Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Mantar yetiştiriciliği devlet desteği bu işe başlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Belirli şartların sağlanması halinde devlet kurumları tarafından mantar yetiştiriciliği için kredi sağlanmaktadır. Mantar yetiştirmek, özellikle küçük sermayeler ile kendi işini kurmak isteyenler için son zamanların en popüler işleri arasında yer alıyor. Özellikle mantarlardan kısa sürede ürün alınması ve yüksek denilecek fiyatlara alıcı bulmaları ile birlikte mantar yetiştirmek popüler bir uğraş haline geliyor. Ancak yine de mantar yetiştiriciliği için belirli riskler bulunmaktadır ve konuyla ilgili olarak herhangi bir bilgisi olmayan kimselerin, bu işe başlamadan önce detaylı bilgi sahibi olmaları yararlı olacaktır. Bunun yanında sadece mantarın nasıl üretileceğini öğrenmek yeterli olmayacak ve üretmiş olduğu ürünün nasıl paketleneceği, nasıl ve hangi pazarlarda satılacağı gibi konuların da bilinmesi ve planlanması gerekmektedir. Mantarların satışa çıkacakları Pazar, getiri sağlaması için oldukça önemlidir. Bu noktaları öğrendikten sonra, mantar için uygun yetişme koşullarını sağlayacak olan alanların kurulumu gerekecektir. Devlet desteği de bu noktada verilmekte olup mantar üretim tesisleri kurulması amacıyla sağlanmaktadır. Ancak sunulan destekler, hangi mantarın yetiştiriciliğinin yapılacağına göre farklılık taşıyor ve bazı mantar türlerine örneğin hiç destek verilmeyebiliyor.Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği İçin Gerekli Şartlar
Mantar yetiştiriciliği için devletten destek almayan kişilerin Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kararlaştırdığı koşulları sağlaması gerekir. Başvuru sahiplerinin bu koşuları yerine getiremiyorum olması durumunda yapılacak olan başvurular da olumlu olarak değerlendirilmemektedir. Dolayısıyla başvuru yapmadan evvel söz konusu olan bu şartları karşıladığınızdan emin olmanız önem arz eder. Bu hususta belirlenen şartlar ise aşağıdaki gibi listelenebilir:- Mantar yetiştiriciliğinde devlet desteği sağlanan mantar türleri istiridye ve kültür mantarıdır. İstiridye ve kültür mantarı dışında kalan mantarlar için devlet tarafından hibe desteği sağlanmaktadır.
- Kişilerin en az 100 metrekarelik bir alan içerisinde mantar yetiştiriciliği yapması gerekmektedir. Söz konusu olan bu metrekare sınırının altında bir alanda mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler için hibe desteği bulunmamaktadır.
- Mantar yetiştiriciliği yapmak için kurulması gereken bir sistem bulunmaktadır. İlgili kurum tarafından belirlenen bu sistem dahilinde mantar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin 15-20 ton kompost ve ranza sistemine sahip olması gerekir. Ranza sisteminin ise en az 3 katlı olması şarttır.
- Söz konusu olan bu sistemde ayrıca vantilatör, aspiratör, sırt pompası, termometre higrometre bulunmalıdır.
Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği için Gereken Belgeler
Devlet tarafından mantar yetiştiriciliği desteği almak isteyen kişilerin bazı sertifikalara sahip olması gerekir. Bu belgelerden ilki girişimcilik sertifikasıdır. Eğer girişimcilik sertifikanız yoksa devlet tarafından sağlanan mantar yetiştiriciliği devlet desteğinden yararlanamazsınız. Girişimcilik sertifikasına sahip olmak için yapmanız gereken ise İŞKUR ya da ticaret odası ile iletişime geçip söz konusu olan bu girişimcilik kursları hakkında bilgi almak ve bu kurslara dahil olarak başarılı bir şekilde tamamlamaktır. Girişimcilik kursunun tamamlanmasının ardından girişimcilik belgesine sahip olursunuz. Mantar yetiştiriciliği için devlet tarafından sunulan hibe desteğinden yararlanmanın gel bir koşulu ise mantar yetiştiriciliği belgesine sahip olmaktır. Mantar yetiştiriciliği belgesi almak için de İŞKUR, ticaret odası ya da Halk Eğitim Merkezi ile irtibat kurabilirsiniz. Tıpkı girişimcilik belgesi alırken olduğu gibi mantar yetiştiriciliği belgesi alırken de bir kurs sürecine tabii tutulursunuz ve bu kursun başarılı tamamlanmasının ardından mantar yetiştiriciliği belgesi alırsınız. Bu iki belgeye sahip olmanızın ardından Tarım ve İl Müdürlüklerine yapacağınız müracaat ile birlikte başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.E-Yaygın Sistemi Üzerinden Mantar Yetiştiriciliği Kursuna Kayıt Olma
E-Yaygın sistemi aracılığı ile mantar yetiştiriciliği kursuna kaydınızı oluşturabilirsiniz. E-yaygın sistemi üzerinden mantar yetiştiriciliği kursuna kayıt olmak için öncelikle e-yaygın sistemine e-devlet şifreniz ile girmelisiniz. Akabinde izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:- E-yaygın sisteminin sol üst köşesinde yer alan “Kurs Başvurusu Yap” butonunu tıklayın.
- Sonrasında yaşadığınız il ve ilçeyi seçin ve “Ara” butonunu tıklayın.
- Yaşadığınız bölgede bulunan Halk Eğitim Merkezi’nde söz konusu olan mantar yetiştiriciliği kursu varsa karşınıza çıkan sayfa üzerinden bu kursa başvurabilirsiniz.
- Eğer yaşadığınız bölgedeki Halk Eğitim Merkezi’nde bu kurs yoksa yapmamız gereken sol üst kısımdan yeni bir kurs talebi oluşturmaktır. Kurtköy beyaz oluşturduğunuzda bu kursu açılması durumunda doğrudan kayıt edilirsiniz.
Hangi Mantar Yetiştirilmeli?
Mantar hibe destekleri almak için hibenin sağlanması, sunulan proje kapsamında olmaktadır. Bu yüzden hangi mantarın yetiştirileceğinin belirlenmesi önemlidir. Pazarda karşılık bulan ve aynı zamanda bakım olanakları açısından da kolaylık sunan mantarlar kültür mantarı, istiridye ve trüf mantarı olmaktadır. Bunların seçiminde de bulunulan bölge etkili olacaktır. Kültür mantarı rahatlıkla her yerde yetişebilmektedir. Ancak istiridye mantarı da özellikle son yıllarda çok fazla getiri sağladığı için tercih edilen bir mantar türü olmaktadır. Trüf mantarı ise daha fazla bakım ve özen istemesine rağmen satış fiyatları açısından oldukça yüksektir. Bu bakımdan, kendiniz için uygun olan mantar türünü seçerek, onun yetiştirilmesi için gerekli olan tesis kurulu kapsamında hibe başvurusu yapabilirsiniz.Mantar Yetiştirme Teşvikleri Nasıl Sağlanır?
Mantar yetiştiriciliği teşvikleri için projenin gerekli koşullara göre hazırlanması büyük önem taşımaktadır. Bunun için mantar tesisinin alanı da önem taşımaktadır. Ortalama 100 metrekarelik bir alanda rahatlıkla mantar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ancak mantarların kötü koku yaymaları yüzünden bu tesisinin yerleşim alanlarından uzakta yapılması tavsiye edilmektedir. Mantar yetiştiriciliği için tesis kurulumunda, bina yapımı ve aynı zamanda gerekli olan ekipmanların sağlanması için devlet teşvikleri verilmektedir. Buna göre üretim alanındaki nemi sağlamak, mantar yetiştirme rafları ve diğer malzemeler için masrafların karşılanması adına sunulan hibe desteklerine başvuru yapabilirsiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2014 yılından günümüze değin mantar hibe destekleri sunulmaktadır. Bu bakımdan mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin tarım il müdürlüklerine başvuru yapmaları halinde hibeleri kendilerine tahsis edilebilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçen yıl ise mantar üretimi için 30 bin liralık geri ödemesi hibe desteği sağlanmıştı. Kültür ve istiridye mantarı yetiştiricileri için sağlanan bu hibe için belirli şartlar isteniyor. Buna göre en az 100 metre karelik alanda, 15 – 20 ton/yıl kompost ve 3 kat ranza ya da diğer sistemlerin uygulanmakta olduğu, sırt pompası, sulama sistemleri, 1 adet vantilatör, higrometre ve termometre içerikli olan beyaz şapkalı kültür ve istiridye mantarı üretimi ve yeni tesis yapımı için hibe desteği sağlanıyor. Bu bakımdan ilaveten bakanlık tarafından uygun görülmüş olan projelere Ziraat Bankası, alınan hibe miktarının 3 katına kadar tarımsal kredi de sağlıyor. Bu kredi ile birlikte daha büyük mantar üretim tesisinin kurulması, ekipmanların alınması ya da personel giderlerinin karşılanması gibi alanlarda avantaj sağlanıyor. Ziraat Bankası mantar yetiştiriciliği kredisi uygun şartları sağlayan üreticilere düşük faiz oranları ve dört yıla varan vade süreleri ile sunuluyor.Hibe Almak İçin Mantar Sertifikası Edinin
Mantar yetiştiriciliği hibe almak için en önemli nokta girişimcilik sertifikasına sahip olmanızdır. Girişimcilik tarihleri belirli tarihlerde KOSGEB tarafından sunuluyor ve bu tarihlerde başlayan kurslara katılım göstermeniz halinde, genelde 12 kişilik sınıflarda dersler işleniyor. Mantar üreticiliği kursuna katılmanız ve devamlılık göstererek kurs sonunda yapılan sınavdan da başarılı olmanız halinde mantar üreticisi sertifikası alabiliyorsunuz. Özellikle bu sertifika hibe almak ve aynı zamanda işlerinizi daha kolay halletmek için büyük bir önem taşıyor. Bir diğer nokta ise mantar üreticiliği için özel tesislerin kurulması gerekmesidir. Yaygın bilinen kanı kapsamında mantar üretimleri bodrumda yapılacağı sanılmaktadır. Ancak bodrumda mantar üretmeye bakanlık hibe, banka da kredi sağlamamaktadır. Aynı zamanda bodrumda yetiştirilecek olan mantarlar bina sakinleri için de risk oluşturabilecektir. Bu yüzden hibe başvurusu için mantar tesisinin bulunması en önemli şart olarak kabul ediliyor.Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Kredi Ne Kadar, Nasıl Alınır
Hayvancılık Hibe Desteği Ne Kadar, Nasıl Başvuru Yapılır ?
Faizsiz Kredi Nasıl Alabilirim? Şartları Nelerdir?
Editör: TE Bilisim