Bildiğiniz gibi yanınızda çalıştırdığınız sigortalıların ay içerisindeki çalışma gün sayısını ve kazanç bildirimini Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapabilmeniz için öncelikle işyeriniz için Sosyal Güvenlik Kurumu'nda tescilli dosyanızın olmasına ve ebildirge şifresine ihtiyacınız vardır. Tahakkuk ve hizmet bildirimi diğer ismi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na aylık prim ve hizmet belgesi gönderebilmeniz için e sgk şifresi gerekmektedir. SGK şifresi daha önce sizlere kapalı zarf içerisinde verilmekte ya da kanunen vekalet verdiğiniz vekilinize teslim edilebilmekteydi. Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna bir şifre için gitmek zorunda kalıyordunuz. Bu da hem zaman hem de emek kaybına neden olmaktaydı. Nihayet Sosyal Güvenlik Kurumu bu konu ile ilgili çok önemli bir düzenleme yaptı ve şifrenin online olarak alınabilmesini sağlayan sistemi hayata geçidri. İnternet çağında yaşadığımız bu dönemde işlemleri online yapabilmek artık çok daha kolaylaştı. Sistemde yapılan düzenlemeler ile birlikte artık sgk e şifrenizi alabilmek için bizzat Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapmak zorunda kalmıyorsunuz. Peki e bildirge şifresi internetten nasıl alınır? E bildirge şifresi için gerekli evraklar ve sözleşmeler yine de verilecek mi? İşte internetten alınacak e-bildirge şifresi ile ilgili bilinmesi gerekenler:

İnternetten Alınan E-Bildirge Şifresi Başvuruları Nasıl Yapılacak?

SGK E bildirge şifresi her ne kadar internet üzerinden alınabilecek olsa da eskiden olduğu gibi E-bildirge şifresi için gerekli evraklarla birlikte ilgili SGM ünitesine başvuru yapmanız lazım.Tabi bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'nda tescilli işyeri dosyanızın da bulunması gerekir. Eğer işyeriniz ile ilgili tescilli işyeri dosyanız yoksa öncelikle dosya açtırmanız gerekir. SGK işyeri tescil nasıl yapılır başlıklı yazımızdan bu konuda bilgi edinebilirsiniz.

 Eski sistemle aradaki fark ise şifrenin zarf ile teslim alınabilme zorunluluğunun ortadan kalkmış olması. Yani İstanbul'da ikamet eden ancak Ankara'da işyeri dosyası tescil ettirecek bir işverenin işyeri tescil evrakları ile birlikte E-bildirge şifresi evraklarını göndermesi yeterli olacak. Şifreyi elden alma zorunluluğu olmayacak. E-devlet şifresi ile giriş yaparak ilgili işyerine tanımlı E-bildirge şifresini internet üzerinden alabilecek.

E-Bildirge Şifresini İnternetten Görüntüleme

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki E-devlet sistemi içerisinde sgk ebildirge şifresi görüntüleme ekranı yok. e sgk şifresini internetten görüntülemek için: -www.sgk.gov.tr  adresine girin. -Sağ üstte yer alan E-SGK kısmını tıklayın, -Diğer uygulamalar, -E-SGK ŞİFRE  Menulerini takip edin. Açılan ekranda sizden T.C. kimlik numaranız ve E-devlet şifresi ile giriş yapmanız istenecek. Giriş yapınca karşınıza adınıza tescilli işyerleri ve tanımlı E-bildirge şifreleri ekranda görünecektir. E-Bildirge Şifresi Bloke Olursa, Kaybolursa ya da Unutulursa İnternetten Alınabilir mi?

Ayrıca e-bildirge şifrelerinin bloke edilmesi, unutulması veya kaybolması halinde yeni şifre verilmeyecek olup, e-Devlet şifresi üzerinden ulaşılan e bildirge şifresi yeniden kullanılacaktır.

E-BİLDİRGE ŞİFRESİ İÇİN GEREKLİ BAŞVURU FORMU VE SÖZLEŞME NÜSHALARINI İNDİRMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Yukarıdaki başvuru formu ve sözleşmelere ek olarak;

-İmza sürküleri,

-Kimlik fotokopisi,

-Eğer vekile verilecekse vekaletname gerekmektedir.

E bildirge şifresi alma aşamaları, İnternetten E SGK şifre alma resimli anlatım

  • SGK işyeri şifresini alabilmeniz için öncelikle Edevlet şifresine ihtiyacınız vardır. Edevlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine giderek bir E devlet şifresi alın.
  • İşyeriniz için Sosyal Güvenlik Kurumunda tescilli dosyanız yoksa aşağıda belirtilen evraklar ile birlikte ikametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Merkezi'ne işyeri tescili için başvuru yapın. İşyeri tescil başvurunuzu online olarak da yapabilirsiniz. Aşağıda online işyeri tescil başvurusu konusunda da ayrıntılı bilgi vereceğiz sizlere.
  • Gerçek kişi iseniz yani şirket değilseniz işyeri tescil başvurusu için gerekli belgeler şunlardır; işyeri bildirgesi, kimlik fotokopisi, vergi levhası fotokopisi, imza sürküsü. Eğer inşaat için tescil açılacaksa bina inşaatına ait ruhsat fotokopisi. Eğer ihaleli bir iş ise ayrıca ihale sözleşmesi gerekir.
  • Eğer tüzel kişi iseniz  yani şirket iseniz yukarıdaki belgelere ek olarak şirket ortaklarına ait imza sürküleri, şirketin ticaret sicil kaydı ile güncel ticaret sicil gazetesi fotokopisini vermeniz gerekir.
  • İşyeri tescili için yukarıda saymış olduğumuz gerekli belgeleri hazırladınız. Bir de ssk e bildirge şifresi için gerekli olan belgeleri eklemeniz gerekir.
  • e sgk şifre alma için gerekli belgeleri indirmek için ⇒⇒ sgk işyeri şifre başvuru evrakları
  • E sgk bildirge şifresi için yukarıdaki evrakların ekine ayrıca kimlik fotokopinizi, imza sürkülerinizi eklemeniz gerekir.
  • İşyeri tescil için gerekli evrakları hazırladınız. SGK e şifre alma için de başvuru evraklarınızı hazırladınız.
  • İşyerinizin adresinin bulunduğu Sosyal Güvenlik  Merkezine tescil evrakları ile e-bildirge başvuru evraklarınızı en geç sigortalı çalıştıracağınız tarihe kadar göndermeniz gerekir.
  • Başvuru belgelerini elden verebilir ya da posta ya da kargo yolu ile gönderebilirsiniz. Posta ile gönderecekseniz iadeli taahütlü ya da taahhütlü seçeneklerinden biri ile gönderin. Bu durumda evraklarınızı postaya verdiğiniz tarih Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru tarihiniz olarak kabul edilir. Herhangi bir gecikmeden dolayı size idari para cezası uygulanmaz.
  • Evraklarınızı gönderdiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu kontrolü yaptı ve işyeri tescilinizi açtı. E sgk işveren şifrenizi de tanımladı. İşyeri tescil şifresinizi sisteme girdi.
  • Şimdi sıra e bildirge şifresini elektronik ortamda görüntülemeye geldi.
  • SGK şifre almak için aşağıdaki aşamaları takip edin.
  •  ⇒⇒E SGK adresine girin.
  • Yukarıdaki menülerden İŞVEREN menüsünü seçin.
  • Açılan ekranda karşınıza menüler gelecek. Buradan E-SGK Uygulamaları ve E-SGK ŞİFRE menüsüne giriş yapın.
  • Açılan ekranda yer alan UYGULAMAYA GİRİŞ bölümünü tıklayın. Uygulamaya direk giriş için ⇒⇒ SGK şifresi alma uygulama giriş
  • Uygulama giriş dediğinizde aşağıdaki gibi bir ekran gelecek karşınıza.
[caption id="attachment_10457" align="aligncenter" width="500"] ssk şifre uygulama girişi[/caption]
  • Bu ekrandan T.C. Kimlik numaranız ve E devlet şifresi ile giriş yaparak e devlet ile sgk şifre alma işlemini tamamlamış olursunuz. ,
  • Detaylar için⇒⇒ E SGK Şifre Alma
Görüldüğü üzere sgk işyeri şifre işlemleri bir hayli kolaylaştırılmış ve zamandan ve emekten tasarruf edilmesi sağlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu son dönemlerde bilgi işlem boyutunda çok önemli gelişmeler kaydetmiş ve teknolojiye uyumunu hızlandırmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu konuda takdire şayan olduğunu da ayrıca belirtmek isteriz.

SGK internetten online işyeri tescil başvuru işlemleri nasıl yapılır?

Yukarıda da belirtiğimiz üzere işyeri tescil başvurunuzu online olarak da yapabilirsiniz. Ancak online olarak başvuru yapmanız Sosyal Güvenlik Kurumu'na işyeri tescili için ve e sgk işveren şifresi için gerekli belgeleri verme zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor. Online olarak tescil başvurusunu tamamladıktan sonra en geç 7 gün içinde yukarıda saydığımız işyeri tescili için gerekli belgeler ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurunuzu evrak ortamında yapmanız gerekiyor. Online işyeri tescili için aşağıdaki aşamaları takip ediniz.
  • SGK online işyeri tescil sistemine giriniz. ( Başvuru için E devlet şifresi ya da herhangi bir şifre istenmez. )Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır
  [caption id="attachment_10458" align="aligncenter" width="456"] sgk online işyeri tescili[/caption]
  • Gerekli bilgileri doldurduktan sonra GİRİŞ butonuna basın.Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir karşınıza.
[caption id="attachment_10460" align="aligncenter" width="422"] online ssk açma başvurusu[/caption]
  • Eğer şirket değilseniz GERÇEK KİŞİ İŞYERİ BİLDİRGESİ DÜZENLE kısmı şirket ya da tüzel kişi iseniz durumunuza uygun olan menüyü seçmeniz gerekir. Biz gerçek kişi için işyeri tescil başvurusunun nasıl yapılacağını anlatacağız. GERÇEK KİŞİ İŞYERİ BİLDİRGESİ DÜZENLE menüsünü tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir karşımıza.
[caption id="attachment_10461" align="aligncenter" width="700"] gerçek kişi online işyeri tescili[/caption]
  • Sigortalı çalışmaya başlanacak tarih kısmına çalışanınızın hangi tarih itibariyle işyerinde sigorta girişini yapacağınızı,  yapılan işin niteliği kısmına bir kaç kelime ile ne iş yapacağınızı (Bina inşaatı, market v.s. ), Niteliği itibariyle en çok 30 iş günü süren bir iş ise Evet değilse Hayır kısmını,  İşyeri mahiyeti kısmına eğer inşaat ihaleli iş gibi geçici bir iş yapıyorsanız GEÇİCİ, sürekli bir iş yapıyorsanız DEVAMLI seçeneğini seçmeniz gerekir. Çalışmaya başlayacak sigortalı sayısı kısmına kaç kişinin girişini yapacaksanız o sayısı, Defter tipi kısmına vergi dairesinde kayıtlı defter tipinizi yazmanız gerekir. Meslek teşekkülü ve Ticaret sicil vakıf dernek no kısmını doldurmak zorunda değilsiniz. İleri dedikten sonra sıra ADRES BİLGİLERİ kısmına gelir.
[caption id="attachment_10462" align="aligncenter" width="500"] ssk online tescil işyeri adres bilgileri[/caption]
  • Adres ve iletişim bilgilerinizi girdikten sonra İLERİ butonuna basın. Sırada NACE BİLGİLERİ kısmı var.
[caption id="attachment_10463" align="aligncenter" width="500"] ssk online tescil nace bilgileri giriş kısmı[/caption]
  • Nace vergi dairesi tarafından her iş kolu için belirlenen kodlar anlamına gelir ve 6 haneden oluşur. Örneğin inşaatlar için 412001 'dir direk 6'lı nace kısmına yazıp ekle dediğinizde sistem tarafından eklenir. Nace kodunuz 6 hanedir ve vergi levhanızın üzerinde yazar. Bunu 6'lı nace kısmına yazarak Ekle dediğinizda sistem otomatik olarak ekler. Eğer nace kodunuzu bilmiyorsanız Kısım, bölüm, grup, sınıf, alt sınıf menülerinden size uygun naceyi girebilirsiniz. Eğer tam olarak bulamadıysanız yakın bir nace seçin. SGK doğrusu ile düzeltir. Nace bilgilerini girdikten sonra sıradaki adım YÖNETİCİ BİLGİLERİ.
[caption id="attachment_10464" align="aligncenter" width="497"] ssk online tescil yönetici bilgileri kısmı[/caption]
  • İşyeri sahibinin/yöneticinin TC sini yazdıktan sonra sorgula deyin. Cep telefonu numarasını da yazdıktan sonra İLERİ kısmına basın.
  • En son KAYDET aşamasında girmiş olduğunuz bilgileri kontrol ettikten sonra KAYDET butonuna basın ve başvuru bilgilerinizi yazdırın.
  • Yazdırmış olduğunuz belge ve işyeri tescili için gerekli evraklar ve e bildirge şifresi başvuru evrakları ile en geç 7 gün içinde işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gönderin.
Gördüğünüz üzere hem ssk işyeri tescili için hem de sgk işveren şifresi için başvuruyu online yapabilmek mümkün. E bildirge şifresi için de Sosyal Güvenlik Kurumu'na gitmeden e devlet şifresi ile alabilmeniz mümkün.
Editör: TE Bilisim