OGS Nedir?
OGS tanımı itibariyle otomatik geçiş sistemi olup Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan köprü ve otoyollarda karayoluna ait olan taşıtların geçiş yapmalarını sağlayan bir teknolojidir. Araçların yoğun olduğu yollarda özellikle sürekli geçiş noktasında görevlilerden onay almak ya da aracı durdurarak onay almaya çalışmak hem zaman kaybına neden olacağı gibi hem de uzun sıralara olanak vermektedir. Bunun sonucunda ise geçiş noktalarında bulunmakta olan bariyer sistemlerinin otomatik şekilde çalışmaları gerekmektedir. Bu yüzden bariyerlerin otomatik çalışmalarını sağlamak için de araç tanıma sistemlerinin kullanılması gerekmektedir. Bu bakımdan aracınıza OGS taktıktan sonra herhangi bir otoyola girdiğinizde hangi saatte ve nereden giriş yaptığınız etiket sayesinde kayıt altına alınmaktadır. Aynı şekilde bu yoldan ne zaman çıkış yaptığınız da kayıt altına alınır. Buradaki ücret ise bilgisayarlar aracılığıyla hesaplanır ve ücret bakiyenizden tahsil edilir. Bu sayede para ödemek için yolda durulmadığı gibi aynı zamanda bariyerlerin de durmadan açılması sağlanır.OGS ile HGS Arasındaki Farklar Nelerdir?
OGS ile HGS arasındaki farklar temelde aynı çalışma koşullarına dayansalar da fiyat açısından kendisini göstermektedir. HGS yani Hızlı Geçiş Sistemi daha yeni bir sistemdir ve karayollarında nakit para tahsilatını sonlandırmak için kullanılmaktadır. HGS, OGS’ye göre daha ekonomiktir. OGS alırken ortalama 40 – 60 TL cihaz bedeli ödemesi yapılmaktadır. Aynı zamanda her bankanın cihaz kullanım süresi de değişmektedir. Ortalama ise 3 – 5 yıllık süre sonunda bankaya başvuru yaparak yeni OGS almak gerekiyor. HGS ise daha ekonomik oluyor ve araca takılacak olan pul bedeli 5 – 10 TL arasında değişiyor. Ömrü ise 8 yıl kullanılabiliyor. OGS aynı zamanda kişinin kredi kartına tanımlanırken, HGS için ise PTT’den ya da çeşitli ATM’lerden bakiye yüklemek gerekiyor. Temel olarak farkları fiyat açısından kendisini gösteriyor.OGS Sorgulama Nasıl Yapılır?
OGS sorgulama işlemleri farklı kanallar üzerinden yapılabilmektedir. Her sürücü için ayrı ayrı şubeler aracılığı ile bakiye sorgulaması yapması zahmetli olacağı için çok daha kolay şekilde sorgulama yapılacak yöntemler bulunmaktadır. Bunun başında ise herkesin rahatlıkla kullanabileceği e – devlet gelmektedir. OGS e – devlet sorgulaması yapmak için öncelikle e – devlet şifresine sahip olunması gerekmektedir. E – devlet şifresi olmadığı durumda en yakın PTT şubesinden e – devlet şifresi almak mümkündür. Daha sonra sisteme giriş yaptıktan sonra hizmetler kısmından Karayolları Genel Müdürlüğü sekmesi açılır. Alt kısımda ise OGS hesap detayı sorgulama kısmı seçilir. Bu sekmeden rahatlıkla tüm hesabın görüntülenmesi yapılabilmektedir. Bunun yanında OGS geçiş bilgileri ve ihlal bilgileri görüntülenmesi de sağlanmaktadır. Aynı zamanda çeşitli durumlara yönelik olarak OGS şikayet ve istek başvuruları da yine aynı bölüm üzerinden yapılabilmektedir.E-Devlet OGS Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ
Bankalardan OGS Sorgulama Nasıl Yapılır?
Banka hesaplarından OGS sorgulama yapmak için hesap üzerinden plaka yardımıyla sorgulama işlemi yapılmaktadır. Aynı zamanda hesaba para gönderimleri de yapılarak bakiyenin artması da sağlanabilmektedir. Bunun için anlaşmalı bankaların internet ya da mobil bankacılıklarının kullanılması gerekmektedir. Herhangi bir sınıflandırma olmadan biten OGS bakiyesinde ise kredi kartı üzerinden anında yükleme talimatı da verilebilmektedir. Banka hesabından çekim yapıldığı gibi kredi kartı da işlemler için kullanılmaktadır. Aynı zamanda OGS alımı yapan banka şubelerinden nakit ödeme de yapılabilmektedir. Plaka bilgisi bakiye işlemleri için yeterli olurken bankaların ATM cihazları sayesinde de bakiyelere aktarım ve ödeme yapma imkânı tanınmaktadır. Ziraat Bankası gibi bazı bankalar ise işlemleri daha kolay hale getirmek için kısa mesaj da kullanmaktadırlar. OGSBAK yazıp plaka bilgisinin de yazılmasından sonra 4747’ye mesaj gönderilerek bakiye sorgulama işlemleri yapılabilmektedir.OGS Geçiş İhlalleri Sorgulama Nasıl Yapılır?
Geçiş ihlallerinin olup olmadığını öğrenmek için e – devlet kanalını kullanabilirsiniz. Sistem üzerinden son 6 aya ait olan geçiş bilgilerinizin yanında yapmış olduğunuz geçiş ihlallerini ve bu ihlaller sonrasında kesilmiş olan ceza miktarını da sorgulama yapabilirsiniz. OGS geçiş ihlalleri için e – devlet sistemine giriş yapın ve arama kısmına OGS geçiş ihlalleri yazarak arama yapın. Daha sonra açılan sayfaya gidin ve ihlal bilgisini sorgulamak istediğiniz tarihlerin başlangıç ve bitiş tarihlerini sistemden seçin. Başlangıç ve bitiş tarihlerini seçtikten sonra bu tarihler arasında olan OGS geçiş ihlallerini görebilirsiniz.OGS İhlal Sorgulama İçin TIKLAYINIZ
Otomatik OGS Bakiye Yükleme Talimatı Nasıl Verilir?
Yol boyunca herhangi bir sorun ile karşılaşmamak adına otomatik OGS talimatı vererek sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Devamlı olarak bakiye yüklemeye fırsatınız olmuyorsa bu durum için OGS otomatik ödeme talimatı oluşturma yapabilirsiniz. Doğrudan hesabın bulunduğu banka vasıtası ile OGS bakiye yükleme işlemlerini başlatabilirsiniz. Bu durumda bakiyenin azalması ya da belirli bir sınırın altına düşmesi halinde belirlenen sınır dahilinde OGS bakiyesi otomatik olarak yenilenecektir. Bu bakımdan kişinin hiçbir zahmet göstermeden bakiye yüklemesine imkân tanıyan sistem özellikle günlük olarak otoyolları kullanan sürücüler için oldukça faydalıdır. Her gün bakiye sorgulama ve yükleme yapılmasının da otomatik yükleme talimatı ile önüne geçilecektir. Geçişlerde yaşanacak olan tereddütleri de yine otomatik ödeme ortadan kaldıracaktır.
Editör: TE Bilisim