Stajyer öğrenci çalışma ücret miktarı her yıl açıklanan asgari ücret tutarı ile değişkenlik gösterir. Özellikle meslek liselerinde görev alan öğrenciler için ödenen stajyer maaşı 12.sınıfa giden öğrenciler için sağlanmaktadır. Yapılan uygulamalı dersler kapsamında fabrika veya çeşitli şirketlerde öğrenilenleri tatbik etmek amacı ile staj yapan bir öğrenci kurum tarafından ve devlet desteği ile belirli bir ücret almaktadır.
2023 stajyer öğrenci maaşları geçtiğimiz yıla oranla açıklanan yeni asgari ücret rakamları doğrultusunda %30 oranında artış göstermiştir. Bu kapsamda yenilenmiş stajyer öğrenci maaş miktarı en alt limit olarak 2552 TL olmuştur. Bu oranın bir kısmı işletmenin istihdam durumu göz önünde bulundurularak devlet tarafından sağlanır.
Büyük çaplı işletmeler ya da küçük çaplı işletmeler tutarın belirlenmesinde oluşan farklılığın nedenleri arasındadır. Devlet tarafından ödemeler yapılırken bu fark göz önünde bulundurulur.
Stajyer Öğrenci Nedir?
Stajyer öğrenci meslek liselerinde okuyan, 12. sınıfın güz dönemi itibariyle uygulamalı olarak yönlendirilen bir kuruluşta çalışma gösteren kişidir. Yapılan meslek kapsamında öğretmenlerin yönlendirmesi ile fabrika ve şirketlerde uygulamalı olarak dersin pekiştirilmesi sağlanır.
Yapılan staj uygulamalarındaki amaç öğrencinin iş hayatına atılması ile beraber çalışılan meslekte iyi belirli bir performans sergilenebilmesi ve süreçte ne ile karşılaşacağını görebilmesi için sağlanan bir uygulamadır. Bu uygulamalar meslek liseleri başta olmak üzere üniversite eğitiminde önlisans ve lisans seviyesinde sağlık meslek ve teknikerlik bölümlerinde okuyan öğrenciler tarafından sağlanmaktadır.
Stajyer öğrenci okul dersleri ile çakışmaması için haftanın üç günü belirlenen işyerinde çalışma gösterir. Stajyer öğrencinin çalıştığı gün sayısı boyunca belirli bir ücret alma hakkı bulunur. 4 yıllık örgün eğitim veren kurumlarda okuyan öğrenciler bu haktan faydalanabilirler.
- Stajyer öğrenci bulunduğu ortama ayak uydurabilecek dinamizme sahip yeni fikirlere açık olmalıdır.
- Ayrıntılara dikkat edebilme kapasitesini barındıran
- Bulunduğu ortamda denetimi sağlayabilen
- Çalışma temposuna ayak uyduran
- Çeşitli yazılımları bilerek uygulama alanında değerlendirebilen bir özelliğe sahip olmalıdır.
- İş sahasında geçirilen süreçte kişinin bulunduğu ortamda sözlü iletişime açık olması gerekir.
Stajyer Öğrenci Maaşları Ne Kadar?
Stajyer öğrenci çalışma ücreti faaliyet gösterdiği sektörde gün sayısı ve çalıştığı saat göz önünde bulundurularak verilir. Stajyer maaşı devlet desteği ile de sağlanabilir. Kurumun belirlemiş olduğu rakam da göz önünde bulundurulur. 2022 yılı içerisinde staj yapan bir öğrencinin maaşı 1650 TL idi. Bu tutar en az olarak belirlenmiş rakamdı.
Kurumun kapasitesi, çalışma saatleri ve iş farklılığına göre bu rakam değişebilmektedir. Yeni yıl ile beraber açıklanan yeni asgari ücret stajyer öğrenci maaşlarına da yansımıştır. Belirlenen yeni tutar son zamlarla birlikte 1650 TL'den 2552 TL'ye yükselmiştir. %30 oranında AGİ miktarı asıl ana paradan çıkarıldığında elde kalan minimum stajyer öğrenci maaş miktarıdır.
Bazı iş yerleri bütçesine bağlı olarak stajyer öğrencisine bu tutardan fazla ücret verebilir. Ancak stajyerlere 2552 TL altında bir ücret verilmesi yasaya uygun değildir.
Stajyer Öğrenci Çalışma Saatleri Kaç ile Kaç Arasındadır?
Stajyer öğrenci iş süreleri çalışılan işyeri, okunulan bölüm ve öğrenim kademesi etkili olmaktadır. Lise son sınıf öğrencisinin okul ile birlikte yapacak olduğu staj haftada 3 gün olacak şekilde planlanmaktadır. Bu zaman haftanın ilk 3 ya da son 3 günü olarak belirlenebilir.
Teorik olarak işyerlerinde stajyer öğrencinin çalışma süresi kadrolu bir çalışan ile farklılık gösterir. Üniversite öğrencisinin staj döneminde çalışma saati en fazla 7.5 olabilir. 1 saatlik yemek modası ile beraber 8.5 saat çalışma sağlanır. Belirlenmiş bu süre 8 saati geçmemektedir. Öğrenci bulunulan hafta içerisinde en fazla 6 gün çalışabilir.
Liselerde bu durum daha farklıdır. 10.sınıf öğrencisi staj süresi boyunca en fazla 100 saat 11.sınıfa geçiş yaptığında ise 200 saat olmak üzere toplamda 300 saat kurum içi staj süresini doldurabilir. Öğrencinin tecrübe kazanması için oldukça önemli olan stajın saat ve ücretleri çalışılan kuruma göre değişebilir. Ücret minimum tutarın üzerine çıkabileceği gibi çalışma saatleri de 8 saat olarak günün farklı saatlerine ayarlanabilir.
Stajyer Öğrenci Fazla Mesai Ücreti Alır Mı?
Stajyer öğrenci ek mesai ödemesi çalışılan kurum ile yapılan anlaşma kapsamında sağlanır. Devletin sağlamış olduğu desteğin yanı sıra staj yapılan kurumlarda çalışma şekli süresi ve iklim şartları göz önünde bulundurularak 8 saati aşmayacak şekilde en fazla gece 22.00’a kadar çalışma sağlanabilir. Burada 8 saatten fazla olunmaması ibaresine dikkat edilmelidir.
2023 stajyer öğrenci maaşları çalışılan kurum ya da fabrika tarafından aylık olarak ödenir. Bu ödemelere yapılan mesai tutarları da ay sonunda yansıtılır.
Stajyer Öğrencilik Süresi Emekliliği Etkiler Mi?
Stajyer öğrenciliğin emekliliğe etkisi çalışılan süre fark etmeksizin etkisi bulunmamaktadır. Meslek lisesi son sınıf öğrencileri üniversite son dönem, yarıyıl içi ya da yaz stajlarında geçirilen süre herhangi bir şekilde emeklilik sürecine yansıtılmaktadır. Burada staj yapan öğrenciler için yalnızca sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği sağlık prim ödemeleri yatırılmaktadır.
Bunun yanı sıra staj döneminde öğrencilere sigortalılık başlangıcı süresi yapılmıyor. Bu nedenle emeklilik sürecine dair herhangi bir prim yatırma ödemesi de bulunmamaktadır. Öğrenciler mezun oldukları andan itibaren işe ilk giriş yaptıkları anda emeklilik hesabı oluşmaya başlıyor.
Stajyer Öğrenci Hakları Nelerdir?
Stajyer öğrenci ayrıcalıkları kurum ve kuruluşlar ile birlikte okuma sağlanan örgün eğitim kurumunca kapsamda bulundurulur. Stajyer öğrencinin sahip olduğu bu haklar öğrenim sürecinin olumsuz etkilenmesine engel olunarak çalışma sürecini daha güvenilir kaliteli hale getirir.
4 yıllık örgün eğitim görülen okulların teorik bilgisi dışında daha pratik ve kullanışlı bir hale getirilebilmesi sağlanır. Bu kapsamda çalışılan iş yerinde stajyer öğrencinin can güvenliğinin sağlanabilmesi için belirli uygulamalarda bulunmaktadır.
Çalışılan işyerinde stajyer öğrencinin sahip olduğu haklar şunlardır:
- Düzenlemeler doğrultusunda stajyere zorunlu olarak iş kazası sigortası yapılmalıdır.
- Meslek hastalığına yönelik sigorta yapılmalıdır.
- Çalışma kapsamında iş yerinde yaşanacak kazalardan işveren sorumludur.
- Sağlık güvenliği kapsamında stajyerin sağlık sigortası ödenmektedir.
- Stajyer öğrenci çalıştığı kurumda lise seviyesinde ise haftada 3 gün, üniversite seviyesinde ise en fazla 8 saat çalışma sergileyebilir.
- Haftanın 6 gününü aşmayacak şekilde staj süreci tamamlanır.
- Stajyer iş yerinde zorunlu bir durum ve iş koşullarında ağırlık söz konusu değilse mesaiye kalma uygulanmamalıdır.
- Lise son sınıf öğrencisi beceri geliştirmek adına faaliyet gösterdiği staj yerinde en fazla 40 iş günü çalışması staji tamamlamasına yeterlidir.
Stajyer Öğrenci Devlet Desteği Veriliyor Mu?
Stajyer öğrenciler için devlet yardımı belirli oranlarla sağlanabilmektedir. Öğrencinin kazandığı ücretin bir kısmı kurum tarafından ödenirken bir kısmı ise devlet tarafından karşılanır. Küçük işletmelerin devlet tarafından stajyer öğrencileri için aldığı katkı payı ödenecek en az ücret üzerinden belirlenir. Bu miktar ödenebilecek en az ücretin üçte ikisini oluşturur. Büyük çaplı işletmelerde çalışan stajyer öğrencilerin devlet katkısı ödenebilecek en az ücretin üçte biri üzerinden oluşturulur.
2023 stajyer öğrenci maaşları 2552 TL üzerinden hesaplanıyor. Net asgari ücretin %30 miktarı üzerinden ödeme sağlanıyor. Öğrenci maaşları çalışılan kurum tarafından karşılanmaktadır. Kurum tarafından yapılacak ödemeler devlet desteğiyle takviye bir etki sağlanabilir. Bunun için kuruluşun büyük ya da küçük ölçekli olması ön planda tutulur. Her işletme iş yükü ve çalışılan sektör göz önünde bulundurularak farklı bir ödeme sistemi geliştirir. Bu öğrencinin çalışma şekli, staj yerinde bulunma süresi ve iş koşulları ile de ilgili bir durumdur.