- E-devlet üzerinden bütün sigorta kollarının hizmet dökümüne ulaşabilmek mümkündür.
- Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesi aracılığı ile hizmet dökümü sorgulaması yapılabilmektedir.
- Alo 170 hattından gerekli sorgulamalar yapılabilmektedir.
- Bulunulan şehirdeki veya ilçedeki herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek hizmet dökümü çıkartılabilmektedir.
SGK Hizmet Dökümleri Nelerdir?
SGK, çalışanları 3 farklı kategoriye ayırmıştır ve bu sayede çalışanlar dökümlerine daha rahat ulaşabilmektedirler. Çalışanların hizmet kollarına göre bakmaları gereken hizmet dökümleri ise aşağıdaki gibidir:- 4A hizmet dökümüne özel sektör çalışanlarının bakması gerekmektedir. SSKlı olanlar için ayrılmış olan kategoridir.
- 4B hizmet dökümü; işverenlerin, esnafların ve çiftçilerin bağlı bulunduğu sigorta koludur. Bağ-Kur olarak da adlandırılmaktadır.
- Emekli sandığı çalışanları yani kamu çalışanları 4C hizmet dökümüne bakmalılardır.
4/A Hizmet Dökümü Nasıl Görüntülenir?
SSK'lıların hizmet dökümlerini görüntüleyebilmeleri için izlemeleri gereken adımlar aşağıda sıralanmıştır:- Sorgulama e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Dolayısı ile hizmet dökümünü görüntülemeden önce e-devlet şifresinin alınması gereklidir. E-devlet şifresi ücreti karşılığında herhangi bir PTT şubesinden alınabilmektedir. Ancak eğer hizmet dökümünü görüntülemek isteyen vatandaş yurt dışında ise; konsolosluklardan e-devlet şifresi edinebilmektedir.
- https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
- Ana sayfanın sağ üst köşesinde bulunan giriş yap butonuna tıklanmalıdır.
- Açılan sayfadan e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı ile giriş yapabilmek mümkündür.
- E-hizmetler listesine giriş yapılmalıdır.
- S harfinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu seçilmelidir.
- Alt başlıklarda 4/A Hizmet Dökümü yer almaktadır ve buna tıklanmalıdır. Açılan sayfadan SSKlılar hizmet dökümünü görüntüleyebilmektedirler.
Telefon Aracılığı İle SSK Hizmet Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Alo 170 hattı ile hizmet dökümünün sorgulaması yapılabilmektedir. Bu hat sadece Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgilenmemektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR gibi kurumlar ile ilgili yapılacak işlemler için aranabilecek bir hattır. 7/24 hizmet alınabilmektedir. 170 arandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili hizmet alınabilecek olan menüye aktarılması ve sonrasında da SSK prim sorgulaması işleminin yapılması gereklidir.4/B Ödeme Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Bağ-Kurluların hizmet dökümünü sorgulamak için yapması gerekenler aşağıda belirtilmiştir:- E-devlet sistemine giriş yapılmalıdır.
- Açılan sayfadan giriş yap butonuna tıklayarak T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır.
- E-hizmetler listesinden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek işlemler bu başlık altında listelenmektedir ve kategorilere ayrılmıştır.
- 4B Ödeme Dökümü başlığına tıklanmalıdır.
4/C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?
4C hizmet dökümü sorgulaması için uygulanması gereken adımlar şunlardır:- Öncelikle e-devlet sistemine giriş yapılmalıdır.
- Sağ üst köşede bulunan size nasıl yardım edebilirim yazan kısma Sosyal Güvenlik Kurumu yazılmalıdır. Bu sayede Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yapılabilecek işlemler görülebilmektedir.
- İlgili listeden 4C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü seçilmelidir. Açılan sayfada bu sigorta koluna bağlı olanların ödeme dökümü çıkmaktadır.
4/C Hizmet Dökümü Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Emekli sandığı hizmet dökümü hesaplaması şöyledir:- Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesine giriş yapılması gereklidir.
- Siteden 4C Emeklilik Hizmet Süresi ve Yaş Hesabı başlığının tıklanması gereklidir.
- Ardından doldurulmak üzere bir form açılmaktadır. Bu formun eksiksiz doldurulması istenmektedir.
- Doğum tarihi, cinsiyet, 23.05.2002 tarihine kadar olan ve bu tarihten sonraki prim gün sayıları yazılmalıdır.
- Hangi tarihte hizmete başlanmış ve hangi tarihte hizmet bitirilmiş ise bu tarihlerin girişi yapılmalıdır.
- Bağlı olunan hizmet türü işaretlenmelidir.
- Ardından önce girilenlerin eklenebilmesi için ekle butonuna ve sonrasında hesaplama yapılabilmesi için hesapla butonuna tıklanması gereklidir. Açılan sayfada emekli sandığı mensupları SGK hizmet dökümlerini görüntüleyebilmektedirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu Üzerinden Hizmet Dökümü Sorgulaması Yapılabilir Mi?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun il veya ilçe merkezlerine giderek hizmet dökümü sorgulaması yapılabilmektedir. Ayrıca hizmet dökümünün çıktısı da istenebilmektedir. Bunun için kişinin bizzat kendisinin gitmesi gereklidir. Kimlik belgesi ile beraber gitmelidir. Kurumda işlem sırası kendisine geldiğinde görevliye hizmet dökümünü almak istediğini söylemesi yeterlidir.SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Sayfasına Nasıl Ulaşılır?
E-devlet üzerinden SGK tescil ve hizmet dökümünü görüntüleyebilmek mümkündür. Bu sayfayı hem 4A hem 4B hem de 4C çalışanları kullanabilmektedir. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra yapılması gerekenler aşağıdadır:- E-hizmetler listesinden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilmelidir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek işlemler arasında Tescil ve Hizmet Dökümü butonuna tıklanmalıdır.
- Ad, soyad, cinsiyet, T.C. kimlik numarası, baba adı, anne adı, doğum yeri ve doğum tarihi gibi bilgiler açılan sayfada kimlik bilgileri adı altında bulunmaktadır.
- İlk açılan sayfada 4A’ya ait tescil bilgileri bulunmaktadır. Ancak aynı sayfa üzerinden 4A, 4B ve 4C’ye ait tescil bilgilerinin görüntülenebilmesi mümkündür. Bunun için sayfada yer alan butonlara tıklanması gereklidir.
SGK Barkodlu SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
Barkodlu hizmet dökümünü çıkartmak için öncelikle e-devlet üzerinden hizmet dökümünün olduğu sayfaya girilmesi gereklidir. Sonrasında sayfanın sol üst köşesindeki barkodlu belge oluştur butonuna tıklanması gereklidir. Oluşturulan belgenin bilgisayara indirilmesi ve sonrasında yazdırılması gereklidir. Ayrıca belgeyi yazdırmak istemeyenler, belgeyi göndermeleri gereken kuruma direkt olarak e-postalama seçeneğine de sahiptirler.SGK Hizmet Dökümünde Yer Alan Bilgiler Nelerdir?
Hizmet dökümlerinden ulaşılabilecek bilgiler aşağıda verilmiştir:- İşe giriş tarihi verilmektedir.
- Sigorta sicil numarası görülebilmektedir.
- Sigortalı olarak çalışılan süre hesaplanabilmektedir.
- İşten çıkış tarihine ulaşılabilmektedir.
- Hangi tarihlerde ne kadar prim ödendiği görülebilmektedir.
- İşverenin primleri ödeyip ödemediği sonucu çıkartılabilmektedir.
- İşverenin bilgilerine ulaşılabilmektedir.
SGK Hizmet Dökümü Neler İçin Kullanılmaktadır?
Hizmet dökümünün kullanılma amaçları şu şekildedir:- Vize alacak olanlara hizmet dökümü gerekmektedir.
- Mahkemelerde hizmet dökümü istenmektedir.
- Kredi kartı başvurularında hizmet dökümü talep edilmektedir.
- Kredi çekme işlemi yapılırken bazı bankalar hizmet dökümü istemektedirler.
- Kıdem ve ikramiye hesaplamaları için hizmet dökümü gerekmektedir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen borç sorgulama, emeklilik tarihi hesaplama, emekli maaşı sorgulama, emekli maaşı hesaplama gibi hizmetlerde hizmet dökümü kullanılmaktadır.
- Birçok resmi kurum işlem yapılabilmesi için hizmet dökümü talep edebilmektedir.
SGK Hizmet Dökümü Doğrulaması Nedir?
Hizmet dökümü doğrulaması, SGK hizmet dökümünün verildiği kurumlar tarafından yapılan doğrulama işlemidir. Verilen belgenin geçerli olup olmaması, belgedeki bilgilerin doğruluğu kontrol edilmektedir. Kontrol sistem üzerinden yapılmaktadır ve T.C. kimlik numarası ile barkod numarası kullanılarak sorgulama yapılmaktadır. Bu sebeple resmi kurumlar hizmet dökümü talep ettiklerinde barkodsuz hizmet dökümlerini kabul etmemektedirler.TC Kimlik No ile SSK, SGK Sorgulama Şifresiz
SSK Birikmiş Paramı Almak İstiyorum, Nasıl Alabilirim ?
En Düşük ve En Yüksek Sigorta Primi Ne Kadar ?
Editör: TE Bilisim