- İşçinin bir ay içerisinde 2 iş günü işe gitmediği durumlarda işe izinsiz gelmeme tutanağı tutulmaktadır.
- İşçi bir ay içinde 2 kez izin günlerinden sonra işe gitmemezlik yapmışsa işe izinsiz gelmeme tutanağı tutulmaktadır.
- 1 ayda 3 iş günü işe gidilmezse işveren iş sözleşmesi sonlandırılmaktadır.
İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Hazırlanır?
İşe izinsiz gitmeme tutanağı hazırlamak için yasalara ve usulüne uygun olarak kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. İşe izinsiz gelmeme tutanağı hazırlamak için:- İlk olarak işverenin tutanağı nasıl hazırlayacağına dair araştırma yapması gerekmektedir. İşçinin işe gitmediğine dair şahitlerin imzası ve tarih net olarak tutanağa yazılmalıdır.
- Bu tutanakta işçinin ikamet ettiği adrese noter aracılığı ile tutanağı göndermek gerekmektedir. Yapılan tebligat kapsamında belge, resmiyet kazanacaktır.
- İşe izinsiz gelmeme tutanağı kapsamında işçinin işe gitmediği tüm günler detaylı ve tarihli şekilde yazılmalıdır. İşçinin tutanağın hazırlanmasından mazeret göstermesi için 3 günü bulunmaktadır. 3 gün içerisinde geçerli bir mazeret hazırlanmıyorsa, bu durumda iş akdine son verilmektedir.
İşçi İşe Gelmiyor, Ne Yapmalıyım?
İşçinin işe gitmemesi durumunda, işverenin yasal olarak alabileceği önlemler bulunmaktadır. Öncelikli olarak işverenin, işçinin işe gitmediği tüm günler için tutanak tutması gerekmektedir. İşveren tarafından hazırlanan tutanak kapsamında işyerinde çalışan diğer personellerin de şahit olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra tutanağın usulüne uygun hazırlanmasından sonra şayet işçi herhangi bir mazeret gösteremezse işten kıdem ve ihbar tazminatı almadan çıkarılabilir. Tutanağın hazırlanmasından sonra işçinin ikamet ettiği adresi noter aracılığı ile tebligat gönderilmektedir. İşçinin bu tebligatı almasından sonra mazeret açıklaması için 3 günü bulunmaktadır. Bu 3 gün içerisinde geçerli mazeret sunmayan işçiler hiçbir ödeme yapılmadan işten çıkarılmaktadır.Mazeretsiz İşe Gelmeme Tutanağı Örneği Nasıl Hazırlanır?
İşe gelmeme tutanağı hazırlamak için işverenlerin 4857 sayılı olan İş Kanunu kapsamında belgeyi hazırlamalıdır. Bu tutanak, işçinin dava açması durumunda resmi belge olarak kabul edilecektir. Ancak işe gelmeme tutanağının hazırlanması için haklı sebeplerin olması gerekmektedir. İş Kanunu kapsamında işçilerin işe gitmemesi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığını göstermektedir. İşçinin sık sık mazeretsiz şekilde işe gitmemesi durumunda işveren tarafından haklı olarak işten çıkarılması mümkündür. Bu durumda işveren kıdem ya da ihbar tazminatı vermeyecektir.İşe Gitmeyen Memur için Tutanak Nasıl Hazırlanır?
İşe gitmeyen memurlar için tutanak hazırlanması durumunda maaşta kesintisi yapılmaktadır. Memurun bir aylık iş günü içerisinde 2 kez mazeretsiz olarak işe gitmemesi durumunda, brüt maaşının otuzda biri ya da sekizde biri kesilmektedir. Geçersiz ve habersiz şekilde 2 günden daha uzun süre işe gitmeyen memurlar için görevden uzaklaştırma cezası verilir. Memurun görevine göre görevden 1 yaa da 3 sene boyunca uzaklaştırma cezası verilmektedir. Mazeretsiz şekilde bir ay içerisinde 10 gün boyunca işe gitmeyen memurlar ise kendi isteği ile işten çıkmış kabul edilmektedir. 10 gün ya da daha fazla sürede işe gitmeyen memurların memurluk hakkı da elinden alınır.İşe İzinsiz Gitmeme Tutanağı Ne Zaman Tutulmalıdır?
İşe izinsiz gelmeme tutanağı işçinin işe gitmediği günler için hazırlanmalıdır. İşe izinsiz gelmemem tutanağının hazırlanması işçinin ihbar ve kıdem tazminatı almadan işten çıkarılmasına yol açacaktır. Geçerli sebepleri olmadan işe gitmeyen işçilerin haklarını almadan işten çıkarılması mümkündür. İşe izinsiz gitmeme tutanağı, işçinin dava açması durumunda resmi belge ve kanıt olarak kullanılacaktır. İşe izinsiz gelmeme tutanağı tutulması için aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir:- İşçinin peş peşe 2 iş günü, mazeretsiz ve habersiz şekilde mesai saatlerinde işe gitmemesi durumunda,
- Bir ay içerisinde 2 defa herhangi bir tatilden gününden sonraki iş günü işe gitmediyse işe izinsiz gitmeme tutağı tutulmaktadır.
- Bir ay içinde 3 iş günü mazeretsiz şekilde işe gitmemiş kişiler için işe izinsiz gitmeme tutanağı tutulmaktadır.
İşe Gelmeme Tutanağı Hazırladıktan Sonra Ne Yapmak Gerekir?
İşe gitmeme tutanağının hazırlanması ardından tutanak tutulduğuna dair noter aracılığı ile tebligatın işçiye gönderilmesi gerekmektedir. İşçinin eline tebligat ulaştıktan sonra 3 iş günü içerisinde mazeret belirlemelidir. Mazeret belirlemeyen işçiler için iş akdi sonlandırılmaktadır. 3 iş günü içerisinde mazeret belirlenmemesi halinde aşağıdaki adımların izlenmesi gerekmektedir:- İşçi şayet hastalık ya da sağlık durumları sebebiyle işe gidememişse durumu sağlık raporları ile kanıtlamalıdır.
- Vatandaşın yakınlarının vefat etmesi halinde ölüm belgesi ile durumu kanıtlamalıdır.
- Kaza ya da aile içi sorunlarda durum izah edilmeli ve şahitler ile kanıtlanmalıdır.
İşe Geç Gelen İşçi için Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İşe geç giden işçi için yapılması gerekenler işçinin durumuna göre değişmektedir. İşçi şayet sık sık mazeretsiz şekilde işe geç kalıyor ya da mesai saatlerine geç kalıyorsa, işçiye ihtar çekmek gerekmektedir. İşçinin bir ay içerisinde kaç saat geç kaldığına dair belgeler tutulmalıdır. İşçinin işe gitmediği süreçler için maaşından kesintiler yapılabilmektedir. Noter aracılığı ile işçiye ihtar çekilmesi gerekmektedir. İhtara karşılık geç kalmalar devam ediyorsa, işçinin iş akdine son verilmektedir. Şayet işçi tebligatı ve ihbarı aldıktan sonra kanıtlayabileceği geçerli sebepler sunuyorsa, işçinin işten çıkarılması mümkün değildir. Sağlık sorunları ya da vefat gibi durumlarda işçinin sağlık belgesi ya da ölüm belgesi temin etmesi gerekmektedir.İşçinin Yasal Devamsızlık Süresi Kaçtır?
İşçiler için devamsızlık süresi İş Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. İş Kanunu kapsamında 4857 sayılı kanuna göre devamsızlık süresi belirlenmiştir. İşçinin izinsiz olarak peş peşe 2 gün işe gitmemesi durumunda iş akdinin feshedilmesi mümkündür. Bir ay içerisinde işçinin 2 kez tatil gününden sonra işe gitmemesi halinde işçinin işten çıkarılması mümkündür. İşe izinsiz gelmeme tutanağı bu durumlarda tutulmaktadır. İşçinin sağlık problemleri sebebiyle işe gitmemesi ve haber vermemesi halinde daha sonra işverene haber vermesi mümkündür. Ancak vatandaşın hastanelerden rapor alması ve durumu ispat etmesi gerekmektedir. Geçerli sebeplerle işçinin durumu kanıtlama sorumluluğu bulunmaktadır. Şayet işçi hastalık gibi sebeplerle işe gidememişse, durumu sağlık raporu ile belgelemesi gerekmektedir. Aksi durumlarda işçi, kıdem tazminatı ya da ihbar tazminatı almadan işten çıkarılmaktadır. İşçinin yasal devamsızlık süresi ise iş sektörüne göre değişmektedir.Memuriyet Dereceleri Tablosu, Nasıl Hesaplanır ?
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Maaşı Alma Şartları
Stajyer ve Stajyer Adayları İçin Önemli
Editör: TE Bilisim