GSS iptali Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapılmaktadır. Genel Sağlık Sigortası, zorunlu bir sağlık sigortası olmaktadır. 25 yaşından büyük olan tüm kişilerin Genel Sağlık Sigortası ödemesi zorunludur.

GSS İptali Nasıl Yapılır?

GSS iptal etmek isteyen vatandaşlar, kendi isteklerine göre bu iptali yapamaz. Genel Sağlık Sigortası iptali için vatandaşların bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Vatandaşlar, işe başladıklarında otomatik olarak sistemin iptal olduğunu düşünmektedir. Bundan dolayı da iptal işlemlerini yapmamaktadır. Sistemden otomatik olarak çıkmak mümkün değildir. İsteğe bağlı iptal yapılması da söz konusu olmamaktadır.

GSS İptal Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

GSS iptal dilekçesi vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak ihtiyaç duyacağı resmi belge olmaktadır. Vatandaşın yanında kimlik kartı ile dilekçesini götürmesi gerekmektedir. GSS iptali için vatandaşın gerekçesini anlattığı bir dilekçe hazırlaması gerekmektedir. Bunun dışında dilekçeye olması gereken bilgiler:
  • GSS giriş tarihi,
  • İşe girişin ne zaman başladığı,
  • Kimlik bilileri bulunmalıdır.
Bu bilgileri dilekçeye yazan vatandaşlar, Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine dilekçelerini teslim edebilmektedir.

GSS İptali Dilekçesi Nereden Alınır?

GSS iptal dilekçesi örneği Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinde bulunmaktadır. GSS iptali yapmak isteyen vatandaşlar www.sgk.gov.tr adresi üzerinden iptal dilekçe örneğine ulaşabilmektedir. GSS iptal ettirme dilekçesi kapsamında:
  • Vatandaşlar aldıkları dilekçe kapsamında çalışan, çalışmayan ya da emekli seçeneklerinden kendisine uygun olanı seçmelidir.
  • Ardından form ya da dilekçe seçeneklerinden talep edilen tüm bilgilerin girilmesi gerekmektedir.
  • GSS iptal formunu dolduran vatandaşlar, çıktısını alarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletebilmektedir.

GSS İptali için Gerekli Şartlar Nelerdir?

GSS iptali için talepte bulunan vatandaşlar için öncelikli olarak kişi başına düşen gelirin hesaplanması gerekmektedir. GSS iptalinin yapılması için aranan şartlar ise:
  • İlk olarak vatandaşların 4A, B ve 4C kapsamında vakıflara ait Emekli Sandığı sigortalısı olarak iş bulması gerekmektedir.
  • 60 yaş aylığı almaya başlayan vatandaşlar GSS iptalinde bulunabilmektedir.
  • Vatandaşın 2330 nakdi tazminat kanunu kapsamında aylık alması gerekmektedir.
  • Vatandaşın harp malullüğü ya da terörle mücadele kapsamında aylık hakkı olması gerekmektedir.
  • Köy koruculuğu yapması ve buna göre aylık olması gerekmektedir.
  • Vatandaşın ikametgahının yurt dışına taşınması halinde GSS iptal başvurusu kabul edilmektedir.

Öğrenci GSS İptali Nasıl Yapılır?

Öğrencilerin Genel Sağlık Sigortası iptalini yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapması gerekmektedir. Vatandaşın mevcut GSS borcuna itiraz etmesi halinde başvurular işleme alınmaktadır. Kişilerin ikametgah adresine bağlı oldukları SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekmektedir. Ardından iptal işlemleri başlamaktadır. GSS iptali için vatandaşlar dilekçe aracılığı ile başvuru yapar ve iptal ettirme gerekçelerini beyan eder.

Askerlik GSS Borç İptali Başvurusu Nasıl Yapılır?

Zorunlu olarak yapılan askerlik döneminde GSS borcu çıkan vatandaşların borç iptali için başvuru yapması gerekmektedir. Vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na GSS borcunun çıktığı süreçte askerde olduğunu ispat etmesi gerekmektedir. Yapılan denetimler neticesinde vatandaşın askerde olduğunun kanıtlanması durumunda GSS borç iptali yapılmaktadır. Ancak kişinin gereksiz şekilde GSS iptal başvurusu yapması halinde, cezai yaptırımlar uygulanacaktır.

GSS Borcuna İtiraz Nasıl Yapılır?

GSS borcuna itiraz etmek isteyen vatandaşların geçerli sebeplerinin olması gerekmektedir. GSS iptali için vatandaşa yanlış ya da hatalı borç çıkmış olması gerekmektedir. Borcuna itiraz eden vatandaşın öncelikli olarak konuyla ilgili bir dilekçe hazırlaması gerekmektedir. Yapılan kontroller kapsamında kişiye yanlış ya da hatalı GSS prim borcunun çıktığı tespit edilirse, borçlar iptal edilmektedir. Kişinin askerlik yaptığı dönemde GSS prim borcunun çıkması ya da öğrencilik dönemde bu borcun gözükmesi halinde haklı itirazlar yapılabilmektedir. Kurumlara yapılan itirazlarda, vatandaşın durumu SGK yetkilileri tarafından denetlenmektedir. Haksız olduğu tespit edilen borçlar iptal edilmektedir.

GSS Borcuna İtiraz Gelir Tespit Belgesi ile Nasıl Yapılır?

GSS borcuna itiraz etmek isteyen vatandaşın maddi durumu çok kötüyse, borca itiraz edebilmektedir. Bu vatandaşların GSS borcuna itiraz edebilmesi için gelir tespit belgesinin olması gerekmektedir. Gelir tespit belgesi alabilmek için vatandaşların Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapması gerekmektedir. Şayet vatandaşın gelir tespitinde maddi durumunun yetersiz olduğu tespit edilirse, GSS prim borçları iptal edilecektir.

GSS Ne Kadar 2019?

GSS prim borcu, vatandaşın gelir durumuna göre belirlenmektedir. Genel Sağlık Sigortası prim borcu, vatandaşın sigortasının olmadığı durumlarda ödenmesi zorunlu olan bir ücrettir. Vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanması için GSS prim borçlarını ödemesi gerekmektedir. Ancak aylık olarak ne kadar GSS prim borcu ödeneceğine, gelir testi ile karar verilmektedir.

2019 GSS Prim Hesaplama Nasıl Yapılır?

GSS prim hesaplama, vatandaşın gelir testi sonucuna göre yapılmaktadır. Buna göre  6824 sayılı olan Kanun kapsamında sigortalı olan vatandaşların gelir testine girmesi gerekmemektedir. Buna göre bu vatandaşlar brüt asgari ücretin %3’ü tutarında prim ödemek durumundadır. Bunun yanı sıra prim ödemesini yapmak istemeyen vatandaşlar, bunun için kaymakamlıklara başvurarak gelir testi başvurusu yapmak durumundadır. Gelir testine giren vatandaşlar şayet alt dilime girmiş ise GSS prim ödemeden muayene olma şansı kazanmaktadır. BU hesaplamalar kapsamında 2019 senesinde ödenecek olan maksimum GSS prim tutarları ise en fazla 76,75 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre geliri net asgari ücretin üçte birinden az  olan yani 2019 senesi için 852 TL olan vatandaşlar ise, yeşil kart kapsamında kabul edilmektedir. Bu kişiler herhangi bir şekilde GSS prim borcu ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.

GSS Prim Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır?

GSS prim borcunu sorgulamak için vatandaşların e-devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. GSS prim borcu e-devlet üzerinden sorgulanmakla beraber aynı sistem üzerinden ödenebilmektedir. GSS prim borcunu ödemek için banka kartı ya da kredi kartı kullanılabilmektedir. Borç sorgusu ise:
  • İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapılması gerekmektedir.
  • Sisteme TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile giriş yapılması gerekmektedir. E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında satın alınabilmektedir.
  • Sisteme giriş yapan vatandaşlar sayfanın ortasında bulunan arama alanına ‘’Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama’’ yazmalıdır.
  • Bu alandan sonra açılan sayfaya tıklayarak genel sağlık sigortası borçları sorgulanabilmektedir.

GSS Prim Borcu Affı Var mı?

Geçmiş döneme ait Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar, dönem dönem çıkan aflar ile borçlarını daha kolay ödeyebilmektedir. Genel Sağlık Sigortası borcu olan kişiler, af ile beraber borçların faizini ödemekten kurtulabilmektedir. Buna göre geçmiş döneme ait borçları olan vatandaşlar yapılandırma talebinde bulunarak 12 ay taksitle GSS borçlarınızı ödemeniz mümkündür. GSS iptali ya da GSS affı için başvuru yapacak vatandaşların aşağıdaki adımları izlemesi gerekmektedir:
  • Borçları online olarak sorgulamak isteyen vatandaşlar E-devlet sistemine giriş yapmalıdır.
  • Sisteme giriş yapan vatandaşların arama bölümüne ‘’Genel Sağlık Sigortası’’ yazması
  • Çıkan sayfa üzerinden toplam GSS prim borçları, gelen faizler ve yapılandırma detayları sorgulanabilmektedir. Aynı alan üzerinden borçlar ödenebilmektedir.

GSS Borç İtirazı Nasıl Yapılır?

Şartlı Sağlık Yardımı Ne Kadar, Sorgulama Nasıl Yapılır ?

GSS 6824 Nasıl Ödenir, GSS Ödeme

Editör: TE Bilisim