Kira yardımı alınırken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yapılmalıdır. Bu bakanlığa aktarılan ve ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara ulaştırılması gereken barınma, yakacak, çocuk eğitimi ve kira gibi yardımlar vardır. Özellikle pandemi döneminde maddi durumu iyi olmayan ve kira öderken zorlanan kişilere verilen kira yardımının esas amacı evsiz olan insanların barınma ihtiyacını karşılamaktır.
E-devlet üzerinden kira yardımı başvurusu yapmak için öncelikle bir e-devlet şifresine sahip olmak gereklidir. Gereken şifre alındıktan sonra hak sahibi ailelere kira yardım yapılması bölümünden başvuru yapılabilir.
E-Devlet Kira Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-devlet üzerinden kira yardımı başvurusu yaparken öncelikle bir e-devlet şifresi alınmalıdır. Eğer kira yardımı başvurusu yapacak olan kişinin e devleti yok ise PTT’lerden şifre alınarak giriş yapılabilir. E-devlet şifresi alındıktan sonra TC kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılır.
Daha sonra arama kısmına gelinerek hak sahibi ailelere kira yardımı yapılması şeklinde bir arama yapılır. Gelecek olan ekrandan uygulama ya git sekmesi tıklanır. Gidilen uygulamadan işlem onaylanarak başvuru gerçekleştirilir. Böylece e-devlet üzerinden kira yardımı başvurusu yapılmış olunur. Hak kazanıldığı takdirde devletten bir kira yardımı alınabilir.
E-devlet üzerinden kira yardım başvurusu yapmanız için ilk önce başvuru türünüzü seçmeniz gerekiyor. Başvuruyu "Kendim için başvuruyorum" seçeneği bireysel seçenek, başvuruyu "Tüzel kişilik için başvuruyorum" seçeneği ise kurumsal seçenektir.
Başvurunun ikinci adımında, kişisel bilgileriniz ekrana gelecek. Alt tarafta yer alan eposta, sms yada ev adresi kısımlarını seçerek başvuru sonucunuzu istediğiniz kanala alabilirsiniz.
Kimlere Kira Yardımı Verilir?
Bu yardıma başvuran kişinin yaşadığı evdeki gelirlerinin belirlenen miktarın altında olması ve bu yardıma muhtaç olması gerekmektedir.
Kira yardım parası almak için bu şartın dışında başvuru yapan kişiler de bulunmaktadır. Fakat emekli, dul, yetim ya da ölüm aylığı alan kişiler bu yardımdan faydalanamaz.
Ayrıca kişi sigortalı olarak bir işte çalışıyorsa ve maaşı düzenli olarak yatıyorsa da kira destek yardımı alamaz.
Kira Yardımı Şartları Nelerdir?
Kira destek yardım şartları başvuran kişinin ekonomik durumu baz alınarak belirlenir. Öncelikle kira desteği yapılacak kişinin bu yardıma ihtiyacı olup olmadığına bakılır. Başvurusu buna göre kabul edilir. Kişi yaşadığı evin kirasını ödeyemiyor durumda olduğunu kanıtlarsa bu yardımdan faydalanabilir.
Kira yardımı almanın diğer bir koşulu da özel bir durumdan dolayı herhangi bir maaş almamaktır. Örneğin yetim, dul, emekli ya da ölüm aylığı gibi gelirlere sahip olunmamalıdır.
Kira Yardımı Ücreti Ne Kadar?
Kira yardımı ücreti illere göre değişiklik gösterebilmektedir. En son haberlere göre bazı büyük illerde kira yardım desteği 1500 TL’ye kadar çıkmaktadır.
Yoksula Kira Desteği Nedir?
Yoksula kira desteği bazı sebeplerden dolayı kirasını ödeyemeyen ya da kentsel dönüşüm yapıldığı için evlerinden çıkmak zorunda kalan kimselere yapılan yardımıdır.
Devletin yoksul kimselere verdiği bu yardım onların kiralarını ödemelerini sağlar. Böylece eğitim gören çocukları olan aileler ya da yardıma muhtaç olan aileler maddi anlamda rahatlamış olur.
Kentsel Dönüşüm Kira Desteği Nedir?
Kentsel dönüşüm kira yardım desteği, kentsel dönüşüm adı altında yıkım kararı alınan evlerden kişilerin tahliye edilmesi sonrasında yapılan bir yardımdır. Bir yıl içinde ya da riskli yapıların yıkıldıktan sonraki 3 ay içinde riskli bulunan evlerin olduğu il sınırlarında Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri tarafından faaliyete geçirilir. Belediye ve Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri kurumlarından alınan belgeler ile başvurular yapılmalıdır.
Devlet tarafından yapılan bu kentsel dönüşüm kira yardımı kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınan riskli eviniz olduğunu belgelemeniz durumunda yapılacaktır. Bu belgeler alındıktan sonra başvuru titizlikle incelenir daha sonra yardıma ihtiyacınız olduğuna karar verilir ise kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardım Desteği Alma Şartları
Kentsel dönüşüm kira desteği koşulları dönüşüme alınan eviniz olduğunu belgelemeniz ile başlar. Ödemesi yapılan kiralar 18 ay süreyle işleme alınmaktadır. Çevre ve şehircilik bakanlığı müdürlüklerine yapılan başvuru sonucunda verilen bu yardım hak sahiplerinden bazı belgeler ve talep formları ister.
Belgelerini eksiksiz şekilde tamamlayan ihtiyaç sahipleri 18 ay boyunca kira yardımı yapılarak devlet tarafından desteklenir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Almak İçin Gereken Belgeler
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gereken evraklar şu şekildedir:
- Başvuru yapan kişinin kimlik fotokopisi
- En son güncellik sahip olan Tapu kaydı ve tapu belgesinin ilgili birimlere iletilmesi
- Kira desteği için doldurulması gereken başvuru dilekçesi
- Dönüşüme giren yapının hasarlı ve riskli olduğunu ispatlayan rapor ve formu
- Yardım yapılacak kişinin Ziraat Bankası'nda hesap cüzdan örneği
- Kira yardım sürecinde başvuran kişiye bir fatura düzenlenir ve bu faturanın son 3 aylık süreçte kaydının onaylanması
Kira Yardımı Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?
Kira yardımı başvurusu sorgulama işlemi yine başvuru işlemi gibi e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Arama motoruna kira yardım desteği başvurusu sorgulama yazdığınız takdirde karşınıza çıkan ekrandan bu sorgulamayı rahatlıkla yapabilirsiniz.
Ayrıca e-Devlet haricinde telefon üzerinden de başvuru sorgulaması yapılabilmektedir. ALO183 ya da ALO144 sosyal destek hatlarından birini arayarak başvurunuzun sonucuna dair bilgi alabilirsiniz.
Kira Yardımı Ne Zaman Yatar?
Kira yardımı genellikle ayın ilk iki haftasının içerisinde kişinin beyan ettiği banka hesabına yatırılır.
Kira Yardımı İçin Nereye Başvurulur?
Kira yardımı başvurusunun yapılacağı yerler öncelikle kaymakamlıklar ve valiliklerdir. Buralardan alınacak kira desteği başvuru sebebine göre değişiklik göstermektedir. Tabii ki istenen belgelerde değişecektir.
Kaymakamlıktan yapılan başvurularda kaymakamlık binalarındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekir. Belediyeden takip edilecek yardımlar ise bizzat belediyenin kendisine yapılmaktadır. Bu başvuru esnasında pek çok belge talep edilmektedir. Bu belgeler başvurulan kuruma ve başvuru nedenine göre değişiklik göstermektedir.
Esnafa Kira Yardımı Nedir?
Esnafa kira yardımı özellikle salgın döneminde ciro kaybına uğrayan ve kirasını ödeyemeyen esnaflara yapılan yardımdır. Bazı şartlara göre yapılan yardımı miktarı değişebilir. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bu yardım esnafların zor durumda kalmaması ve kepenk açamadıkları bu dönemde kiralarını kolaylıkla duyabilmesi için belli bir süre boyunca yapılan yardımdır.
Esnafa Kira Yardımı Nasıl Alınır?
Esnafa kira yardımı yapılırken öncelikle esnafların destek programına başvurması gerekir. Daha sonra başvuru, değerlendirme, kabul, ödeme ve uygulama şeklinde ilerleyen süreç takip edilir.
Kira desteği başvurusunda bulunan esnaflardan öncelikle işyerlerinin aylık kira bedeli, açık adresi ve iş yerini kiralayan kişinin kimlik belgesi istenir. Bu belgeleri sunmayan kişilere kira desteği yapılamaz.
Destek programına başvuru süresi bakanlık tarafından belirlenir. Eğer başvurusu kabul edilmeyen kişiler buna itiraz ederlerse 10 gün içinde Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü'ne bu itirazlarını yapabilirler. Başvurunun uygun bulunması durumunda banka hesabına para yatırılır.
Esnaf Kira Yardımı Kimlere Verilir?
Esnafa kira yardımı yapılan kişiler taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, lokantacı, kadın erkek kuaförü, pansiyon, kreş, düğün işletmecisi gibi mesleklere sahip olan kişilerdir. Bu kişiler yapılan destek hibe şeklinde verilir. Kiralarını daha kolay ödeye bilmeleri ve salgından daha az etkilenmeleri için bu yardım yapılmıştır.
Esnafa Kira Yardımı Kaç TL?
Esnafa kira yardımının miktarı şehirlere göre değişiklik gösterebilmektedir. İşyeri kira olan ve büyükşehirde yaşayan vatandaşlar 750 lira kira yardımı alabilir. Küçük şehirlerde yaşayan esnaflar ise 500 liraya kadar kira yardımı alabilmektedir.