Kira Stopajı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
İş yeri olarak kullanılması amacıyla kiralanan taşınmazlarda, kira bedelinin brüt olarak hesaplanması sonucunda çıkan miktar üzerinden belirli bir kesinti yapılmasına kira stopajı denir. Kiracının bu vergiyi düzenli olarak ödemesi gerekir. Devlet tarafından belirlenen yasal kira stopajı oranı, brüt kira miktarının %20’sidir. 2007 yılında alınan kararla brüt kiranın %20’si, stopaj bedeli olarak alınmaktadır. İş yeri sahibi ile kira sözleşmesinin diğer tarafındaki kişi arasında yapılan kontratta, kira bedelinin tüm kalemleri yer almalıdır. Net ya da brüt olarak bu kontratta belirtilebilecek kira bedeli üzerinden stopaj vergisi hesaplanabilir. Net kira tutarı, kiracının sadece gayrimenkul sahibine ödeyeceği kiradır. Brüt tutar ise vergi düşüşü hesaplanarak bulunan sonuca işaret eder.Net Kiradan Stopaj Vergisi ve Brüt Kira Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Net kiranın bilinmesi durumunda brüt tutar bulunmalı, bunun üzerinden ödenmesi gereken stopaj tutarı hesaplanmalıdır. Bunun için net tutarın 0,08’e bölünmesi ya da 1,25 ile çarpılması gerekmektedir. Elde edilen sonuç, brüt kira tutarını verir. Bu nedenle bu miktarın %20’si hesaplandığında çıkacak sonuç stopaj tutarıdır. İşlem kolaylığı açısından brüt kiranın 5’e bölünmesi ile de stopaj vergisi tutarına ulaşılabilir. Örneğin 1.000 TL tutarında net kira ödeyen bir kişi, 1.000 x 1,2 üzerinden 1.250 TL brüt kira ödeyecektir. Stopaj bedeli ise 1.250 / 5 üzerinden 250 TL olarak hesaplanır.Brüt Kiradan Net Kira Nasıl Hesaplanır?
Stopaj vergisinin tutarı, brüt kira üzerinden yapılacak işlemle belirlenir. Dolayısıyla işlemi tersine çevirmek, net kira bedelini bulmanızı sağlar. Brüt tutarın %20’si hesaplandığında ödenmesi gereken vergi bedeli bulunur. brüt kiradan verginin çıkarılması ile mal sahibine verilecek net kira bedeli bulunmuş olur. örnek vermemiz gerekirse; brüt kirası 1.250 TL olan bir kiracı, 1.250 / 5 üzerinden 250 TL stopaj vergisi ödemekle yükümlüdür. Brüt kiradan stopaj vergisini çıkarırsak, net kirayı bulmuş oluruz. 1.250 – 250 üzerinden net kira 1.000 TL olarak bulunur.Stopaj Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Stopaj vergisinin ödenme zamanı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Her yılın başında belirlenen vergi takvimine göre iki eşit taksitle ödemeler gerçekleştirilebilmektedir. Gelirler göz önüne alınarak belirlenen stopaj miktarları, her sene mart ayında beyan edilmelidir. Gelir vergileri sınıfında yer alan kira stopaj bedelleri, her yılın mart ve temmuz ayında, yılda iki kez ödenmektedir. Bu ödemelerde herhangi bir taksit yapılmaz. Aynı zamanda kiracının gider göstermesi gibi bir konu da söz konusu değildir. Verginin ödenmemesi durumunda kiracının mı yoksa mülk sahibinin mi hatalı olduğu araştırılmalıdır. İş yerlerinde bulunan bu vergi kalemi, ödenmemesi durumunda iş yerinin kiracılardan men edilmesine neden olabilir. Bu nedenle kiracı alındığında gelen ihtarnamelerin ve stopaj vergisi tebligatlarının dikkate alınması gerekir.Devlet Teşviki Nasıl Alınır, Başvuru Şartları Neler ?
Pasaport Ücreti Ne Kadar? Gerekli Evraklar Neler?
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından Erzak Yardımı Nasıl Alınır?
Editör: TE Bilisim