Milli Eğitim Bakanlığı Ücretli Öğretmen Alımı Nasıl Başvurulur?
Adayların ücretli öğretmenlik başvurusu yapabilmesi için şu adımları izlemeleri gerekmektedir;- Başvurular e – devlet üzerinden yapılacak olup posta vb. yollar ile yapılacak başvurular kabul edilmeyecektir.
- Başvuru yapmak için e – devlet sistemine giriş yapılmalıdır. E – devlet üyeliğinin olmaması halinde PTT aracılığıyla e – devlet şifresi alınmalıdır.
- Sisteme giriş yapıldıktan sonra arama sekmesine “ücretli öğretmenlik başvurusu” yazılarak aratılmalı ve çıkan sayfada gidilmelidir.
- Gerekli üniversite şartlarının sağlanması ile birlikte başvuru ekranı açılacaktır.
- Başvuru ekranında başvuru yapan adayın eğitim bilgilerini doldurması, tercih ediyorsa köy okullarında çalışmayı kabul ettiğini belirtmesi gerekmektedir.
- Başvurunun tamamlanmasından sonra uygun görülen adaylar bulundukları bölgedeki İl Milli Eğitim Müdürlüklerine istenen belgeleri teslim etmeleri gerekmektedir.
- Ücretli öğretmenlik başvuruları için KPSS şartı bulunmamaktadır ancak KPSS puanı olan adaylara öncelik tanınmaktadır.
- İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından istenecek belgeler; nüfus kimlik fotokopisi, varsa KPSS’den alınan puan, eğitim bilgilerini gösteren diploma ya da mezuniyet belgesi, yurtdışındaki okullardan mezun olmuş adaylar için YÖK tarafından verilmiş denklik belgesi.
Milli Eğitim Müdürlüğü Ücretli Öğretmenlik Genel Şartları
Adayların ücretli öğretmenliğe başvuru yapabilmeleri için şu şartları taşıyor olmaları gerekmektedir;- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Herhangi bir şekilde kamu haklarından mahrum olmamak,
- Türk Ceza Kanunu 53’üncü maddesi kapsamında belirtilen; devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık gibi suçlardan affa uğranılsa bile mahkum olmamak,
- Erkek adaylar için başvuru tarihi itibariyle askerlik ile ilişiğinin olmaması, terhis, tecil ya da muaf olmaları,
- Görevlerini yapmaya engel teşkil edecek herhangi bir sağlık sorunlarının bulunmaması,
- 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında belirtilen şartları taşıyor olmak,
- Devlet memurluğundan ya da öğretmenlik mesleğinden ahlaki veya disiplin cezaları nedeniyle ceza almamış olmak gerekmektedir.
- Ücretli öğretmenlik için formasyon belgesi gerekli değildir ancak formasyon eğitimi almış adayların tercih sıralamasında önceliği bulunmaktadır.
- Başvuruda bulunan öğretmen adayları ikamet ettikleri il sınırları içinde tercihte bulunabilmektedirler.
- Ücretli öğretmen maaşları için saatlik hesaplama yapılmaktadır. Ücretli öğretmen saat ücreti 16 TL’dir. Alınan ders yüküne göre ise asgari geçim indirimi uygulanacağı için maaşlarında da artış görülmektedir. Ücreti öğretmenlerin ortalama girdikleri ders 120 saat olmaktadır. Ortalama aylık ücretlendirme de bu kapsamda 1900 TL olarak belirlenmiştir ancak alınacak daha fazla ders yükü ile bu tutar asgari ücrete denk gelmektedir.
- Ücretli olarak görev yapan öğretmenler için ek ders ücreti bulunmamaktadır. Dini ve milli resmi tatillerde ders ücreti verilmemektedir.
- Ücretli öğretmenlik dönemlik olarak kayıt alınmaktadır ancak uygun görüldüğü halde öğretmenin iki dönem eğitim vermesine karar verilebilir.
- Başvuru esnasında “iki dönem başvurusu geçerli” kısmı işaretlendiğinde adayların ikinci eğitim dönemi için ayrıca başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır. Yapmış oldukları başvuru ikinci dönem de geçerli olacaktır.
- Ücretli öğretmenlerin saatlerini tamamlayabilmeleri okul yönetimi tarafından belirlenmektedir. Buna göre okul yönetiminin uygun gördüğü saatlerin dışında öğretmenler derse girememektedir.
- Ücretli öğretmen maaşları Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından girmiş oldukları ders saatine göre her ayın 1’i ile 15’i arasında banka hesaplarına otomatik olarak yatırılmaktadır.
Editör: TE Bilisim