IMEI sorgulaması yapmak isteyen kişilerin https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama linkine tıklaması yeterli olur. IMEI kelimesi İngilizce International Mobile Equipment Identity kelimesinin baş harflerinden türetilmiştir. Türkçe anlamı Uluslararası Mobil Cihaz Kodu’dur. Her bir GSM telefon cihazı için, üretim aşamasında belli bir IMEI telefon kodu atanmaktadır. Bu kod, insanların sahip olduğu kimlik numarasına benzetilebilir. Her bir IMEI kodundan bir tane bulunur ve her kod benzersizdir. Kodda toplam 15 hane bulunur. Artık günümüzde bir telefonun IMEI numarası farklı bir telefona kopyalanması ve her iki telefonun da kullanılmaz hale getirilmesi mümkündür. Kişi cep telefonu için IMEI kodunu öğrenmek isterse sırasıyla yıldız kare 60 kareyi tuşlayabilir. IMEI kodu sayesinde telefon ile nerelerin arandığı ve telefonun nerelerde kullanıldığını tespit etmek mümkündür. Cep telefonlarımız bizim en değerli cihazlarımızdır. BU nedenle onları çalınma, kaybolma gibi durumlara karşı korumamız gerekir. Cihazların korunması için alınacak önlemlerin başında IMEI kodunu not almak gelir.

IMEI Kodu Nasıl Bulunur?

IMEI kodu bulmak için Eski Sony ve Sony Ericssonlar için sırasıyla sağ, sol, sol, sol yıldız tuşlarına basmak gerekir. IMEI kodu farklı telefon model ve işletim sistemleri için farklı şekilde bulunacaktır. Blackberry ve daha yeni olan Sony Ericsson telefonlar için seçenekler menüsüne geldikten sonra durum altında IMEI kodunu öğrenmek mümkündür. Günümüzde yaygın olarak kullanılan Android telefonlarda ayarlar menüsüne girilir ve telefon hakkında menüsü altına bakıldığı zaman IMEI kodu bulunabilir. IOS telefonlar için ayarlar kısmına ardından genel kısmına ardından da hakkında menüsüne tıklandığı zaman IMEI kodu öğrenilebilir. Genellikle telefonların pek çoğu için yıldız kare 06 kare tuşlarına basmak yeterli olacaktır.

IMEI Kodunda Kaç Hane Bulunur?

IMEI kodu 14 hanelidir. Bu kodun başına 2 haneli SV kodu da eklenir. Böylece kod toplamda 16 haneye kadar çıkabilir. Özellikle yeni çıkan telefon modelleri göz önünde bulundurulduğu zaman hane sayısının değişebileceği bilinmektedir. Net olarak öğrenmek için standardın incelenmesinde fayda vardır. Markadan markaya bile IMEI sorgulaması yapıldığında farklı bir sonuç almak mümkündür. T.C. kimlik numarası gibi telefona özel olan bu kod, özellikle cihazın çalınması ve kayıp olması gibi durumlarda işe yarar. IMEI kodu ile SIM kart numarası arasında ilişki yoktur. İkisi birbirinden iki amaca hizmet ederler. Telefon çalınması halinde SIM kartın değiştirilmesi mümkünken, IMEI kodu değiştirilmesi mümkün değildir.

IMEI Kodu Ne İşe Yarar?

IMEI kodu sayesinde telefon ya da iPad gibi cihazların çalınması halinde bu cihazlar bulunabilir. Bu nedenle IMEI kodunun öğrenilmesinde fayda vardır. Kayıp ve çalıntı olması halinde polise verilecek olan IMEI numarası sayesinde cihazın bulunması mümkündür. Akıllı cihaz güvenliğinin sağlanması için mutlaka bu numarayı öğrenmek gerekir.

TELEFON IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

IMEI Kodunun Değiştirilmesi Mümkün mü ?

IMEI kodunun değiştirilmesi mümkün değildir. Hem akıllı telefon hem de tabletlerde yalnızca bir tane IMEI kodu bulunur ve bu numaralar değiştirilmez. Yasal olmayan yollarla bu numaranın değiştirilebileceğini söyleyen kişilere itibar olmayın. Bu bir teknoloji suçu olduğundan uzak durmak gerekir. Eğer yurt dışından telefon getirirseniz bu durumda telefonu Türkiye’ye kayıt etmeniz gerekir. Telefon yurt dışından geldikten sonra IMEI sorgulaması yapılması ve IMEI kodunun kayıt işlemi için IMEI ücretinin ödenmesi gerekir. Aksi halde cihaz 120 gün içinde kullanıma kapanacaktır.

Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır, Şartları Neler ?

İTO Tescil Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

Apple Garanti Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim