İşsizlik maaşına kredi veren pek çok banka bulunmaktadır. Bankalar artık eskisi gibi maaş bordrosu gösterme zorunluluğu olmadan kredi verebilmektedir. Birçok banka işsizlik maaşına kredi vermektedir. Kredi ihtiyacı olup maaş bordrosu gösteremeyen kişiler için büyük bir imkân sağlamıştır. Gelir belgesi göstermeden işsizlik maaşına kredi alınabilecek bankaların sayısı da hızla artmaktadır.
Pek çok banka ayrıca düşük faiz imkânları ile de kredi çeken vatandaşın kredisini geri ödemesinde rahatlık sağlamaktadır. İşsizlik maaşına kredi veren bankalar pek çok kişinin merak konusu olmakla birlikte bu bankalar hakkında detaylı bilgileri bu makalemizde rahatlıkla bulabilirsiniz.
İşsizlik Maaşına Hangi Bankalar Kredi Veriyor?
Maaş bordrosu gösterme şartı aranmadan kredi veren bankaların sayısı bir hayli artmış durumdadır. Gelir belgesi gösterme zorunluluğu olmadan kredi çekmek isteyen de pek çok vatandaş bulunmaktadır.
Durum böyle olunca bankalar belirli kampanyalar ile bireysel müşterilerine işsizlik maaşları ile kredi verme hizmeti sunmaktadır. İş sahibi olmayan vatandaşlar işsizlik maaşlarını İŞKUR üzerinden almaktadırlar.
İşsizlik maaşına kredi veren bankalar şu şekildedir:
- TEB,
- Yapı Kredi Bankası,
- ING Bank,
- Şeker Bank,
- Fibabanka,
- Deniz Bank,
- Vakıfbank,
- Aktif Bank,
- Ziraat Bankası, işsizlik kredisi vermektedir.
İşsizlik maaşı ile kredi başvurusunda bulunacak olan kişilerin öncelikle dikkat etmesi gereken hususlardan biri PTT ile anlaşmalı olup olmamasıdır. PTT ile işsizlik ödenekleri alındığı için kredi çekmek istediğiniz bankanın PTT ile anlaşmalı olması kredi başvurunuzun onaylanma ve krediyi alabilme ihtimalinizi arttıran bir durumdur. PTT ile anlaşması olmayan bankalardan kredi çekme işleminde ise banka kefil ya da teminat gösterme zorunluluğu isteyebilmektedir.
İŞKUR üzerinden işsizlik ödeneği yardımı alan kişiler, yardım süresi boyunca bankaların belirlemiş olduğu üst limitlere uygun olması gerekir. Kişiler bankaların mobil bankacılık işlemlerinden ya da şubelerinden işsizlik maaşı ile kredi başvurularını gerçekleştirebilirler.
İşsizlik Maaşına Kredi Şartları Nelerdir?
Her bankanın işsizlik maaşı alan kişiye kredi verme zorunluluğu yoktur. Hatta kredi veren bankalar içerisinde de her işsiz kişiye kredi verilmemektedir. Bunun pek çok sebebi bulunmaktadır. Bu sebepler içerisinde en önemlilerinden biri, işsizlik maaşlarının kısa süreli olarak verilmesindendir. Kısa süreli maaş geliri olan vatandaşlara bankalar kredi vermekten kaçınmaktadır. Nedeni ise yeni bir iş bulması halinde işsizlik ödeneği kesileceği için anlaşma bozulmaktadır.
Gelir desteği olmayan işsiz statüsünde olan kişiler için bankalar finansal destek sağlamaktadır. Bu destek kapsamında kişilerden sigorta dökümü, maaş bordrosu gibi belgeler talep etmemektedir.
Bunların dışında talep ettikleri İşsizlik ödeneği ile kredi çekme şartlarından bazıları şunlardır:
- Başvuru yapacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir,
- SGK bünyesinde belli bir dönem sigortalı olarak çalışmış olmak ve İŞKUR üzerinden işsizlik ödeneği alıyor olmanız gerekmektedir,
- Kimlik numaranız istenmektedir. Kimlik numaranız incelemeye alınarak tüm sigorta geçmişiniz incelenir,
- Son 6 ay süresi içerisinde hesap dökümünüz incelenir, düzenli ödeme yapma durumunuza bakılır,
- İşsizlik ödeneği alan kişilerin, talep ettikleri kredi miktarının iki katı maaş alıyor olması, işsizlik ödeneğinizin aylık taksit ödemelerini karşılayabilecek miktarda olması gerekmektedir,
- Kefil ya da teminat gösterebilme durumu beklenmektedir,
- Bu zamana kadar herhangi bir bankanın kara listesine girmemiş olmak,
- Kredi notunuzun yüksek olması gerekir. Kredi notu bu hususta çok önemlidir. Kredi notunuzun yüksek ya da düşük olması kredi çekme veya çekememe ihtimalinizi belirlemektedir. Kredi notunuz esas alınarak çekmek istediğiniz kredinin taksitli ödeme zamanlarının gecikip gecikmeyeceği, kişinin bu hususta güvenilir olma durumu incelenir. İncelemelerin sonucunda banka kredi başvurunuzu onaylama veya onaylamama hakkına sahiptir. Kredi notu yüksek kişilerin başvurularının onaylanma ihtimali ise daha yüksektir. Bu sebeple kredi notunuz ne kadar yüksek olursa başvurunuzun onaylanma ihtimali de o kadar yüksek olur.
- Var ise bir ek gelir gösterimi,
- Ev, arsa gibi mülkler teminat olarak gösterilmiş ise bu mülklerin üzerinde herhangi ipotek ya da haciz işleminin olmaması gerekmektedir.
- Eğer bir kredi sahibiyseniz ve ödemekte güçlük çekiyorsanız, işsizlik ödeneği üzerinden kredi başvurunuz onaylanmaz.
Tüm bu şartlar sağlandıktan sonra bankanın geri dönüşü beklenmektedir. Banka gerekli gördüğü takdirde kredi onayı vermeyebilir. Ayrıca İŞKUR kapsamında işsizlik maaşı alan kişilerin maaşları kesilir ya da silinirse, işsizlik ödeneği üzerinden yapmış oldukları kredi başvurusu fes edilir.
İşsizlik Maaşına Kredi İçin İstenen Evraklar Nelerdir?
Kredi çekmek isteyen kişilerden bankalar bazı evraklar istemektedir. İşsizlik ödeneği alan vatandaşlar için kredi başvuru işlemleri biraz daha detaylıdır. Bu sebeple bankalar bazı evraklar isteyebilir, istenen evraklar detaylı incelemeden geçer.
İş sahibi olmayan kişilerden, işsizlik maaşına kredi başvurusu için istenen belgeler ise şöyledir:
- Başvuruyu yapacak kişinin kimlik belgesi aslı ve fotokopisi istenir,
- İŞKUR bünyesinden işsizlik ödeneği aldığına dair ödeme dokümanı çıkartılması,
- Kişinin aylık olarak toplam gelir belgesini başvuracak olduğu bankaya sunması,
- İŞKUR tarafından işsizlik ödeneği aldığına dair belge ve diğer tüm verilmiş olan belgelerin sunulması,
- Kişinin güncel olarak ikamet ettiği yeri belgelemesi ya da bu belgeyi çıkartamamış olanlar için kişinin üzerine ait güncel olmak koşullu herhangi bir fatura belirtebilmesi,
- Kredi talebinde bulunan kişinin adına kayıtlı taşınabilir ya da taşınamaz malların belgelenerek sunulması,
- Hane içerisinde birlikte yaşayan kişilerin, gelirlerini gösteren belgelerin de talep edilmesi,
- Başvuru yapacak kişinin adına kayıtlı gayrimenkul bir teminat değeri olarak gösterilecekse bu gayrimenkulün üzerine kayıtlı herhangi bir borç ya da ipotek olmaması gerekmektedir. İpotekli ya da borçlu olması durumunda teminat değeri göstermez. Üzerinde ipotek yok ise gayrimenkulün tapusu belgesi bankaya sunulur. Başvuru yapacak kişinin evli olması halinde, teminat olarak gösterilecek gayrimenkulün ipotek işleminde eşin de yazılı olarak onay verdiğini belirtmesi gerekir.
- İşsizlik maaşı ile kredi çekmek isteyen kişilerden bankalar kefil talep edebilir. Kefil talep edildiği durumda; kefil kişisinin kimlik belgesi ve gelir belgesini bankaya vermesi gerekir. Kefil olacak kişinin, işsizlik maaşı ile kredi çekecek olan kişinin maaşından daha yüksek maaşa sahip olması beklenmektedir.
Bu belirtilmiş olan evrak işlemlerinden sonra sizin için en uygun olan işsizlik maaşına kredi veren bankalardan bir tanesine müracaat etmeniz yeterli olacaktır.
TEB İşsizlik Maaşına Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
TEB iş sahibi olmayan vatandaşlar için kredi veren bankalardan biridir. TEB, işsizlik maaşına kredi talebinde bulunmak isteyen vatandaşlardan maaş bordrosu gösterme zorunluluğu istemediği gibi kefil şartı da koşmamaktadır.
TEB üzerinden işsizlik maaş başvurusu ise CEPTETEB uygulaması ile rahatlıkla yapılabilmektedir. Uygulamayı kullanabilmek için öncelikle bankanın müşterisi olmanız gerekmektedir.
Uygulamayı açtıktan sonra Başvurular Bölümünden Kredi Başvuruları seçeneğine tıklayarak karşınıza çıkan İşsizlik Maaşına Kredi Başvurusu seçeneğini tıklayıp bilgilerinizi giriniz.
Ziraat Bankası İşsizlik Maaşına Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ziraat Bankası işsizlik maaşına kredi talebinde bulunan gelirini gösteren bir belge sunamayan ve aylık olarak kazancı yalnızca işsizlik ödeneği olan müşterilerinin kredi taleplerini almaktadır. Ziraat Bankası işsizlik maaşına kredi çekmek isteyen vatandaşların kredi notlarının yüksekliğine daha çok önem vermektedir. Kredi notu yüksek kişilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaktadır.
Ayrıca, Ziraat Bankası kredi talebinde bulunacak olan işsizlik maaşı alan kişilerden:
- İşsizlik maaşının miktarı,
- Kredi sicil notu,
- Var ise ek gelir belgesi istemektedir.
Ziraat Bankası, işsizlik kredisi çekmek isteyen vatandaşlar için hızlı ve kolay kullanımlı mobil bankacılık hizmeti ile başvuru yapabilme imkânı sunmaktadır. Ayrıca bankanın internet bankacılığından ve 444 00 00 ya da 0850 220 00 00 numaralarından başvuru talebinizi oluşturabilirsiniz. Dilerseniz size en yakın şubeye giderek de işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Vakıfbank İşsizlik Maaşına Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Vakıfbank da işsizlik ödeneğine kredi veren bankalardan bir tanesidir. İŞKUR kapsamında işsizlik maaşı alan vatandaşların, başvuracakları kredi miktarı için banka kefil ve ek teminat gösterilmesini şart koşabilir.
Vakıfbank bazı şartlar sunmaktadır bunlar ise:
- Başvuru yapılacak olan kredi miktarının %0.05 oranı ile tahsis ücreti talep eder.
- Kefilsiz kredi başvurunda bulunacaklar için belirlenen miktar 9000 TL’dir. 9000 TL ve üzeri kredi talebinde banka kefil ya da bir teminat bedeli göstermesi gerekmektedir.
Belirtilmiş olan şartlar sağlandığı vakitte Vakıfbank işsizlik maaşına kredi hizmetinden yararlanabilirsiniz. Vakıfbank işsizlik ödeneğine kredi talebini Vakıfbank Mobil üzerinden ya da dijital bankacılık hizmetlerini kullanarak başvurunuzu hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Halkbank İşsizlik Maaşına Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Halkbank işsizlik maaşına kredi veren bankalardan bir diğeridir. Halkbank işsizlik ödeneği kredi talebinden gelir belgesi sunamayan ve işsizlik ödeneği alan kişiler yararlanabilmektedir.
Halkbank üzerinden işsizlik ödeneğine kredi talebi oluşturmak isteyen vatandaşlar Halkbank Mobil, Halkbank şubeleri ve SMS sistemi ile başvurularınızı oluşturabilirsiniz.
QNB Finansbank İşsizlik Maaşına Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
QNB Finansbank da işsizlik maaşına kredi veren bankalardan biridir. İşsizlik ödeneği alan ve kredi çekmek isteyen vatandaşların konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi gibi kredi ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlar. QNB Finansbank 2 aydan başlayan ve 36 ay vadeye kadar kredi verebilmektedir.
QNB Finansbank müşterilerinin kredi notlarına oldukça önem verir. Kredi notu yüksek olan kişilerin kredi başvurularının onaylanma olasılığı, kredi notu düşük olanlara göre daha yüksek bir ihtimaldir. Başvuruda bulunacak kişinin talep etmiş olduğu kredi miktarı ve vade süresi bankanın belirlemiş olduğu faiz oranını değiştirebilmektedir.
QNB Finansbank işsizlik aylığına kredi başvuru işlemlerini QNB Mobil, QNB Finansbank İnternet Şubesi ve QNB Finansbank şubelerinden gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun onaylanması halinde krediyi hesabınıza aktarabilir ve kullanıma başlayabilirsiniz.
Deniz Bank İşsizlik Maaşına Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Deniz Bank işsizlik maaşına kredi veren bankalar arasında yer almaktadır. İşsizlik maaşı alan ve krediye ihtiyaç duyan vatandaşların farklı kredi ihtiyaçlarına yönelik kredi veren Deniz Bank, 36 aya varan vadelerle kredi vermektedir.
Deniz Bank işsizlik maaşına kredi başvurusu yapmak için bankanın mobil uygulaması, internet şubesi ve bankanın şubelerinden yararlanılabilir. Gerekli evraklarla yapılan başvurunun ardından kredi onaylanırsa Deniz Bank işsizlik maaşına kredi kullanılır hale gelir.
Aktifbank İşsizlik Maaşına Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Aktifbank işsizlik ödeneğine kredi veren bankalar arasında yer almaktadır. Aktifbank işsizlik maaşına kredi verebilmek için başvuruda bulunan kişinin geçmiş kredi notuna dikkat eder. Kredi notu Aktifbank bünyesinde de önemli değerlendirme kriterlerinden biridir.
Bir diğer önemli husus ise Aktifbank işsizlik maaşına kredi başvurusunda bulunmak isteyen müşterilerinin önceki kredi ödeme geçmişlerine bakmaktadır. Kredilerini zamanında ödemede geciken kişilere kredi vermemektedir. Ayrıca Aktifbank herhangi bir dönemde kara listeye girmiş kişilere de kredi vermemektedir.
Bu gibi durumlar görülürse başvuru talebi onaylanmaz. Kredi başvurusunda bulunacak olan kişiler bankanın ön koştuğu kriterleri sağladıktan sonra Aktifbank İnternet Şubesini kullanarak işsizlik ödeneği üzerinden kredi başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler. Başvurunun onaylanması ile krediyi hesabınıza aktarabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.