Bağkur prim borcu kredi kartı ile ödeme yapıldığı için özellikle primlerini nakit olarak ödemekte zorlananlar için avantaj yaratmaktadır. 2023 kredi kartı ile Bağkur prim borcu ödeme yapabilir ve böylece Bağkur’a olan primlerinizi aksatmayabilirsiniz.
Bağkur Prim Borcu Nedir, Ne Zaman Ödenir?
Bağkur prim borcu her Bağkur kapsamında olan sigortalı için aylık olarak ödenmesi gereken tutardır. Sosyal güvenlik sistemi içerisinde kişilerin emeklilik hakkı elde etmeleri ve aynı zamanda sağlık gibi haklardan yararlanmaları için sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir.
Sigorta primleri 4A ve 4C kapsamında yani özel sektör ve kamu kurumlarında çalışanlar için otomatik olarak almış oldukları aylık üzerinden ödenmektedir. Ancak Bağkur kapsamında olanlar için sigorta primleri aylık kendileri tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Bağkur primleri belirlenmiş olan tutar üzerinden ödendiği gibi emeklilikte daha yüksek emekli aylığı almak isteyenler tarafından daha yüksek tutarlar dahilinde de ödenebilmektedir. Bu durumda özellikle isteğe bağlı sigortalı olanların Bağkur ödemeleri asgari ücretin en düşük yüzde 32’si en yüksek ise 7,5 katı kadar ödenebilmektedir.
Belirlenmiş tutarlar ne olursa olsun aylık ödeme yükümlülüğü bulunur. 3 ay geçen ödenmemiş borçlar için Bağkur sigortalılığı dondurulmaktadır ve sağlık gibi haklardan yararlanma hakkı da ortadan kalkmaktadır. Aynı zamanda emeklilikte prim günü kaybının yaşanmaması adına da Bağkur primlerinin düzenli olarak ödenmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bağkur Prim Borçları Nasıl Ödenir?
Bağkur prim borçları ödemek için farklı alternatifler mevcuttur. Prim borçları doğrudan SGK ile anlaşmalı banka şubelerine başvuru yaparak nakit para üzerinden ödeme yapıldığı gibi internet kanalları vasıtasıyla kredi kartı ile de ödenebilmektedir.
Bağkur ödemeleri kişinin kendi adına yapıldığı için SGK işveren ödemeleri ile karıştırılmamalıdır. İşveren ödemeleri işyerinde çalışan sigortalılar adına yapılan ödemelerdir. Bağkur ödemeleri ise kendi faaliyetlerini yürüten kimseler ya da isteğe bağlı sigortalı olanlar için yapılmaktadır.
Bağkur Prim Borçları Hangi Bankalardan Ödenir?
Bağkur borcu kredi kartı ve nakit olarak ödeme yapmak için çeşitli anlaşmalı bankalar kullanılabilmektedir. Bu bankaların şubelerine giderek ödeme yapılmakta olduğu gibi bankaların internet şubeleri ya da mobil uygulamalarından kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün olmaktadır. Aynı zamanda bankalarda açılacak hesap ile birlikte Bağkur prim borçlarının otomatik olarak hesaptan tahsil edilmesi de sağlanabilmektedir.
Bağkur prim borcu ödeme yapılacak anlaşmalı bankalar şu şekildedir;
- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıfbank
- Türkiye Ekonomi Bankası
- Denizbank
- Şekerbank
- ING Bank
- Burgan Bank
- Garanti BBVA
- Aktif Bank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Akbank
Kanalları üzerinden Bağkur borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
Kredi Kartı ile Bağkur Prim Borcu Nasıl Ödenir?
Kredi kartı ile Bağkur borcu ödemek özellikle nakit olarak ödeme yapmak istemeyen sigortalılar tarafından tercih edilmektedir. Bunun için e-devlet sistemini kullanabilir ya da anlaşmalı bankaların mobil şubeleri ile internet şubelerini kullanabilirsiniz.
E-devlet üzerinden kredi kartı ile Bağkur borcu ödemek istiyorsanız sisteme giriş yaptıktan sonra arama ekranına SGK prim borcu ödeme yazarak arama yapınız. Ekrana gelecek olan sayfada kredi ya da banka kartı bilgilerinizi girerek ödemek istediğiniz aya ait olan borcu yatırabilirsiniz.
Anlaşmalı banka kanalları üzerinden de kredi kartı ile ödeme yapmak için mobil – internet şubeye giriş yaptıktan sonra ödemeler kısmından SGK Ödemeleri sekmesine gelerek buradan kimlik numaranızı girerek belirtilen Bağkur prim borcunu banka hesabınızdan ya da kredi kartı girerek ödemeniz mümkün olmaktadır.
Anlaşmalı bankalar aynı zamanda Bağkur prim borçlarının kredi kartı ile ödenmesinde taksit imkânı da sunmaktadır. Bu kapsamda Bağkur borçlarının ödenmesinde taksit imkânlarından da yararlanabilirsiniz.
Kredi kartı ile ödeme yapmak isteyenler için herhangi bir kısıtlama yoktur ve tüm Bağkur kapsamında olanlar ilgili kanallardan kredi kartı ile ödeme yapabilirler. Kredi kartı ile geçmiş aya ait olan prim tutarlarının da ödemesi yapılmaktadır.
Bankalardan Bağkur Prim Borcu Nasıl Ödenir?
İnternet kanalını tercih etmeden doğrudan nakit para ile bankadan Bağkur borcu ödemek için şubeye gidebilirsiniz. Şubeye gittikten sonra kimlik numaranız ile gişe personeline bilgilerinizi vererek toplam borç tutarınızı ya da istediğiniz aylara yönelik olarak borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
Şubeye gitmeden yine doğrudan banka üzerinden ödeme yapabilmek için ise banka hesabınıza otomatik prim borcu ödeme talimatı uygulayabilirsiniz. Bu sayede banka hesabınızda prim borcunuzu ödemeye yetecek tutar bulunuyorsa hesabınızdan prim tutarı otomatik olarak her ay tahsil edilir ve böylece prim borçlarınız ödenmiş olur.
Bağkur Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur ?
Bağkur prim borcu ödenmezse sigortalılık süresi kapsamında sunulmakta olan çeşitli imkânlardan yararlanmak mümkün olmamaktadır. Bağkur borçlarının ödeme tarihleri genelde ilgili ayın son gününü takip eden ay sonuna denk gelmektedir. Söz konusu olan borç ilgili tarihe kadar yatırılmadığı durumda borç için yasal faiz işlemeye başlamaktadır.
Bu kapsamda iki ayı geçecek şekilde Bağkur prim borcunun ödenmemesi halinde sağlık hakkından yararlanma da ortadan kalmaktadır. Sağlık hakkının ortadan kalkması ile birlikte kişi devlet hastanelerinden ücretsiz tedavi olamayacak ve hastanelere muayene ücreti ödemesi gerekecektir.
Bağkur borçlarının ödenmemesi konusunda yapılandırma yapılmış olan Bağkur borçlarının ödenmediği durumda ne olduğu da merak edilmektedir. Şayet birikmiş olan borçların sigortalılık hakkının kaybedilmemesi için yapılandırması yapılmışsa bu durumda düzenli yani aksatılmadan borçların ödenmesi gerekmektedir.
Yapılandırmaya söz konusu olan taksitler iki sefer ödenmediğinde yapılandırma otomatik olarak bozulmaktadır. Bu bakımdan yapılandırma yapılmış olan Bağkur prim borçları için de ödemelerin düzenli ve aksatılmayacak bir şekilde yapılması önem taşımaktadır.
Bağkur Borçları Hiç Ödenmediğinde Ne Olur?
Eğer kişi Bağkur borçlarını hiç ödememek durumunda ne olacağını merak ediyorsa bu durumda 1 yılı aşkın bir süre boyunca ödenmeyen sigortalılık süreleri silinmekte ve emeklilik süresine de dahil edilmemektedir. Özellikle Bağkur borcunu uzun zamandır ödemeyenler için bu durum son derece büyük sorunlar yaratabilmektedir.
Bağkur borçları silinmediği halde kişinin sosyal hakları 1 yılı aşkın bir süredir ödenmeyen Bağkur borçlarında silinmektedir. Sağlık hakkı da feshedilmekte ve kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanması engellenmektedir. Bağkur dondurma yasası kapsamında ise söz konusu sigortalılığı dondurmak mümkün olabilmektedir.
Fakat bu dondurma Bağkur borçlarının ödenmediği tarih temel alınarak tamamen feshedilmesine yöneliktir. Bu bakımdan dondurma yapacak olanlar ilgili sürelerin de geçersiz kabul edileceğini ve bu kapsamda emeklilik süresi için uzamaya neden olacaklarını bilmeleri gerekmektedir.
Bağkur kapsamında zorunlu ya da isteğe bağlı olunsun prim borçlarının düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda şartların sağlanması halinde Bağkur kapsamında olanlara indirimli sigorta primi hakkı da tanınmaktadır. İndirimli Bağkur primlerinden yararlanmak için ise genç girişimci şartlarının taşınması gerekiyor.
Buna göre 29 yaşına kadar kendi işletmelerini kurarak kendi işlerini yapan girişimciler adına Bağkur primlerinin ödenmesinde indirim uygulanıyor. Bu sayede aylık olarak ödenecek olan Bağkur primleri 1 yıl boyunca talep edilmediği gibi aynı zamanda daha düşük ücretlerden yatırılması mümkün oluyor.
Ancak bu süre kapsamında da Bağkur borçlarının ödenmemesi halinde sigortalılık için sorun yaratıyor ve bu yüzden her durumda borçların düzenli ödenmesi gerekiyor.
E-Devlet Bağkur Prim Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Online olarak Bağkur prim borç sorgulaması için e-devlet sisteminin kullanılması gerekir. E-devlet üzerinden Bağkur borçlarını sorgulamak için yapılması gereken işlemler, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:
- turkiye.gov.tr adresi kullanılarak, e-devlet resmi internet sitesine erişim sağlanmalıdır.
- E-devlet internet sitesi açıldıktan sonra, ana sayfadaki “Giriş Yap” seçeneğine tıklanmalıdır.
- T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi doğrulandıktan sonra, sistem girişi tamamlanmalı ve ana sayfa açılmalıdır.
- Ana sayfada yer alan “E-Hizmetler” bölümü üzerinden, “Sosyal Güvenlik Kurumu” seçeneğine tıklanmalıdır.
- E-hizmetler üzerinden SGK bölümü açıldıktan sonra, “Bağkur Prim Borcu” bölümü tercih edilmelidir.
- Toplam Bağkur borcunun yer aldığı sayfa açıldıktan sonra, “Prim Borcunu Öde” seçeneğine tıklanmalıdır.
- Prim borcu ödeme sayfasında talep edilen kredi kartı ya da banka kartı bilgileri tamamlandıktan sonra, ödenecek tutar belirlenmeli ve prim ödemesi tamamlanmalıdır.
E-DEVLET BAĞKUR PRİM BORCU SORGULAMA
Online Bağkur Prim Borcu Ödemesi
Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesinden Bağkur prim borcunu ödemek için izlenmesi gereken adımlar, aşağıda sırasıyla belirtilmiştir:
- SGK prim borcu ödemesini online şekilde yapmak için SGK resmi internet sitesi kullanılabilir.
- aşağıdaki bağlantı adresi üzerinden, SGK online borç sorgulama ekranına erişilmelidir.
- Açılan sayfa üzerinden, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sistem girişi tamamlanmalıdır.
- Mevcut Bağkur prim borcu sorgulandıktan sonra, SGK sayfası üzerinden ödeme yap talimatı tercih edilebilir.
- Ödeme sayfasında talep edilen bilgiler doldurularak, istenen tutarda prim borcu ödenebilir.
Telefon İle Bağkur Prim Borcu Sorgulama
Telefonla Bağ-Kur borcu sorgusu Alo 170 hattı üzerinden yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra www.alo170.gov.tr adresi üzerinden de Bağ-Kur borç bilgilerinizi görebilirsiniz. Öte yandan Alo 170 hattı üzerinden görüntülü destek de kullanabilirsiniz. Görüntülü destek seçeneği duyma engelli vatandaşlar için işaret dili hizmeti ve desteği vermektedir.
Öte yandan Alo 170 hattı üzerinden Bağ-Kur sorgulaması yaparken:
- İşe ilk giriş tarihinizi (Sigortanızın giriş tarihi),
- Çalıştığınız işlerde yatan ve ödenen sigorta primlerini,
- Bağ-Kur emeklilik hesaplama sistemlerini,
- Bağ-Kur borç bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.
Sorgulama yapabilmek için kimlik bilgileri talep edilmektedir. TC kimlik numarası ve annenin kızlık soyadı gibi bilgileri verdikten sonra Alo 170 hattı üzerinden sorgulama işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Kredi Kartı ile Kimler BağKur Borçlarını Ödeyebilir?
Kredi kartıyla Bağ-Kur borcu ödeme işlemleri kredi kartı kullanan tüm vatandaşlar tarafından tercih edilebilir. Şayet özel sektörde çalışıyorsanız, sigorta hizmetlerinden faydalanmak için primlerinizi düzenli olarak kuruma ödemeniz gerekmektedir.
Bu ödeme işlemlerini bankaların mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden yapabilir ya da direkt olarak bankaların ATM şubeleri üzerinden yapabilirsiniz. Bankaların prim borcu için aldığı hizmet ücretleri ise bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir.