İŞKUR Cep Harçlığı 2019
İşbaşı eğitim program maaşları 2019 yılında zamlanmış olarak verilmeye başlamıştır. 2019 yılında projelerine devam etmekte olan İŞKUR tarafından yetiştirilen nitelik sahibi personeller işbaşı eğitim programına dahil olarak eğitim almaktadır. İşbaşı eğitim programına dahil olan işsizlere İŞKUR tarafından verilmekte olan günlük cep harçlıkları 2019 yılı itibarı ile zamlanmış olarak verilmektedir. İŞKUR günlük cep harçlığı projesinden faydalanmak için ‘İşbaşı Eğitim Programı’na katılmak gerekmektedir. İŞKUR tarafından bazı şartlar konularak düzenlenen eğitim programına katılan kişilerin katılımları şartlara uyum sağlamaları sonucunda gerçekleşmektedir. 15 yaşından büyük ve işsiz kişilerin katılabileceği eğitim programına iştirak etmek isteyen kişilerin İŞKUR kayıtlarını sağlamaları gerekmektedir. Programa katılan kişilere İŞKUR tarafından verilen cep harçlık tutarları program dahilinde ödenmeye devam etmektedir.2109 Cep Harçlık Tutarları
İŞKUR işbaşı eğitim program dahilinde işe alınan kişilere yönelik uygulanan günlük cep harçlık tutarları 2019 itibarı ile zamlı olarak verilmeye başlamıştır. Buna göre;- Katılımcı günlük zaruri giderler için ödenen tutar 77,70 TL
- Öğrenciler için günlük ödenen tutar 58,27 TL
- İşsizlik ödeneği alan kişiler için ödenen tutar 38,85 TL
- Geleceğin mesleği ile ilgili programa katılan katılımcılara ödenen tutar 85 TL olmaktadır.
- Sanayi sektör işbaşı eğitim programı kapsamında eğitime katılan kadınların 2 ile 5 yaşında bakmakla yükümlü oldukları çocukları için aylık olarak 400 TL bakım desteği sağlanmaktadır.
- Program devam ettiği süre içerisinde iş kazası ya da meslek hastalığı sigorta primleri ve genel sağlık sigorta primleri ile ilgili giderler kurum tarafından karşılanmaktadır.
İŞKUR Nedir?
İŞKUR kuruluşu temel amacı istihdamın gelişerek korunmasına ve yaygınlaşmasına yardımcı olmaktır. Türkiye çapında işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olarak işsizlik sigorta hizmetlerini yürüten kuruluşun açılımı; Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğüdür. İŞKUR;- Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ilgili kuruluşudur.
- Özel hukuk hükümlerine dahil olmaktadır.
- Tüzel kişiliği sahip olan kuruluş ayrıca
- İdari ve mali bakımdan özerk kamu kuruluşu olma özelliklerine sahiptir.
İŞKUR Kayıt İşlemleri
İŞKUR hizmetlerinden yararlanmak için öncelikle İŞKUR kaydı olması gerekmektedir. İş arayan ve kurum tarafından verilen hizmetlerden yararlanmak isteyen kişilerin ilk adımları İŞKUR kayıt işlemini gerçekleştirmek olmalıdır. İŞKUR kayıt işlemleri kurum personeli aracılığı ile yapılabileceği gibi internet üzerinden gerçekleştirilebilir. İnternet üzerinden yapılacak kayıtlarda kişilerden istenen bilgiler şunlardır;- Başvuru sahibine ait kişisel bilgiler
- İletişim adresleri
- Eğitim durumları
- Meslekleri ve diğer bilgiler olacaktır.
İŞKUR İŞ Alım Meslek Gurupları
İŞKUR tarafından sağlanan iş alımları birçok meslek gurubunu kapsamaktadır. İŞKUR’un en fazla iş alımı sağladığı meslek gurupları şunlardır;- Genel olarak beden işçi alımları 10396 rakamı ile ilk sırada yer almaktadır.
- Temizlik görevlisi
- Satış uzmanlığı
- Dikiş makineci
- Dokuma konfeksiyon alanında çalışacak makineci
- Turizm sektöründe otel eleman alımları ve servis elemanlığı(garsonluk)
- Güvenlik görevlisi
- Kasiyerlik
- Müşteri temsilciliği (çağrı merkezi)
- Ön muhasebe elemanı
- Şoförlük ve yük taşımacılığı
- Reyon görevlisi
- Genel olarak büro memuru olarak çalışacak elemanlar
- Aşçılık
- Konfeksiyon işçiliği
- Genel elektrikçiler olarak sıralanmaktadır.
İŞKUR Eğitim Programı Katılım Şartları
İŞKUR eğitim şartlarına uyum sağlayan kişilerin işbaşı eğitim programına katılım hakkı bulunmaktadır. İşbaşı eğitim programına katılı şartları şunlardır;- Eğitime katılacak kişilerin işsiz olması ve kurumda kayıtlarının bulunması gerekmektedir.
- Eğitime katılacak kişilerin 15 yaşını tamamlamış olmaları gerekmektedir.
- İşverenin eşi ya da yakın akrabası olunmaması gerekmektedir.
- Emekli olan kişiler programa katılık sağlayamamaktadır.
- Programın başlamasından önceki 3 aylık süre dahilinde başvuru sahibi işverenin çalışanı olunmaması gerekmektedir.
- Programa katılacak kişilerin program öncesindeki 1 yıllık süre kapsamında uzun vadelerde prim ödemeleri bulunmaması gerekmektedir.
- Eğitime katılacak olan kişilerin iş ve meslek danışmanlık hizmetlerinden yararlanmış olmaları gerekmektedir.
İşbaşı Eğitim Program Süresi
İŞKUR eğitim program süresi 6 ay ile 3 ay olmaktadır. İmalat ve bilişim sektörlerinde verilen eğitimler en fazla 6 aylık süre, diğer sektörlerde verilen eğitimler en fazla 3 aylık sürelerde uygulanmaktadır. 18-29 yaş aralığında gençler için;- Siber güvenlik,
- Bulut bilişim,
- Oyun geliştirme uzmanı ve
- Kodlama mesleklerine yönelik verilecek olan eğitim program süresi en fazla 9 ay olmaktadır. Belirtilen alanlarda işbaşı eğitim programına katılabilecek 18-29 yaş aralığındaki gençler için çağımızın ve geleceğin mesleği olarak adlandırılan meslek guruplarına yönelik eğitim programı düzenlenmektedir.
İşbaşı Eğitim Program Başvurusu
İşbaşı eğitim programına yapılacak başvuruların adresi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezleridir. İşbaşı eğitim programı ve İŞKUR kurs ilanları ile ilgili detaylara internet üzerinden ulaşmak için giriş yapılması gereken adres; http://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx Programa katılım sağlamak isteyen kişiler işbaşı eğitimi yapacağı işyerlerinin kendileri bulabilmekte ya da İŞKUR dan talep edebilmektedir. Ayrıca durum işverenler içinde geçerli olmaktadır. İşverenler aradıkları vasıflardaki katılımcı adaylarını kendileri bulabilmekte ya da İŞKUR tarafından bulunmasını talep edebilmektedir.İŞKUR İş İlanları
İş arayan kişiler İŞKUR ilanlarını internet üzerinden takip ederek ya da İŞKUR İl Müdürlüğünden sisteme üye olarak takip edebilir ve başvuruda bulunabilirler. İŞKUR iş ilanları aracılığı ile birçok kişiye iş kapısı açılmakta ve binlerce personel alımlarını ilanlardan takip etmek mümkün olmaktadır. İŞKUR ilanlarına ulaşım oldukça kolay olmakta ve yurtiçi ve yurtdışında iş arayışında olan kişilerin ilanlar sayesinde iş bulması daha kolay hale gelmektedir. Çeşitli kriterlerde iş ilanlarına ulaşım sağlamak mümkün olmakta ayrıca kişisel bilgiler ile eşleşmekte olan ilanlara doğrudan erişim sağlanmaktadır. Yurtdışındaki iş yerlerine işgücü ihtiyacı ile ilan açan işverenlere doğrudan temasa geçmek ve bilgi sahibi olmak ilanlar sayesinde gerçekleşebilir. İŞKUR aracılığı ile yapılacak iş alımı ilanları ile İŞKUR’a yapılacak başvurular ile aranılan sektörlerde iş istihdamı sağlanmaktadır.İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?
Sağlık Problemi Sebebi ile İşten Ayrılanlar İşsizlik Maaşı Alabilir Mi?
İş Kuran Engellilere Hibe İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Editör: TE Bilisim