Hasta Bezi SGK Karşılama Koşulları Nelerdir?
Hasta bezi için SGK şartları aşağıda verilmiştir:- Alınan raporun devlet hastanesindeki uzman bir doktordan alınması gerekmektedir.
- Hastanın mesane veya rektum kontrollerinin yapılmamış olması halinde, gün bazında 4 hasta bezi veya çocuk alt bezi alınabilmektedir.
- Çocukların hasta bezi alabilmeleri için minimum 2 yaşında olmaları istenmektedir.
- Alınacak olan hasta bezi veya çocuk bezinin ücretlerini SGK karşılamaktadır.
- SGK ile anlaşmalı olan eczanelere giderek reçeteler ile beraber bez alınabilmektedir.
- İdrar inkotinansı ve gata inkotinansı olan hastaların hasta bezi ihtiyaçlarını SGK karşılamamaktadır.
- Hastanın sadece kolostomoli hastalığı varsa, hasta bezlerinin SGK tarafından karşılanmasını talep edebilmektedir.
Çocuk Hasta Alt Bezini SGK’nın Karşılaması İçin Şartlar Nelerdir?
Çocuk hasta alt bezi almak için gerekli koşullar şöyledir:- İki yaşını tamamlamamış olan çocuklar için günde dört adet olacak ve iki ayı aşmayacak şekilde hasta bezi raporu reçetelendirilebilmektedir. Ancak raporda idrar veya gaita inkontinansına neden olan primer tanının belirtilmemiş olması gerekmektedir.
- Çocuk hasta bezini kullanabilecek uygunlukta boy, kilo ya da bel çevresi ölçülerine sahip olunmaması durumunda; A10049 SUT koduna sahip olan hasta alt bezi alınabilmektedir.
- İdrar ve gaita inkontinansı olan çocuklarıın çocuk hasta alt bezlerine ek olarak hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda da SGK tarafından karşılanabilmektedir.
- Kolostomili hastalarda idrar inkontinansı, ürostomili hastalarda gaita inkontinansı olduğunda çocuk hasta alt bezinin SGK tarafından karşılanması talep edilebilmektedir.
Hasta Bezini SGK’nın Karşılaması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Hasta bezi için SGK’nın istediği evraklar aşağıda sıralanmıştır:- Hastanın rahatsızlığının açıkça belirtildiği, sağlık kuruluşundaki uzman hekimin isminin bulunduğu hasta bezi raporu istenmektedir.
- Hastanın ihtiyaç duyduğu hasta bezi sayısının açık ve net şekilde belirtildiği reçete gerekmektedir.
- Kimlik belgesinin arka ve ön yüzünün fotokopisi istenmektedir.
- Başvuru sahibinin son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 4 tane vesikalık fotoğrafı talep edilmektedir.
- Hasta bezi başvuru formu sunulmalıdır.
- Hasta bezi almak isteyen hastanın engelli raporu istenmektedir.
Hasta Bezi Yardımı SGK Tarafından Kaç Adet Yapılmaktadır?
SGK’nın yaptığı hasta bezi yardımının adeti, bir ay için 120 tane olacak şekilde belirlenmiştir. Ancak hasta bezi yardımı iki ay süresince yapıldığı için iki aylık bez yardımı miktarı 240 adet olmaktadır. Hastanın rahatsızlığının çeşidine ve ağırlığına göre üst limitlerde farklılık olabilmektedir. Çünkü bazı hastalıklarda 240 adet hastaya 2 aylık süreçte yetmemektedir. Eskiden hastalara hasta bezi yerine hasta bezi ödeneği verilebilmekteydi. 2021 senesi öncesinde hasta bezi ödeneği 255 TL olarak ödenmekteydi. Ancak artık maddi yardım yerine sadece hasta bezi yardımı yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Hasta bezi başvurusu olumlu sonuçlananlar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalı olduğu eczanelerden 2 aylık hasta bezini temin edebilmektedirler.SGK’nın Karşıladığı Hasta Bezi Türleri Nelerdir?
SGK’nın ödeme yaptığı hasta bezi çeşitleri aşağıda belirtilmiştir:- Hasta alt bezleri SGK tarafından karşılanmaktadır.
- Külotlu hasta alt bezlerini SGK karşılamaktadır.
- Çocuk hasta alt bezlerini karşılaması SGK’dan talep edilebilmektedir.
- SGK’nın karşıladığı hasta bezleri arasında, çocuk külotlu hasta alt bezleri de bulunmaktadır.
Hasta Bezi İçin Rapor Nasıl Çıkartılır?
Hasta bezi raporu almak için öncelikle devlet hastanesinden sağlık raporu alma amacı ile randevu alınması gerekmektedir. Yatalak olan ve sağlık muayenesinden geçmek için doktora gitme imkanı olmayan hastaların ise 444 38 33 numaralı telefonu arayarak evde olacakları muayene ile rapor alabilmeleri mümkündür. Raporun hasta bezi almak amacı ile talep edildiğinin bildirilmesi gerekmektedir. Bu ibare olmadığı sürece alınan rapor SGK’dan hasta bezi talep etmek için kullanılamamaktadır. Buna ek olarak kaç adet hasta bezi alma hakkının olduğuna dair bir reçete istenmektedir. Aylık 120, iki aylık 240 adet olmak üzere bu sayılar reçetede belirtilmektedir.Hasta Bezi Raporu Ne Kadar Süre İle Geçerlidir?
Hasta bezi raporunun süresi, 2 yıl olmaktadır. Doktorlar duruma göre raporu daha kısa süreli de yazabilmektedirler.
Hasta Bezi Reçetesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?
Hasta bezi reçetesinin süresi, 5 iş günüdür. Reçete yazıldığı gün itibari ile geçerli olmaktadır. 5 iş günü içerisinde reçetenin süresi dolduğunda henüz hasta bezi alınmamış olur ise, hasta bezinin alınabilmesi için tekrar reçete yazdırılması gerekmektedir. Aile hekimine ya da doktora giderek hasta bezi reçetesini yenileme işlemi yapılabilmektedir. Koronavirüs sebebi ile hastaneye gidişi azaltmak amacı ile hasta bezi reçetesi yazdıracak olanlara bazı kolaylıklar da sağlanmaktadır. Bu kolaylıklar kapsamında eğer daha önceden hasta bezi reçetesi ile hasta bezi alınmış ise, tekrar reçete yazdırmaya gerek kalmadan aynı reçete ile bez alınmasına izin verilebilmektedir.Hasta Bezi Yardımı Eczaneden Nasıl Alınır?
Eczaneden hasta bezi temin etmek için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:- Hasta bezi alacak olan kişinin kimlik belgesi ile uzman hekim tarafından verilmiş olan raporu hazırlaması gerekmektedir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan herhangi bir eczaneye bu belgeler ile gidilmelidir. İnternet üzerinden hasta bezi almak istendiğinde, SGK kapsamında alım yapabilmek mümkün olmadığı için eczaneye giderek hasta bezi alınmalıdır.
- Eczanedeki görevliye belgelerin verilmesi gerekmekte ve raporun doğruluğunu incelemesi beklenmelidir.
- Eczanedeki görevli, raporda açıkça belirtilmiş olan sayıdaki hasta bezini rapor sahibine teslim etmektedir.
- Hastanın eczaneye hasta bezi için herhangi bir para ödemesi yapması gerekmemektedir. Alınacak olan bez için SGK’nın yapacağı ödeme Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında belirlenmektedir. Bu tebliğe göre alınacak olan hasta bezi eğer daha pahalı ise hastanın aradaki farkı ödemesi gerekmektedir. Eczane hasta bezlerinin ücretini devletten daha sonrasında tahsil etmektedir.
Hasta Bezi Aldıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?
Hasta bezi temin ettikten sonra yapılması gereken, İl Sağlık Müdürlüğü’ne gitmektir. Bez reçetesi, bez raporu, fatura örneği ve hasta kimlik fotokopisi belgelerinin İl Sağlık Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekmektedir.Hasta Bezi Yardım Sorgulaması Nasıl Yapılabilir?
Hasta bezi sorgulaması için takip edilmesi gereken adımlar şu şekildedir:- https://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden sorgulama yapılabilmektedir.
- Ana sayfada bulunan e-hizmetler butonuna giriş yaptıktan sonra listelenen kurumlar içerisinden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır.
- Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılabilecek işlemler içerisinden Tedavi Bilgileri Sorgulama seçeneğine tıklanmalıdır.
- Açılan sayfadan kimlik doğrulaması yapılması gerekmektedir. Kimlik doğrulaması için e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçeneği sunulmaktadır. E-devlet şifresi ile kimlik doğrulaması yapmak isteyenlerin PTT şubelerinden ücreti karşılığında e-devlet şifresi almaları gerekmektedir.
HASTA BEZİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Kimlik doğrulaması yapıldığında; hasta bezinin ne zaman verileceği, hasta bezi başvurusunun son durumu gibi birçok bilgi ekranda görülebilmektedir.Evde Bakım Parası Ne Kadar, Maaş Alma Şartları Neler?
Devlet Teşviki Başvuru Ve Şartları Nelerdir ?
Ziraat Bankası Kredi Masrafları Nasıl Geri Alınır ?
Editör: TE Bilisim