Emeklilik başvuru dilekçesi hazırlayarak ya da e-Devlet üzerinden online olarak emeklilik başvurusu yapılabilmektedir. Dilekçe hazırlayıp başvuru yapacak olan kişilerin bizzat Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne giderek emeklilik dilekçesi ile birlikte başvurmaları gerekir. https://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/emekli/form_ve_dilekceler/formlar adresinden emeklilik talep formu indirilebilir. İndirilen form doldurularak istenilen yerden başvuru yapılabilir.

Emeklilik Dilekçe İçeriği Nelerden Oluşur?

Emeklilik dilekçe bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurularak zamanında Sosyal Güvenlik Kurumu'na teslim edilmelidir. Dilekçe içeriğinde bulunması gereken bilgiler şu şekildedir;
  • Emeklilik başvurusu yapan kişilerin 4/A, 4/B ve 4/C sigorta kollarından hangisinde bulunduğu
  • T.C. kimlik numarası ve 4C'liler için sicil numarası
  • Sigortalı kişinin hizmet yılı, görevinden ayrıldığı tarih, emeklilik yaşının tamamlandığı tarih
Yukarıdaki bilgiler emeklilik başvurusu yapılan kişi tarafından dilekçeye eksiksiz ve doğru şekilde yazılmalıdır. Emekliliğin hızlı onaylanması için bu bilgiler son derece önemlidir. Bu bilgilerde eksiklik ya da yanlışlık olması durumunda emeklilikle alakalı problemler ortaya çıkabilmektedir.

Emeklilik Dilekçesi Nereye Verilir?

Emeklilik dilekçesini bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumuna vererek emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz. Bulunduğunuz il ya da ilçede yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine daha önceden hazırlamış olduğunuz emeklilik dilekçesi ile giderek emeklilik başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Emekli olmanın ilk adımı olan bu işlemle birlikte emekli olma yolunda adımınızı atabilirsiniz.

Ne Zaman Emeklilik Dilekçesi Vermeliyim?

Emeklilik dilekçesini vereceğiniz zaman aslında çalışma sürenize ve yaşınıza bağlıdır. Yani emekliliği hak ettiğinizden eminseniz emeklilik dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumuna ileterek emeklilik işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Emeklilik koşullarını tam ve eksiksiz şekilde karşıladığından emin olan kişiler emeklilik dilekçesi verirken gerekli tüm bilgileri eksiksiz ve tam bir şekilde doldurmalıdır. Ayrıca emeklilik maaşı, maaşın hak ediliş tarihinden sonraki ay başında başlamaktadır. Yani 22 Temmuz’da emeklilik hakkına kavuşan kişiler ay sonuna kadar başvuru yaparlar ise Ağustos ayından itibaren maaşlarını almaya hak kazanacakken, emeklilik dilekçesini Ağustos ayında Sosyal Güvenlik Kurumuna veren birisi Eylül ayından itibaren maaş almaya başlayacaktır. Bu durumda bir aylık emekli maaşınız size verilmeyecektir. Bundan dolayı emeklilik hakkı kazandığınız andan itibaren beklemeden emeklilik başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.

E-Devletten Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devletten online emeklilik başvurusu için e-Devlete giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine giriş için eğer şifreniz yoksa mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı bilgileri, internet bankacılığı yöntemlerini kullanabilir ya da PTT şubelerine giderek e-Devlet şifresi alabilirsiniz. E-Devlet girişi yaptıktan sonra arama kısmına emeklilik yazarak "4A Emeklilik Kaydı" hizmeti seçilir. Bu hizmet seçildikten sonra emeklilik başvurusu için sayfaya yönlendirilirsiniz.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU

Adımları izleyerek ve başvuru için gerekli bilgileri doldurarak emeklilik başvurusu yapılabilir. Çıkan formlardaki bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gerekir. Formlar eksiksiz şekilde doldurulup tamamlandığında Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Evrak Servisi'ne emeklilik başvurusu gönderilir. Böylelikle dilekçe hazırlamaya ya da SGK'ya gitmenize gerek kalmadan emeklilik başvurunuzu birkaç dakika içerisinde yapabilirsiniz.

Emeklilik İşlem Süresi Ne Kadardır?

Emeklilik işlem süresi 15 gün ile 3 ay arası değişmektedir. Emeklilik işlemleri emekli adayının emeklilik dilekçesini Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine iletmesiyle başlar. Emekli adayının çalıştığı il ve iş sayısı ne kadar az ise işlem süresi o denli kısa sürmektedir. Örneğin tüm iş hayatını tek bir yerde geçirmiş bir kişinin emeklilik işlem süresi 15 gün sürerken 10’dan fazla farklı iş ve ilde çalışmış bir kişinin emeklilik işlem süresi 90 güne kadar uzayabilmektedir. Fazla yer ve işte çalışan kişilerin emeklilik işlemlerinin uzun sürmesinin nedeni Sosyal Güvenlik Kurumunun bu bilgileri onaylaması için geçen sürenin fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Emekli Olabilmek İçin İstenen Evraklar

Emeklilik başvurusu için istenen belgeler emekli adayların bağlı oldukları kuruma göre farklılık göstermektedir. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan bir emekli adayından başvuru için hazırlaması gereken evraklar:
  • İşten ayrıldığına dair belge,
  • Gelir belgesinden muaf olduğunu gösteren belge,
  • Emeklilik hakkı kazandığını ispatlayan belge.
Eğer emekli adayı emekli sandığına bağlı olarak çalışıyor ise emeklilik başvurusunda istenen belgeler:
  • Son 6 ay içerinde çekilmiş 3 adet vesikalık fotoğraf,
  • Fotoğraf ve mühür içeren emeklilik belgesi,
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Erkek emekli adayları için askerlikle ilişiği olmadığını gösteren askerlik terhis belgesi ve askerlik borçlanması yapıldıysa bu borçlanmayı gösteren belge ile ödeme belgesi,
  • Tasdikleri yapılmış şekilde memuriyet hayatında önce mezun olunan okulların diploması ile memuriyet hayatına başladıktan sonra mezun olunan okulların diploması. Yani tüm eğitim hayatınız boyunca mezun olduğunuz okulların tasdikli diplomaları.
  • Çalıştığı kuruma ait resmi kimlik belgesi,
  • Yerleşim yerine ait ikametgah belgesi,
  • Eğer memuriyet dışında başka bir sigortalı hizmeti var ise bunu gösteren belge.

EMEKLİLİK DİLEKÇE ÖRNEĞİ İNDİR

BAĞ-KUR’a kayıtlı olan kişilerin emekli olabilmesi için başvuruda tek bir belge istenmektedir. Bu belge kişiye ait tahsis talep belgesidir. Bu belgeyi e-devlet üzerinden online olarak doldurabilir ya da yukarıda belirttiğimiz link üzerinden bu formu indirerek doldurabilirsiniz.

Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Türkiye’de emeklilik şartları işe başlama tarihine göre farklı yaş ve prim günlerde olmaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda farklı yaş, prim günü ve sigortalılık süresi bulunmaktadır. Genel olarak bakıldığında ise emeklilik şartlarını 3 farklı döneme ayırmak mümkündür. İşe başlama tarihi 08.09.1976 ile 08.09.1999 arasında erkek ve kadınların emeklilik şartları çok fazla değişime uğramaktadır. 09.09.1999 ile 30.04.2008 aralığında işe başlayan erkekler için yaş şartı 60 olup doldurması gereken gün sayısı 7000 gün iken kadınlar için bu yaş şartı 58’dir. Bu tarihten sonra işe başlayan kişiler için ise erkek ve kadınlarda emeklilik yaşı sabit kalırken doldurulması gereken prim günü 7200 güne çıkmıştır. Bu süre 31.12.2035’e kadar böyle devam etmesi planlamaktadır. Ancak bu süreden sonra da yaş şartı değişse de prim günü sayısı sabit kalması planlanmaktadır. Paylaştığımız bu bilgilere doğum borçlanması, askerlik borçlanması, malullük ve yıpranma payı gibi unsurlar dahil edilerek daha erken emekli olabilirsiniz.

Emeklilik Dilekçesi Ne Kadar Sürede Değerlendirilir?

Emeklilik başvurusu değerlendirme süresi genel olarak 15 gündür. Ancak bu süre 90 güne kadar uzayabilmektedir. Emeklilik dilekçesi ile başvurusu yapıldıktan sonra başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından emeklilik şartlarına uygunluğu değerlendirilir. Emeklilik şartlarını taşıyan kişilerin başvuruları olumlu sonuçlandırılarak başvuruyu takip eden ay emekli ikramiyeleri ve maaşları hesaplarına yatırılır. Başvuruların değerlendirme aşaması özellikle 1980 öncesi kayıtların bulunması gerektiğinde uzamaktadır. Emekliliklerinin onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek isteyen kişiler e-Devlet ya da ALO 170 hattını kullanabilirler. Başvuru sürecinin hızlı ilerlemesi ve olumlu sonuçlanması için emeklilik dilekçesinin eksiksiz ve doğru doldurulmuş olması önemlidir. Emeklilik dilekçesini doğru ve eksiksiz şekilde dolduran adaylar değerlendirme süresinin ardından bir sonraki ay emekli maaşlarını almaya başlarlar.

Emekli Maaşımdan Neden Kesinti Yapılıyor ?

Emeklilere Devletten Konut (Ev) Yardımı Şartları

SSK, SGK Erken Emeklilik Şartları Nelerdir ?

Editör: TE Bilisim