İŞKUR İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır ?
İşsizlik maaşı şartları İş Kanunu ve İşkur tarafından belirlenmiştir. İŞKUR tarafından belirlenmiş olan resmi şartlar ise:- İşçinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması gerekmektedir.
- İşçinin hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olması gerekmektedir.
- Hizmet akdinin feshedilmesinden önceki son 3 sene içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigorta primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
- Hizmet akdinin sonlandırılmasından sonraki bir ay içerisinde işçinin İşkur’a başvuru yapması gerekmektedir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşı başvurusu online olarak ya da bizzat İşkur’a başvuru ile yapılabilmektedir. İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli koşullar ise İş Kanunu ve İşkur tarafından belirlenmektedir. Buna göre işsizlik maaşı başvurusu yapmak isteyen kişiler ise:- İşçinin kendi isteği dışında işten çıkarılmış olması gerekmektedir. İşçinin sağlık ve yeterliliği olmasına rağmen işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekmektedir.
- İşçinin son 120 gün içinde prim ödeyerek, sürekli olarak çalışmış olması ve son 3 sene içerisinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
- İşçinin işten çıkarılmasından sonraki 30 gün içinde başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvurular online olarak ya da bizzat İşkur’a yapılabilmektedir.
E-Devlet üzerinden İşsizlik Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-devlet üzerinden işsizlik maaşı başvurusu online olarak hem bilgisayarlar hem de mobil uygulama üzerinden yapılabilmektedir. E-devlet üzerinden işsizlik maaşı başvurusu yapabilmek için de 30 gün içinde başvuru yapmak gerekmektedir. Buna göre:- E-devlet sistemine TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz.
- E-devlet şifreniz yoksa, herhangi bir PTT şubesi üzerinden 2 TL karşılığında satın alabilirsiniz.
- Satın aldığınız şifre ile beraber e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümüne ‘’İşsizlik Maaşı’’ yazmanız yeterli olacaktır.
- Çıkan online başvuru formunu doğru ve eksiksiz şekilde tamamlamanız gerekmektedir.
- Yanlış ya da yanıltıcı bilgi veren işçilerin başvuru kabul edilmemektedir.
- E-devlet sistemi dışında işsizlik maaşı başvurusu, bizzat İşkur şubeleri üzerinden de yapılabilmektedir. Yapılan başvurular bir hafta 10 gün içinde sonuçlanmaktadır.
İşsizlik Maaşı Nereye Ödenir?
İşsizlik maaşı ödemesi PTT şubelerine yapılmaktadır. İşçi, TC kimlik numarası ile beraber her ayın 5’inde PTT şubesinden işsizlik maaşını çekebilmektedir. Şayet 6 ay içinde yatan maaşlar çekilmezse, bu ödemeler İşkur’a iade edilmektedir. Şayet işçinin Ziraat Bankası hesabı varsa, banka üzerinden de ödemelerini geçebilir. Maaşın kesilmesi ya da geç yatması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Tatil günlerinde ya da ulusal bayramlarda yatmayan maaşlar ise ilk iş gününde yatacaktır. Bunun yanı sıra; hizmet akdinin devam etmesi ile prim yatırılmayan süreler ise:- Hastalık
- Ücretsiz izin ve aylıksız izin
- Disiplin cezaları
- Gözaltına alınma
- Hüküm ile sonuçlanmamış tutukluluk hai
- Kısmi istihdam
- Grev
- Lokavt
- Genel hayatı etkilemiş olaylar
- Ekonomik kriz
- Doğal afet
- Fesih tarihinde çalışmamış işçiler
- Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışmış olma
- Kısa çalışma ödeneği
Yarım çalışma ödeneği son 120 gün şartının değerlendirilmesinde kesinti sayılmamaktadır.
İşsizlik Maaşı Hangi Kanun Kapsamında Verilmektedir?
Sigortalı işsizlerin işsizlik maaşı alabilmeleri için sağlamaları gereken koşullar; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında belirtilmektedir.İşsizlik Maaşı Bankaya Hesabına Yatıyor mu ?
İşsizlik maaşını banka hesabına isteyenler, ilk önce İŞKUR e-şube platformuna giriş yaparak banka IBAN bilgilerini girmesi gerekiyor. Banka bilgilerinizi girdikten sonra her ayın 5'in işsizlik maaşı ödemesi hesabınıza yatacaktır.İşsizlik Maaşı Almaya Hak Kazanan Kişiler Kimlerdir?
İşsizlik aylığı alabilecek olanlar aşağıdaki gibidir:- İşsiz kalma sebebi eğer kişinin kendi isteği ve kusuru dışında ise; işsizlik ödeneği talep edebilmektedir.
- Kişinin işsiz kalmasından önceki 120 gün içerisinde sigortalı olarak çalışıyor olması gerekmektedir.
- Hizmet akdinin feshedilmesinden önceki 3 sene içerisinde minimum 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmesi gerekmektedir.
- İşsizlik maaşı almak isteyenlerin hizmet akdinin feshedilmesinden sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuru yapması istenmektedir. Kendisi bizzat giderek veya elektronik ortam aracılığı ile başvuru yapabilmektedir.
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır ?
İşsizlik ödeneği alma hakkını elde eden bireylerin hizmet akdinin feshedilmesinden önceki 3 yıl içerisinde sigortalı olarak çalıştıkları gün sayısı kapsamında işsizlik aylığının ne kadar süre ödeneceği belirlenmektedir. İşsizlik maaşının ödeneceği gün sayıları ise şu şekildedir:Son 3 Yıl İçinde Ödenen Prim Günü | İşsizlik Maaşı Süresi |
600 Gün (20 Ay) Olan Çalışanın | 180 Gün (6 AY) |
900 Gün (30 AY) Olan Çalışanın | 240 Gün (8 AY) |
1080 Gün (36 Ay) Olan Çalışanın | 300 Gün (10 Ay) |
İşsizlik Maaşı Üzerinden Kesinti Yapılır Mı?
İşsizlik maaşı alanların aylıkları üzerinden herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Aynı zamanda damga vergisi haricinde herhangi bir vergi kesintisi de yapılmamaktadır.2021 En Düşük ve En Yüksek İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
Damga vergisi (0,00759) düşüldükten sonra 2021 yılı için alınabilecek en düşük (taban) işsizlik maaşı aylık net tutarı 1.420,14 TL, en yüksek (tavan) işsizlik maaşı aylık net 2.840,28 TL’dir.Sigorta Prim Günü 600 Günden Az Olanlar İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
İşsizlik maaşı alınabilmesi için, sigortalının en az 600 gün sigorta prim günü olması gerekiyor. 600 günden az prim günü olanlar malesef işsizlik maaşı alamayacaklardır.2021 Yılı Asgari Ücretle Çalışan İşsizlik Maaşı Hesaplaması
İşsizlik Maaşı Hesaplama Detayı | İşsizlik Maaşı Tutarı |
Asgari ücretli çalışan, günlük brüt ücret (3.577,50 TL/30) | 119,25 TL |
İşsizlik maaşına konu olan günlük brüt ücret (119,25 TL*%40) | 47,70 TL |
İşsizlik maaşına konu olan brüt işsizlik maaşı (47,70 TL*30) | 1.431,00 TL |
Damga vergisi (1.431,00 TL*0,00759 ) | 10,86 TL |
Net işsizlik maaşı (1.431,00 TL - 10,86 TL) | 1.420,14 TL |
İşsizlik Maaşı Örnek Hesaplaması Nasıldır?
Aylık 4.000 TL brüt maaş ile çalışan bir kişinin hizmet akdi sona erdikten sonra alabileceği işsizlik maaşını hesaplamak gerekir ise; son 4 aylık prime esas kazancının toplamı 16.000 TL olmaktadır. Ortalama aylık kazancı ise; 4.000 TL’dir. Ortalama aylık kazancının %40’ı hesaplandığında; 1.600 TL bulunmaktadır. Bu tutar üzerinden yapılacak olan damga vergisi kesintisi; 12.144 TL olmaktadır. 1.600 TL’den 12.144 TL çıkartıldığında; hak edilen işsizlik ödeneği tutarı, 1.587,85 TL olmaktadır.İşsizlik Maaşı Alan Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabilir mi ?
Genel sağlık sigortası kapsamında işsizlik maaşı alınan süre kadar sağlık hizmetlerinden faydalanılır. Genel Sağlık Sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonu tarafından yatırılır. Alınan sağlık hizmetinden varsa eş ve çocuklar da faydalanabilir.İşsizlik Maaşı Alana Kredi Veren Bankalar?
Bağ-Kur’lular İçin İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İstifa Eden İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?
Editör: TE Bilisim