Merkez Bankası Personel Alımı Nasıl Başvurulur?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası personel alımı için adayların şu adımları izlemeleri gerekmektedir;- Başvurular sadece Merkez Bankası kariyer sayfası üzerinden yapılacaktır. Bunun dışında posta ya da şahsen yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Başvuru yapabilmek için sisteme istenen belgelerin yüklenmesi gerekmektedir.
- Sisteme yüklenmesi gereken belgeler;
- Güncel vesikalık fotoğraf,
- Adayların mezun oldukları alanı gösteren mezuniyet belgesi, diploma, yurtdışından mezun olmuşlar için YÖK tarafından verilmiş denklik belgesi,
- Erkek adaylar için askerlik durumunu gösteren belge,
- Nüfus kimlik bilgileri,
- Adli sicil bilgileri,
- Görevini yapmaya herhangi bir engel olmadığını gösteren sağlık belgesi ile başvuru yapabileceklerdir.
- Adaylar ile iletişim kurulması gerektiğinde belirtilen eposta ve telefon numarası üzerinden iletişim kurulacaktır. Bu yüzden adayların bilgilerini doğru girebilmesi önemlidir.
- Adayların başvuru yapabilmesi için ortaöğretim kurumlarının Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Matbaa Teknolojisi ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümlerinden mezun olmak ve daha sonra iki yıllık şu bölümlerden mezun olmaları gerekmektedir; Basım ve Yayım Teknolojileri, Elektronik Teknolojisi, Elektronik Haberleşme Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi, Makine, Mekatronik, Makine Resim ve Konstrüksiyonu.
Merkez Bankası Personel Alımı Genel Şartları
Adayların ilgili pozisyona başvuru yapabilmeleri için şu şartları taşıyor olmaları gerekmektedir;- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Kamu haklarından hiçbir şekilde mahrum olmamak,
- Türk Ceza Kanunu 53’üncü maddesi kapsamında; devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından affa uğranılsa bile mahkum olmamak,
- Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin olmaması; terhis, muaf ya da tecilli olması,
- Başvuru tarihi itibariyle herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı almıyor olmak,
- Görevini yapmaya herhangi bir fiziksel ya da psikolojik sorununun bulunmaması,
- Başka bir kuruluşa hizmet görevi bulunmamak,
- Daha önce çalıştığı kurum ve kuruluşlardan disiplin ya da ahlaki gerekçeler ile işten çıkarılmamış olmak,
- 2018 KPSS’den ön lisans alanında en az 50 puan almış olmak,
- 1989 ve sonrasında doğmuş olmak gerekmektedir.
- Adaylara uygun şartları taşımaları halinde KPSS puanlarına göre sıralama yapılacaktır. Sıralama sonrasında ise adaylara yetkinlik ve uygulama sınavı düzenlenecektir. Kişilik ve Yetkinlik testinde adayların kişilik değerlerinin ölçülmesi için sınav yapılacak olup kurum bünyesinde çalışma yeterlilikleri değerlendirilecektir.
- Uygulama sınavında ise adaylardan mezun oldukları bölüme göre alan sınavı yapılacaktır. Uygulama sınavı tamamen adayların başvuru yaptıkları alana yönelik olup başarılı olmak için en az 70 puan almak gerekmektedir.
- Uygulama sınavlarından başarılı olan adaylar için son olarak komisyon mülakatı yapılacaktır. Güncel sosyo-ekonomik konular ile beraber mesleğin gerektirdiği konulara hakimiyet değerlendirilecek olup değerlendirmeler her komisyon üyesi tarafından 100 puan üzerinden hesaplanacaktır. Mülakat puanı 70 ve üzeri olan adayların uygulama sınav puanları da ortalama dahil edilerek adayın nihai puanı hesaplanacaktır.
- Tüm sınavlardan başarılı olmuş adaylar kurum bünyesinde görev yapmaya hak kazanacaktır.
- Adaylara ayrıca yazılı tebligat yapılmayacaktır.
- Belirtilen tarihlerde görevlerine başlamayan adayların yerine yedek listedeki adaylar göreve başlayacaktır.
- Adayların yanlış bilgi ya da beyanda bulunmaları halinde başvuruları ve kadroları iptal edilecektir.
Editör: TE Bilisim