Emeklilik yaşını ve prim günlerini doldurmuş olan kişiler emekli aylıklarını alabilmek için öncelikle başvuru işlemi yapmaları gerekmektedir. Emeklilik başvuru işlemleri için en kolay ve hızlı yollardan biri e-devlet sistemidir. E-devlet sistemi ile emekli aylığı işlemleri için öncelikle gerekli şartların sağlanmış olması gerekmektedir.
Emekli aylığı için gerekli şartların sağlanması halinde emekli adayları başvuru işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Emekli aylığı başvurusu için belirtilen iki başvuru yöntemi bulunmaktadır. Emekli aylığı başvuru işlemleri için kişiler dilerlerse e-devlet sistemi üzerinden, dilerlerse de posta yolu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunabilirler.
Başvuru yöntemleri içerisinde en hızlı ve pratik yöntemlerden biri olan e-devlet emeklilik başvurusu nasıl yapılır konusunu merak edenler için yazıda adım adım e-devlet emeklilik başvurusu işlemleri anlatılacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na posta ya da elden başvuru yapacak kişiler, başvuru dosyaları içerisinde SGK Tahsis Talep Formu ve SGK Gelir Aylık ve Ödenek Talep Belgesi’ni eksiksiz olarak doldurarak başvuruda bulunabilirler.
E-Devlet Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Emeklilik başvurusu yapılabilmesi için emeklilik yaşı gelen kişilerin bazı evraklar ile başvuru yapmaları gerekmektedir.
Başvuru yapacak kişiler için belirtilen emeklilik başvurusu belgeleri ise şöyledir,
- Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan Tahsis Talep Beyan Taahhüt Belgesi bulunmalıdır.
- Vergi muafiyet belgesi,
- Kurum ve kuruluşlarda çalışanlar için sigortalı işten ayrılış belgesi emeklilik başvurusu için istenen belgeler arasında yer almaktadır.
Kişilerin emekli olmak için gerekli şartları sağlamaları halinde, e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla başvuru işlemleri gerçekleşmektedir. E-devlet sistemi üzerinden başvuru işlemleri için istisnai durumlar olmadığı takdirde belge istenmemekte, hızlı bir şekilde başvuru yapılabilmektedir. Fakat Bağkur kapsamında sigortalı olan kişiler için prim borçların tamamının ödenmiş olması koşulu bulunmaktadır. Eğer sigortalı olarak çalışmışsanız, işveren tarafından işten çıkış belgenizin bulunması gerekmektedir.
E-Devlet Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Belirli prim ve yaş gününü doldurmuş olan ve emeklilik için başvuru işlemlerini gerçekleştiren kişiler için artık sorgulama süreci başlayacaktır. Gerekli evrakların bildirilmesi halinde emeklilik sorgusu ve eğer emeklilik başvurunuz kabul edildiyse emeklilik aylığı sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden kolaylıkla gerçekleşmektedir.
E-devlet sistemi üzerinden emeklilik sorgulaması için,
- E-devlet sistemi ekranını açın.
- Kimlik doğrulama sayfası üzerinde kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi girerek giriş sağlayın.
- Açılacak ekran üzerinde yer alan arama bölümüne hangi sigorta kolundan emeklilik aylığı alacaksanız o sigorta kolunu yazarak aratın.
- SGK emeklilik başvuru sorgusu için 4A Aylık Bilgisi,
- Bağkur emeklilik başvuru sorgusu için 4B Aylık Bilgisi,
- Emekli Sandığı emeklilik başvuru sorgusu için 4C Aylık Bilgisi yazarak aratabilir, işlemleriniz için sorgulama yapabilirsiniz.
Belirtilen adımların takip edilmesi halinde emeklilik sorgulama işlemleri e-devlet emeklilik başvurusu nasıl yapılır bilgisinin ardından başvuru işleminin tamamlanması ile sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.
Emeklilik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Emeklilik için az zamanı kalanlar ya da emekliliklerinde ne kadar aylık alacağını merak edenler, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi üzerinde yer alan Emekli Aylığı Hesaplama menüsü üzerinden emekli aylığı hesaplaması yapabilir. Hesaplama yapmak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:
- Belirtilmiş olan adres üzerinden emekli aylığı hesaplama işlemleri için belirtilen boşluk alanları doldurun.
- Bilgileri eksiksiz biçimde girmenin ardından sorgula butonuna tıklayarak emekli aylığı hesaplaması yapabilirsiniz.
Eğer 4A sigorta kolundan emekli iseniz ve emekli maaşınızı öğrenmek istiyorsanız şu adımları izlemeniz gerekmektedir,
- turkiye.gov.tr web sayfasını açın.
- 4A Emeklilik Aylık Bilgisi yazarak aratın.
- Kimlik doğrulama ekranı üzerinde yer alan kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş sağlayın.
- Açılacak olan ekran üzerinden 4A emeklilik aylığı sorgulaması yapabilir, maaşınızı öğrenebilirsiniz.
Emeklilik İkramiyesi Nasıl Hesaplanır?
Emeklilik yaşını ve prim günlerini doldurmuş emekli adayları, emekliliklerinde alacakları emekli ikramiyesini merak etmektedirler. Emekli adayları, emekli ikramiyesi hesaplama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumu sayfası üzerinde yer alan Vatandaş bölümünde yer alan ikramiye hesaplama menüsü üzerinden emeklilik ikramiye hesaplaması yapılmaktadır.
Ekran üzerinde yer alan derece, kademe, ek gösterge ve hizmet yılı, hizmet ayı bölümlerini eksiksiz ve doğru olarak doldurulması halinde kişiler emekliliklerinde alacakları ikramiye için hesaplama işlemi yapabileceklerdir.
Erkeklerde Emeklilik Şartları Nelerdir?
Emekli olabilmek için belirlenen bazı şartlar kapsamında kadın ve erkekler için emeklilik yaş ve prim gün sayıları farklılık göstermektedir. Bu sebeple erkekler için emeklilik şartları şöyledir,
Sigorta başlangıcı 08.09.1976 yılı öncesinde olanlar SGK’lılar için,
- Kişilerin 55 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 5000 gün prim ödemesi yapmış olması gerekmektedir.
Sigorta başlangıcı 08.09.1999 yılı ve sonrasında olanlar için,
- Kişilerin 60 yaşını tamamlamaları ve en az 7000 gün prim ödemesini yapmış olması gerekmektedir.
- Kişilerin 60 yaşını doldurmuş olmaları ve 25 yıl boyunca sigortalı olmaları gerekmekte olup 4500 gün prim ödemelerini yapmış olmaları gerekmektedir.
Kadınlarda Emeklilik Şartları Nelerdir?
Emeklilik için belirlenen şartlarda kadın ve erkekler için şartların değiştiğinden bahsetmiştik. Kadınların emeklilikleri için belirlenmiş olan şartlar kapsamında yer alan sigorta prim gün sayıları ve yaş aralıkları erkeklere göre farklılık göstermektedir.
Kadınların sigortalı olarak çalışmaları ve primlerini eksiksiz olarak ödemiş olmaları halinde yaş şartını yerine getiren kadınlar erkeklerden daha erken emekliliğe hak kazanıyorlar. Kadın çalışanlar yaş haddinden emekli olabilmekte olup detaylı olarak kadınlarda emeklilik şartları şöyledir,
- Kişilerin 01.05.2008 yılından sonra sigortalı olmaları halinde 7200 gün prim ödemeleri ve 58 yaşını doldurmaları gerekmektedir.
3600 gün ve 15 yıllık sigorta süresi kapsamında emeklilik yaşları,
- 23.05.2002 tarihinden önce tamamlayanlar 50 yaşında,
- 24.05.2002 ve 23.05.2005 tarihleri arası tamamlayanlar 52 yaşında,
- 24.05.2005 ve 23.05.2008 tarihleri arasında tamamlayanlar 54 yaşında,
- 24.05.2008 ve 23.05.2011 tarihleri arasında tamamlayanlar 56 yaşında,
- 24.05.2011 tarihinden sonra tamamlayanlar 58 yaşında 3600 günden emekli olabileceklerdir.
SGK ve buna ait sigorta kolları üzerinden ilk işe giriş tarihi 08.09.1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arasında ise, 4500 günden 25 yıllık sigortalı olma süresi ile 58 yaşında yaş haddinden emekli olunabilmektedir.
SGK ve buna ait sigorta kolları üzerinden ilk işe giriş tarihi 01.05.2008 tarihi ve sonrasında ise, 5400 günden 61 yaşında yaş haddinden emekli olunabilmektedir.
Ayrıca 5400 günden emeklilikte,
- 31.12.2037 tarihine kadar tamamlanması halinde 62 yaşında,
- 31.12.2039 tarihine kadar tamamlanması halinde 63 yaşında,
- 31.12.2041 tarihine kadar tamamlanması halinde 64 yaşında,
- 31.12.2042 tarihine kadar tamamlanması halinde 65 yaşında, emekli olunabilecektir.
4A Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
SGK ile emekli olacak kişiler için 2022 yılı kapsamında belirtilen enflasyon oranları ile birlikte memur maaşlarına %41,69 oranında zam yapılmıştır. En düşük memur maaşı 6078 TL olarak 2022 yılı kapsamında belirlenmiştir.
4B Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
Bağkur sigorta kolundan emekli olan kişiler için 2022 yılı kapsamında Bağkur emekli maaşları esnaf ve tarım Bağkur emeklileri olarak en düşük maaşlar şöyledir,
Esnaf Bağkur emeklileri: 3254 TL
Tarım Bağkur emeklileri: 3068 TL olarak alacaklardır.
4C Emeklilik Ne Kadar?
Emekli Sandığı sigorta kolundan emekli olacak kişiler için 2022 yılı kapsamında açıklanan faiz oranlarına göre maaş ödemeleri yapılacaktır. 2022 Emekli Sandığı emekli maaşı en düşük orandan 3,500 TL olarak hesaplanmıştır.
Bu yazı kapsamında e-devlet emeklilik başvurusu nasıl yapılır, kadın ve erkekler için emeklilik şartları nelerdir konuları incelenmiştir.