İşsizlik Maaşı Kullanım Detayları Nelerdir?
İşsizlik maaşı kullanımı, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sigortalı olan 4A çalışanları adına hazırlanmıştır. Sigortalıların düzenli prim ödemesi şartıyla verilen işsizlik maaşı, İŞKUR kapsamında ödenmektedir. İşe giriş süresine kadar geçimini sağlamak zorunda olan çalışanlar, İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşını kullanabilirler. İşsizlik maaşının süresi dolduktan sonra, kişilerin işe başlaması zorunlu kılınmıştır. İŞKUR kapsamında işe sokulan kişiler, işsizlik maaşını sonlandırmaktadır. İŞKUR tarafından bulunan işlere girmeyen kişiler, işsizlik maaşı kullanım hakkını kaybetmektedir.İŞKUR İşsizlik Maaşı Alma Şartları Güncellendi
Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) aracılığıyla işsizlik maaşı alabilmek için birtakım koşullar bulunuyor. Bu koşullara geçmeden önce işsizlik maaşı alma konusunda altı mutlaka çizilmesi gereken bir konu bulunuyor. İŞKUR tarafından açıklanan işsizlik maaşı alma şartlarına sahip olsanız bile iş akdinize son verildikten yani işten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR'a işsizlik maaşı başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Aksi halde bu şartlara sahip olsanız bile işsizlik maaşı alma hakkınız yanıyor. İşsizlik maaşı başvuruları yurt genelindeki İŞKUR il ve ilçe müdürlüklerine şahsen müracaat yoluyla yapılabiliyor. Bunun yanı sıra iş akdine son verilen işsiz vatandaşlar, T.C. kimlik numaralarını kullanarak İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden de işsizlik maaşı alma şansına sahip olabiliyorlar. İŞKUR tarafından belirlenen işsizlik maaşı alma şartları şu şekilde sıralandı:- İşten kendi kusuru sebebiyle çıkartılmamış olmak (İş sözleşmesinin haksız sebeple feshi)
- İşten ayrılmadan önce son 4 ayda (120) gün boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) eksiksiz prim yatırılmış olması
- Son 3 yıl içinde 600 günlük sigorta priminin ödenmiş olması (600 gün sigortalı olarak çalıştıysanız priminiz yatmıştır.)
2020 Yılı İşsizlik Maaşı Limiti Ne Kadardır?
2020 yılı için belirlenen işsizlik maaşının asgari ve azami tutarı, aşağıdaki listede tüm detaylarıyla ele alınmıştır:- 2020 yılında belirlenen işsizlik maaşının en düşük tutarı, asgari ücrete göre hesaplanmaktadır.
- 2020 yılında alınacak en düşük işsizlik maaşı ödemesinin brüt tutarı 1.177,20 TL olarak hesaplanmıştır. %8,93 oranında damga vergisi alındıktan sonra, elde edilen net işsizlik maaşının tutarı 1.168,27 TL'ye düşmektedir.
- 2020 yılı içerisinde verilecek en yüksek işsizlik maaşının brüt tutarı 2.354,40 TL olarak hesaplanmıştır. %17,87 tutarında damga vergisi alındıktan sonra, elde edilen net işsizlik maaşının tutarı 2.336,53 TL'dir.
İşsizlik Maaşı Kimlere Verilir?
İşsizlik maaşı ödemesine tabii tutulan kişiler şunlardır:- İşsizlik maaşı sözleşme akdine bağlı şekilde çalışan SGK'lı kişiler, işten ayrıldıktan sonra işsizlik maaşı alabilirler.
- Kısa süre iş sözleşmesi sonrasında işe başlayan ve sözleşmesi sona erdikten sonra işten ayrılan kişiler, İŞKUR işsizlik maaşını kullanabilirler. Kısa süreli sözleşmelilerin, isteğe bağlı sigorta prim ödemesi yapması gerekir.
- Türkiye sınırlarında çalışma vizesine sahip olarak görev yapan kişiler, işten ayrılmaları durumunda işsizlik maaşından faydalanabilirler.
İşsizlik Maaşı Kullanım Şartları Nelerdir?
İşsizlik maaşından faydalanabilmek için belirtilen temel koşullar, aşağıda detaylıca açıklanmıştır:- Kişilerin sigortalı olarak görev yapması gerekir.
- Sigorta iş sözleşmesinin, çalışanların kendi isteği olmadan sonlandırılması ve kişilerin işsiz kalması gerekir.
- Çalışanların son 3 yıllık prim ödemesi içerisinde, en az 600 günlük işsizlik sigorta prim ödemesi yapılmalı ve prim borcu bulunmamalıdır.
- İş sözleşmesinin sonlandırıldığı tarihten önceki son 120 günlük sürede, çalışanların sigorta primleri eksiksiz şekilde ödenmek zorundadır.
İşsizlik Maaşı Ödeme Süresi Nasıl Belirlenir?
İŞKUR tarafından ödenen işsizlik maaşının süresi, çalışanların ödedikleri prim gün sayısına göre değişiklik göstermektedir. Çalışanların 3 3 yıllık işsizlik prim günü ödemeleri dikkate alınarak, işsizlik maaşının ödeme süreleri hesaplanacaktır. İşsizlik maaşının alınma süresi belirleyen prim ödemeleri aşağıdaki gibidir:- Son 3 yıl içerisinde 600 günlük işsizlik prim günü ödemesi yapan kişiler, toplamda 180 gün yani 6 ay boyunca işsizlik maaşı almaktadır.
- 3 yılık çalışma süresi içerisinde, 900 günlük işsizlik primi ödemesi yapan kişilere, 240 gün yani 8 ay boyunca işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır.
- 3 yıllık çalışma süresi içerisinde, 1080 günlük prim gün ödemesi yapan kişilere, 300 gün yani 10 ay süreyle işsizlik maaşı ödenmektedir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Ne Yapılmalıdır?
İşten ayrıldıktan sonra, işsizlik maaşı ödemesi almak isteyen kişilerin, işsizlik maaşı için başvuru oluşturması gerekir. E-devlet sistemi üzerinden gerçekleşen işsizlik maaşı başvuru işlemleri, aşağıdaki sıralamayla gerçekleştirilmektedir:İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin TIKLAYINIZ
- E-devlet ana sayfasında bulunan “Giriş Yap” bağlantısına tıkladıktan sonra, kimlik bilgilerinin doğrulanacağı giriş ekranı açılabilir.
- C. kimlik numarası ve e-devlet şifresine ek olarak, mobil imza ya da e-imza özellikleriyle de sisteme giriş yapılmaktadır.
- E-devlet girişinin tamamlanmasının ardından, İŞKUR işsizlik maaşı başvuru ekranı açılacaktır.
- Başvuru ekranında yer alan “İşsizlik Maaşı” seçeneğine tıkladıktan sonra, işsizlik maaşı başvuru formunun doldurulması gerekir.
İşsizlik Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşına başvuruda bulunduktan sonra bu ödenek ile ilgili sorgulamalar e-Devlet Kapısı sistemi üzerinden yapılabiliyor. Başvuru için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra "İşsizlik Ödeneği Başvurusu" bağlantısını kullanabileceğiniz gibi başvuru işlemlerinin akabinde sorgulama yapmak için de "İşsizlik Ödeneği Ödemesi" bağlantısını kullanarak internet üzerinden detaylı bilgilere anında ulaşabilirsiniz. E-devlet ana sayfasında yer alan e-hizmetler bölümü kullanılarak, “İŞKUR” işlemler bölümüne giriş yapılması gerekir. İŞKUR işlem ekranı açıldıktan sonra “İşsizlik Maaşı Sorgulama” seçeneği kullanılmalı ve işsizlik maaşı başvurusunun son durumu teyit edilmelidir. İşsizlik maaşı başvurusu onaylanmayan kişiler, e-devlet sorgulama ekranını görüntüleyemezler. Sorgulama sayfasında boş bir sayfadan başka veri bulunmayacaktır.İşsizlik Maaşı Başvuru Süresi Ne Kadardır?
İşsizlik maaşı başvuru süresi, iş sözleşmesinin tamamlanmasının ardından 30 gün olarak belirlenmiştir. 3 yıllık sigortalılık süresi bulunan ve en az 600 günlük işsizlik primi ödeyen kişiler, kendi iradeleri olmadan işten çıkarılmaları durumunda işsizlik maaşı başvurusu yapabilirler. www.turkiye.gov.tr adresleri üzerinden, işsizlik maaşı için başvuru formu doldurulması yeterlidir.Kimler İşsizlik Maaşı Alamaz?
İşsizlik maaşı ödemesi alamayan kişilerin özellikleri, aşağıdaki listede tüm detaylarıyla ele alınmıştır:- 4C sigorta kapsamında görev yapan memurlar ve Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında görevli olan kişiler, işten ayrılmaları durumunda işsizlik maaşından faydalanamazlar.
- Hakimler ve Savcılar kanunu kapsamında görev yapan kişiler, işten ayrılma süresince işsizlik maaşından faydalanamazlar.
- Yüksek Öğretim Personel Kanunu ve Yüksek Öğretim Kanunu kapsamında görev yapan kişilerin, işsizlik maaşı kullanma hakkı yoktur.
- Bağkur yani 4B sigorta koluna tabi olan kişiler, işsizlik maaşı ödemesi alamazlar.
- Hizmet akdi kapsamında gerekli görevlerini yerine getirmeyen kişiler, işsizlik maaşı kullanma haklarını kaybetmektedir.
- İş sözleşmesini kendi isteğiyle sonlandıran ya da işten atılmasını gerektiren herhangi bir kusur işleyen çalışanlar, işsizlik maaşı kullanım haklarını yitirmektedir.
- Bir ya da birden fazla iş veren kapsamında çalışan sanatkârlar, iş akdi kapsamında görev yapmadıkları için işsizlik maaşı alamamaktadır.
- Yedek subay okulunda öğrenci olan ve askerlik süresi içerisinde er ya da erbaş olarak görev yapan kişiler, işsizlik maaşı kullanamamaktadır.
- Ceza infaz kurumu kapsamında çalıştırılan hükümlü kişiler, işsizlik maaşı alamazlar.
İşten Çıkış Kodları İşsizlik Maaşı, SGK İşten Çıkış Kodları Açıklamalar
İşsizlik Maaşı Alana Kredi Veren Bankalar
İŞKUR Kursiyer Ücretleri (Maaşları) Ne Kadar Oldu ?
Editör: TE Bilisim