Sigortası olmayan ev hanımlarının emekli olması açıklanan torba yasası ile mümkün hale gelmiştir. Sigortası olmayan ev hanımları emekli olmak için Bağkur kapsamında kendi sigortalarını ödeyebilmektedir. Herhangi bir geliri olmayan ya da çalışmayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta sistemine geçerek emeklilik imkanlarını yaratabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu isteğe bağlı sigortalı olma hizmeti kapsamında vatandaşların emekli olma imkanını sağlamaktadır.

Sigortası Olmayan Ev Hanımlarının Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Sigortasız ev hanımlarının emekli olması için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekmektedir. Vatandaşların emeklilik için aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekmektedir:
  • Başvurular yalnızca 18 yaşını doldurmuş kadınlar tarafından yapılmaktadır.
  • Başvuru yapacak ev kadınlarının vergi mükellefi olmaması gerekmektedir.
  • Başvuru yapacak olan ev kadınlarının kendi imkanları ile üretim yapması ya da ek gelir kazanması başvuru için engel değildir.
Ev kadınlarının kendi istekleri ile emekli olması için ev ortamında üretim yapması da gerekmektedir. Evde yapılan yemeklerin satılması ya da çorap, nakış ya da halı gibi el sanatlarının satışının yapılması gerekmektedir. Kendi geçimlerini sağlamak amacıyla üretim yapan ev kadınları, emeklilik fırsatı elde edebilmektedir.

Ev Kadınları Nasıl Emeklilik Başvurusu Yapabilir?

Ev kadınlarının emekli olması için başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmalıdır. Tüm başvuru süreci Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerinde tamamlanmaktadır. Başvurular için izlenmesi gereken adımlar ise:
  • Emeklilik için prim ödemek isteyen ev kadınlarının Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. Bu kurumlardan gelir vergisi mükellefi olmadığına dair belge temin etmesi gerekmektedir.
  • Ev kadınlarının Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüklerinde başvuru yaparak isteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini doldurmuş olması gerekmektedir.
  • Vatandaşın nüfus cüzdanı fotokopisi ile beraber bildirgeyi eksiksiz şekilde doldurması gerekmektedir. Ardından vatandaşın vergi mükellefi olmadığına dair belge ile başvurularını tamamlaması gerekmektedir.
  • Başvurunun tamamlanmasının ardından sigorta başlangıcı girilmektedir. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta yaptırması durumunda 5 sene boyunca prim ödemesi yapılırsa, vefat etmesi halinde biriken primler mirasçılarına aylık olarak bağlanmaktadır.

Ev Kadınları İsteğe Bağlı Emeklilikte Ne Kadar Prim Öder?

Ev kadınlarının isteğe bağlı prim ödemeleri aylık olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmaktadır. Ev kadınlarının emekli olması için ödemelerini aylık olarak yapması gerekmektedir. Toplu ödemeler sonucunda emeklilik hakkı ev kadınlarına verilmemektedir. Ev kadınlarının emekli olması için Bağkur sistemine ödeme yapması gerekmektedir. Ev kadınları 4B kapsamında emeklilik elde etmektedir. Aylık olarak ödenen primlerin sınıflandırılması SGK tarafından yapılmaktadır. Buna göre:
  • Ödenen primlerin yüzde 20’si malullük için ayrılır. Bu prim yüzdesi emeklilik ve ölüm sigortası kapsamında ödenmektedir.
  • Aylık ödenen primlerin yüzde 12’si Genel Sağlık Sigortası için ödenmektedir.
  • 2019 senesi için en düşük Bağkur prim ödemesi 613 TL olarak belirlenmiştir.
  • Ev hanımı olan vatandaşlar için yapılan indirim ve avantajlarla aylık ödemeler 455 TL olarak belirlenmiştir.

Ev Kadınları Ne Zaman Emekli Olur?

Ev kadınlarının emeklilik süreci normal SGK kapsamında emekli olan vatandaşlardan farklıdır. Ev kadınlarının emekli olması için 9 Bin günlük prim ödemelerini yapmış olması gerekmektedir. Sigortası olmayan ev hanımları için emeklilik şartları ise:
  • Ev hanımlarının sigorta prim ödemesi ile emekli olması için prim ödemelerini dokuz bin gün boyunca yapması gerekmektedir.
  • Ev kadınları 3.5 sene farklı bir kişinin yanında çalışırsa, 7200 prim gününü ödemiş olması gerekmektedir.
  • İsteğe bağlı prim ödemelerinde 5400 prim gününü tamamlayan vatandaşlar 61 yaşından sonra emeklilik hakkı elde etmektedir.

Ev Kadınlarının İsteğe Bağlı Prim Ödemelerinde Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

İsteğe bağlı sigortada ev hanımlarının maaşı prim ödemelerine göre düzenlenmektedir. Genel olarak 4A, 4B ve 4C kapsamında emekli olan SGK’lı vatandaşlar, ödenen toplam primin üç katını emeklilik maaşı olarak almaktadır. EV kadınları için ödenecek olan prim tutarlarının düşük olması da normal emeklilikten daha düşük maaş almaya yol açmaktadır. Kendi primlerini ödeyen ev hanımlarının emekli olabilmesi için aylık 24 gün prim ödemesi yapması gerekmektedir. Emeklilik şartlarını karşılayan vatandaşlar aylık Bin 400 TL emeklilik maaşı almaya hak kazanmaktadır. Bunun dışında bazı ev hanımları daha yüksek prim ödemeyi de talep edebilmektedir. Bu durumda emeklilik maaşı da daha yüksek olmaktadır.

Ev Kadınları için Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta sorgulama online olarak yapılmaktadır. Bağkur ve SGK üzerinden sigorta prim ödemelerine başlayan kadınların durumlarını kontrol etmesi için e-devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar ise:
  • Emeklilik sistemine giriş yapan ev hanımlarının sorgulama yapması için e-devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. Bunun için turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir.
  • Sistem üzerinden kimlik doğrulaması yapmak gerekmektedir. Bunun için mobil imza ile giriş yapabilirsiniz. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi üzerinden de sisteme giriş yapılabilmektedir. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar herhangi bir PTT şubesi üzerinden e-devlet şifresi satın alabilmektedir.
  • Kimlik doğrulama işlemlerinin tamamlanmasından sonra sayfanın ortasında bulunan arama butonuna ‘’4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı’’ yazmak gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden sigorta prim ödemelerini ve biriken prim günlerinizi kontrol edebilirsiniz.
Online olarak sorgulama yapmanın dışında Alo 170 hattını arayarak da sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Alo 170 hattı özellikle duyma engelli vatandaşlar için işaret dili ile iinternet sitesinden hizmet vermektedir. Bunun için www.alo170.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir. Bu alan üzerinden işaret dili bilen uzmanlarla emeklilik durumunu sorgulayabilirsiniz.

İsteğe Bağlı Sigorta İptal Edilir mi?

İsteğe bağlı sigorta iptali için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapılması gerekmektedir. İsteğe bağlı sigortanın iptal edilmesi durumunda ödenen primler vatandaşın hesabına geri ödenmektedir. İsteğe bağlı sigortayı iptal etmek için:
  • İsteğe bağlı sigortanın iptali için vatandaşın vefat etmesi durumunda da gerçekleşmektedir. Bu durumda vatandaşın mirasçılarına prim ödemeleri aktarılmaktadır.
  • Vatandaşın isteğe bağlı sigortadan ayrılmak istemesi halinde, aynı tarihten itibaren sigorta sistemini sonlandırması mümkündür.
  • Emeklilik iptali isteyen vatandaşlar, dilekleri zaman Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak sigortalarını iptal edebilmektedir.

Sigortası Olmayan Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigortayı Nereden Sorgular?

İsteğe bağlı sigortayı sorgulamak için vatandaşların sigorta girişlerini başlatması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaptıktan sonra vatandaşların sorgulama işlemlerini tamamlaması için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresine ihtiyaçları vardır. Sigortası olmayan ev hanımları sigorta girişini başlattıktan sonra sorgulama yapmak için:
  • İsteğe bağlı sigorta girişini sorgulamak için Alo 170 ya da e-devlet sistemi üzerinden sigorta sorgusu yapılabilmektedir.
  • E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sorgulamak için Kurumlar bölümünden 4B isteğe bağlı sigorta bölümüne giriş yapılması gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden ödenen tüm primler ve diğer bilgiler sorgulanmaktadır.
  • Bunun dışında Alo 170 hattı aranarak TC kimlik numarası ile bilgiler sorgulanabilmektedir.
www.alo170.gov.tr adresi üzerinden görüntülü yardım ya da online yardım alınarak da sorgulama yapmak mümkündür.

İsteğe Bağlı Sigorta ile Nasıl Emekli Olunur?

Kadınlar Çalışmadan Nasıl Emekli Olur?

25 Yıl Evli Kalanlara Emeklilik Yasası Çıktı mı?

Editör: TE Bilisim