondan az olması (en az 15 gün arayla yapılmış üç kez sperm testi gereklidir)
- Sperm testinde sperm sayısı sıfır olması (Azoospermi)
- Kadında tüplerin her ikisinin birden tıkalı olduğunun ameliyat (açık yada kapalı) ile saptanmış olması
- Standart tedaviye cevap vermeyen hormonal ve yumurtlama sorunun olması
- Yumurtalıkları zayıflamış ve az çalıştığı düşük yumurtalık rezervinin olması
- Yukarıdaki hiçbir şarta uymayan nedeni belirsiz kısırlık sorunu olan hastaların, SGK ile anlaşmalı kurumlarda son üç yıl içinde en az 2 kez iğne tedavisi (klomifen gibi haplarla değil) ile birlikte yapılan aşılama tedavisinde gebelik elde edilememiş olması ve bunun belgelenmiş olması (Bu şarta bağlı heyet raporu çıkabilmesi için en az 3 yıllık evlilik şartı aranmaktadır)
SGK Tüp Bebek Tedavisini Kaç Defa Karşılar ? SGK ile gerekli şartlar sağlandığında 3 kez Tüp Bebek yapma hakkınız bulunmaktadır.
Her Tüp Bebek tedavi denemesi için Heyet Raporu almalıyım? Evet. Her bir deneme için yeni bir heyet raporu düzenlenmelidir.
Heyet Raporu ne kadar süre geçerlidir? Çıkarılan rapor ilaç için 1 ay tedavi için 6 ay geçerlidir. Bu süre içinde kullanılmazsa yeniden heyet raporu çıkarılması gerekir.
Editör: TE Bilisim