Yeni yılın ilk günlerinde önce enflasyon rakamı ardından da emekliler için öngörülen 6 aylık zam oranı açıklandı. Kabine toplantısının ardından halka seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşı zam oranı ve en düşük emekli maaşının kaç TL olduğunu duyurdu. Alınan karar göre;

  • SSK ve BAĞ-KUR emeklileri %42,35 zam alırken
  • En düşük emekli maaşının zamdan bağımsız olarak 3.500 TL olması kararlaştırıldı.
  • Memur emeklileriyse 2022 yılının son 6 ayında %41,69 zamma hak kazandı.

Memur emeklileri zamlı maaşlarını 8 Temmuz tarihinde aldı. SSK emeklilerinin zamlı maaşları tahsis numarası son rakamı 4 olanlar için ayın 24'ünde, son rakamı 2 olanlar için ayın 25'inde, içinse son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında ödendi. BAĞKUR emeklilerinin zamlı maaşları tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar için ayın 25'inde, son rakamı 3, 1 olanlar için ayın 26'sında, son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar için ayın 27'sinde, son rakamı 2 ve 0 olanlar için ayın 28'inde ödendi.

E-Devlet Yeni Maaşımı Nasıl Öğrenebilirim?

Zamların açıklanmasının hemen ardından emekliler güncel maaşlarının kaç TL olduğunu öğrenmenin yollarını araştırmaya başladılar. 2021 yılı maaşını bilenler aldıkları zam oranını ekleyerek güncel maaşlarının kaç TL olduğunu basit bir şekilde öğrenebilirler.

Vatandaşın hemen hemen tüm resmi işlemlere tek tıkla erişimini kolaylaştıran e-Devlet Kapısı üzerinden güncel maaş bilgisi öğrenilebilir. Bunun için PTT’den alınmış e-Devlet şifresi olması ve uygulamanın akıllı cihazlara indirilmesi yeterlidir. Adım adım yeni maaş sorgulama nasıl yapılır?

  1. https://www.turkiye.gov.tr/ adresine girilir.
  2. E-hizmetler sekmesi tıklanır. Bu alandan resmi kurumların sundukları hizmetlere ulaşılabilir.
  3. Sosyal Güvenlik ve Sigorta kategorisine tıklanır.
  4. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan “Emeklilik Uygulamaları” seçilir.
  5. 4A, 4B ve 4C için ayrı ayrı “Emekli Ödeme Bilgileri” sorgulama işlemi yapılabilir.

4A Emeklilik nedir? 5510 SK hizmet akdiyle işverence çalıştırılırken emekli olanları kapsar.

4B Emeklilik nedir? 5510 SK muhtarlar, kendi hesabına ya da bağımsız çalışırken emekli olanları kapsar.

4C Emeklilik nedir? 5510 SK 657 sayılı DMK’na uygun olarak çalışırken emekli olanları kapsar.

e-Devlet Kapısı Emeklilik Uygulamaları Nedir?

4A, 4B ve 4C kapsamında emekli olanlar için hizmet veren uygulama üzerinden

  • Banka ve adres değişiklik işlemleri
  • Emekli aylığı kesintileri
  • Emekli aylık bilgisi
  • Emekli aylık bilgisi belge doğrulama
  • Emekli ödeme bilgileri ve
  • Emeklilik kaydı sorgulama işlemleri yapılabilir.

En güncel ve doğru bilgilere ulaşmak için kullanıcı talep ve beklentilerine uygun olarak artan işlem seçenekleri emeklilerin de hayatını kolaylaştırır.

Zamlı Maaşım Kaç Lira?

e-Devlet Kapısı Emeklilik uygulamaları kapsamında zamlı maaşın kaç TL olduğu kolay bir şekilde öğrenilebilir.

  • https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-odeme-bilgileri adresi üzerinden
  • Kimlik doğrulama işlemi yapılmalıdır.
  • Giriş işlemlerinin ardından çıkan ekranda
  • İlgili döneme ait, tahsis numarasına istinaden emekli ödeme bilgileri ekranı açılır.

Bu ekranda kullanıcılar; ad, soyadı, sicil no, maaş ödeme günü, maaş ödeme dönemi, aylık tutarı, sosyal yardım zammı, kesinti tutarı, ek ödeme tutarı, net aylık tutarı ve birikmiş ödeme tutarı hakkında bilgi sahibi olabilirler.

Sosyal Güvenlik Kurumuna cep telefonu kaydı yaptırmış olanlar, belli projeler kapsamında SMS ile ücretsiz bilgilendirme alabilirler.

e-Devlet Emeklilik Uygulamaları Kapsamında Hangi Bilgilere Erişim Sağlanabilir?

         4A, 4B ve 4C İçin Banka ve Adres Değişikliği

Bu hizmetten faydalananlar Sosyal Güvenlik Kurumundan aldıkları emekli maaşlarına ait ödeme yapılan banka ve şube hakkında bilgi alabilir, bilgi güncellemesi yapabilirler.

         4A, 4B ve 4C İçin Emekli Aylığı Kesintileri

Maaş kesintileri hakkında detay bilgilendirme yapılan ekranda öncelikle sorgulama yapılmak istenen dönemin seçilmesi gerekir. Ay ve yıl seçimi yapıldıktan sonra sorgula butonuna basılarak varsa kesintinin nedeni öğrenilebilir. Kesintiler genel olarak sağlık harcamaları kaynaklıdır.

         4A, 4B ve 4C İçin Emekli Aylık Bilgisi

Emekli tahsis numarasına göre emekli aylığının bağlandığı ilk tarihteki aylık bilgisi görüntülenebilir. Bu uygulama kapsamında emeklinin yıllara göre çalışma gün sayıları, ek ödemeleri, çalıştığı sektör veya maaş bağlamaya etki eden göstergeleri takip edilebilir.

         4A, 4B ve 4C İçin Emekli Aylık Bilgisi Belge Doğrulama

Resmi kurumlarda barkotlu belgeler bu alan üzerinden sorgulanabilir. e-Devlet barkotlu belge sorgulama işlemi mobil uygulama üzerinden ücretsiz, hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlanabilir.

         4A, 4B ve 4C İçin Emekli Ödeme Bilgileri

Emeklinin maaş alma gününden yaklaşık 1 hafta öncesinde ilgili döneme uygun olarak güncellenen ekran üzerinden zamlı maaşlar hakkında en doğru bilgiye ulaşılabilir.

         4A, 4B ve 4C İçin Emeklilik Kaydı

Bu ekran yardımıyla tahsis koduna göre ad, soyadı, sicil no, tahsis kodu, aylık/gelir durumu ve aylık/gelir türü hakkında bilgi sahibi olunabilir.

4A ve 4B emeklileri için uygulamadaki başlıklar tamamen aynıdır. 4C için emeklilik uygulamaları alanından;

  • Yaşlılık aylığı bağlanması
  • Aylık maaş tercihi
  • Emeklilik işlemleri evrak takibi
  • Evlenme ikramiyesi ödenmesi talebi ve
  • Ölüm yardımı ve dul/yetim aylığı talebi yapılabilir.

Telefon Aracılığıyla Zamlı Emekli Maaşı Öğrenme

Telefonla emekli maaşı öğrenebilmek için ALO 170, Sosyal Güvenlik Kurumu çağrı merkezi aranabilir. Zamlı maaş tutarı otomatik yanıt sistemi üzerinden verilecek bilgilerle öğrenilebilir. Telefonla emekli maaşı öğrenebilmek için emekli maaşı alınan bankanın çağrı merkezi de aranabilir.

En Düşük ve En Yüksek Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Asgari ücrete yapılan yüksek zammın ardından gözler emekli maaş zammına çevrilmişti. Açıklanan zam oranına rağmen alt sınır olarak belirlenen 3.500 TL’nin altında kalan emekliler için yapılan düzenlemeyle en düşük maaş bu rakama yükseltildi. Temmuz-Aralık 2022 ayları arasında;

  • En düşük maaşı 2.500 TL olan emekliler zamla birlikte yeni dönemde 3.500 TL maaş alacaklar.
  • Mevcut maaşı en yüksekten ödenen emekliler de %30 oranında zam alacak.

2022 Temmuz ayından itibaren geçerli olan yeni düzenlemeyle resmi tatillere denk gelen ödeme günlerinde de maaşlar hesaba yatırılacak. 

Emekli Maaşına Yansıyan Ek Ödeme Nedir?

“Vergi İadesi” uygulaması 2006 yılında kaldırılmış ve mağduriyet yaşanmaması için 5454 sayılı kanunla ek ödeme uygulaması yürürlüğe alınmıştır.

  • Emekli ve hak sahiplerinin aylıklarıyla orantılı olarak belirlenen oranda maaşlarına eklenen tutara ek ödeme denir.

Ek ödeme almaya hak kazananlar; 5510 kanun statüsünde olan 4A Sosyal Sigortalar Kurumu, 4B BAĞ-KUR ve 4C Emekli Sandığı aylığı alanlardır.

Emekli Ek Ödemesi Nasıl Hesaplanır?

Emekli maaşının %4’ü ek ödeme olarak hesaplanır ve maaşa ilave edilir. Ek ödeme tutarı emekliler arasında farklılık göstermez. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan maaş zamları hesaplandıktan sonra yeni maaş için ek ödeme tutarı hesaplanarak anaparaya ilave edilir.

Hareketsiz Emekli Maaşı Nedir?

12 ay boyunca emekli maaş hesabına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yatırılmış ancak hiç çekilmemiş tutar, ilgili banka tarafından SGK’ya iade edilir. İşlem görmemiş maaş hesabı Hareketsiz Maaş olarak tanımlanır.

Temel amacı yalnız yaşayan ve vefatı resmi olarak bildirilmeyen emeklilerin maaşının devlet bütçesine kazandırılması olan uygulamaya e-Devlet Kapısı üzerinden yapılacak başvuruyla son verilebilir.  

Emekli veya hak sahiplerinin başvurusu sonrasında hareketsiz olarak değerlendirilerek Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilmiş maaş ödemelerinin yeniden yapılması sağlanır.

Emeklilik Maaşının Hesaplanmasında Etkili Olan Kriterler Nelerdir?

Emekli maaşları çalışma hayatı boyunca ödenen prim süreleri ve prim ödeme katsayılarına göre hesaplanır. Emekli maaşı hesaplanırken dikkat edilen kriterler arasında;

  • Sigorta prim ödeme gün sayısı
  • Sigortalı olarak çalışılan toplam süre
  • Sigortalı oluş tarihi
  • Emekli olmaya hak kazanılan tarih sayılabilir.

e-Devlet Kapısı üzerinden Emeklilik Uygulamaları kapsamında; normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim, hareketsiz ve blokeli maaş sorgulama, eğitim öğretim yardım talebi, toptan ödeme talebi, emekli aylığının yurtdışına transfer edilme talebi, Almanya/Bulgaristan emekli ödemeleri, Gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi başta olmak üzere çok farklı işlemler gerçekleştirilebilir.

Editör: TE Bilisim