Kredi cayma hakkı; onaylanmış kredisini iptal etmek isteyenlere tanınan bir haktır. Alınan kredi miktarını iade etmeleri ve kredilerini iptal edebilmeleri mümkün olmaktadır. Kredi sözleşmesinin imzalanması ile beraber cayma hakkı süresi işlemeye başlamaktadır.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında çekilen krediler ve nakit çekim ya da taksitsiz harcamalarda kullanılan kredi kartları için 14 günlük bir cayma hakkı verilmektedir. Bu süreçte 30 gün içerisinde anaparanın faizi ile beraber geri ödenmesi gerekmektedir.
Banka şubelerinden veya bankaların müşteri iletişim merkezlerinden kredi cayma hakkının talep edilebilmesi mümkün olmaktadır. Ancak yazılı bir şekilde cayma hakkının talep edilmesi tüketici için daha güvenli olmaktadır.
Kredi Cayma Hakkının Koşulları Nelerdir?
Kredi cayma hakkını kullanmak isteyenler için önemli olan nokta; bu cayma hakkını ne zaman kullanacaklarıdır. Finans kuruluşuna başvuru yapıp onay aldıkları andan itibaren kendilerine cayma hakkı tanınmaktadır. Sözleşmenin imzalandığı tarih itibari ile herhangi bir masraf ödemeden krediyi iptal edebilmek için 14 gün verilmektedir. Dolayısı ile bu süre içerisinde doğru gün hesabı ile faizsiz toplam tutarı alabilmeleri mümkün olmaktadır. Sözleşmenin imzalanmasının üzerinden 14 günden fazla geçtiği takdirde cayma hakkı kullanılamamaktadır.
Kredi İptalinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bankadan kredi alanların kredi cayma hakkını kullanmak istedikleri zaman dilimi içerisinde sözleşmeyi imzalayıp imzalamamalarına göre izlemeleri gereken adımlar değişebilmektedir:
- Kredi çekenlerin henüz sözleşmeyi imzalamadan önce kredi cayma hakkını kullanmak istemeleri durumunda; bu durumu bankaya bildirmeleri gerekmektedir. Herhangi bir masraf ödemeden ve ek masrafa girmeden kredilerini iptal edebilmektedirler.
- Kredi çekmek için sözleşme imzalanmış ise; banka müşterisinin dosyasını resmi olarak işleme koymuş demektir. Bu noktada kişinin herhangi bir ek masraf ödemeden krediden cayabilmesi mümkündür. Bunun için kendisine 14 gün süre verilmektedir. 14 günlük süre içerisinde yazılı bir dilekçe ile başvuru yapılarak krediden cayma işlemi yapılabilmektedir.
Kredi Cayma Hakkı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kredi iptal hakkında dikkat edilmesi gereken detaylar;
- Kredi için sözleşmenin yapıldığı tarih ile beraber cayma hakkı süresi başlamaktadır.
- Anaparanın ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar geçen sürede işleyen faizin, cayma bildiriminden sonraki 30 gün içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
- Hesaplanan faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler dışında bankanın talep ettiği herhangi bir tutar bulunmamaktadır. Geri kalan bedeller tüketicinin krediyi geri ödediği tarihten itibaren 7 gün içerisinde geri ödenmektedir.
Kredi Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?
Kredi iptal hakkını kullanmak isteyenlerin 14 gün içerisinde kredi talebinde bulundukları finans kuruluşuna yazılı olarak dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Dilekçenin kredinin alındığı banka şubesine verilmesi oldukça önemli olmaktadır. Dilekçede cayma hakkının kullanılmak istendiğinin açık ve net bir şekilde belirtilmesi istenmektedir.
Ayrıca dilekçenin altına ad, soyad ve imza eklenmelidir. Dilekçe bankaya iletildikten sonra kişinin bankadan bu dilekçenin teslim alındığına dair kayıt numarası isteyebilmesi mümkün olmaktadır. Bankanın süre dolduktan sonra başvuru yapılmadığına dair hatalı bir beyanda bulunması durumunda; bu yanlışlık bu belge ile düzeltilebilmektedir.
Yasal Süre Geçtikten Sonra Kredi Cayma Hakkı Kullanılabilir Mi?
Kredi iptal hakkı her daim bulunmaktadır. Ancak 14 günü geçirdikten sonra bu hakkını kullanmak isteyenlerin cayma bedeli ödemeleri gerekmektedir. Cayma bedeli ödemeden kredi iptali yapmak için 14 günlük süre bulunmaktadır.
Cayma hakkının kullanılması kredi notunu zedeleyebilmektedir.
Yapılan son değişiklik ile beraber dosya masrafı kredi tahsis ücreti olmuştur.
Yasal süre içerisinde kredi cayma hakkını kullananlar iptal şartını öğrenmeli ve iade için başvuru yapmalıdırlar.