Emeklilik Başvurusunda Hangi Belgeler Talep Edilir?
Emeklilik başvurusunda istenen evraklar şu şekilde sıralanabilir:- Gelir belgesinden muafiyet belgesi
- İşten ayrılış belgesi
- Tahsis ve talep beyan belgesi
Bağ-Kur Emeklilik Başvurusunda Hangi Belgeler Talep Edilir?
Bağ-Kur emekliliğinde isten belgeler, belirtilen emeklilik belgelerine ek olarak kişiye ait tahsis talep dilekçesidir. Ayrıca kişilerin Bağ-Kur borçlarını yapılandırması durumunda, yapılandırma durumuna ilişkin karar belgesi, yapılandırma içeriğine ilişkin belge gibi evraklar da talep edilmektedir. Talep edilen belgelerde eksik meydana gelmesi, emeklilik başvurusunun değerlendirilmeye alınmaması ile sonuçlanabilir.Emekli Sandığı Emekliliğinde Emekli Başvurusunda Hangi Belgeler Talep Edilir?
Emekli sandığından emekli olurken istenen belgeler, kişilerin tüm emeklilik türleri için istenen belgelere ek bazı evraklar hazırlamasına neden olacaktır. Sadece emekli sandığından emekli olacakların hazırlaması gereken belgeler şu şekildedir:- Fotoğraflı ve mühürlü kimlik belgesi
- Üç adet son 6 ayda çekilmiş fotoğraf
- Emekli maaşının alınacağı bankaya ilişkin dilekçe
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Emeklilik işlemini yapmak isteyen erkekler için askerlik belgesi
- Memuriyete başlama tarihine ilişkin mezuniyet belgesi
- Sigorta türlerinin birleştirilmesi gerçekleştirilmişse, birleştirmeyi beyan eden belge
- Sigortaya ait tüm ödemelerin yapıldığına ilişkin belge
Emeklilik Başvurusunda Mezuniyet Belgesinin Bulunamaması Durumunda Ne Yapılır?
Emeklilik başvurusunda kişilerden, işe başladıkları döneme ait mezuniyet belgesi talep edilmektedir. Eğer kişi, mezuniyet belgesini bulamıyorsa, mezun olduğu okulun bağlı olduğu Milli Eğitim Bakanlığı İlçe Müdürlüğü’ne başvuru yaparak yeni bir mezuniyet belgesi talebinde bulunabilir. Bunun yanında kişinin mezun olduğu okul halen öğretime devam ediyorsa, okula yapacağı başvuru ile de mezuniyet belgesini alabilir.Emeklilik Başvurularında İstenen Belgeler Nasıl Alınır?
Emeklilik başvurularında kullanılacak belgelerin alımı şu şekilde yapılmaktadır:- Gelir belgesinden muafiyet belgesi: Bu belge kaymakamlıklardan alınmaktadır. Ayrıca belgenin alımı için Nüfus Müdürlüğü de kullanılabilir.
- İşten ayrılma belgesi: Görevin sonlandırıldığı işlete veya kurumdan alınmaktadır.
- Tahsis talep beyannamesi: Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sayfasından ya da e- devlet sitemi üzerinden, başvuru işlemleri ile belgenin alımı sağlanır.
- Fotoğraflı ve mühürlü emeklilik belgesi: Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet adresinden ya da Sosyal Güvenlik Kurumu il veya ilçe müdürlüklerinden alınabilmektedir. internet üzerinden alınması durumunda belgenin sanal imza ve barkot taşımasına dikkat edilmesi gerekmektedir. sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınacak belgelerde ise belgenin görevliler tarafından imzalanması ve mühürlenmesi gerekmektedir.
- Emekli maaşının hangi bankadan alınmak istendiğini gösteren belge: Bu belge, bir tür dilekçedir. İçeriğinde hesap numarası ve banka ismi bulunmalıdır.
- Askerlik borçlanmasına ilişkin belgeler: Kişilerin askerlikte borçlanma yapması durumunda askerlik borçlanmasına ilişkin belgeler e- devlet sisteminden alınabilmektedir.
- Sigorta bilgilerine ait belgeler: Sigortanın ödenmemiş borcu olmadığına ilişkin belgeler, e- devlet sistemi üzerinden alınabilmektedir. sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinin altında bulunan bu sorgulama işlemleri ile kişilerin sigorta prim borçlarının bulunmadığına ilişkin belge alması sağlanabilmektedir.
Emeklilik Başvurusunda Belgenin Eksik Olması Durumunda Ne Yapmalıyım?
Emeklilik başvurusunda istenen evraklarda eksik olması, yaptığınız başvurunun dikkate alınmamasına neden olabilir. Bu durumda yapmanız gereken, belge eksiklerinizi tamamlamak olmalıdır. Belgelerinizde eksik olması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri tarafından uyarılırsınız.Emeklilik Başvurusunda Belgelerimin Tam Olduğunu Nasıl Anlarım?
Emeklilik başvurusunda belge takibi, e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Belge takibinin yapılması için kişilerin e- devlet sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına girmesi gerekmektedir. ekranda yer alan seçenekler arasından ‘ Emeklilik Başvurusu Belgeleri’ kısmına tıklanarak belgelerin durumu hakkında bilgi sahibi olunabilir. Buradan emeklilik başvurusu durumu görüntülenebilir. Belge eksikliği durumunda başvurunun askıya alındığı bilgisi ekrana yansıtılır.Emekli Başvurusunda Gerekli Belgeleri Ne Zaman Teslim Etmeliyim?
Emekli başvurusunda gerekli belgelerin teslim edileceği zaman, emeklilik sigorta prim ödemelerinin sona erdiği zamandır. Emeklilik başvurusu, prim ödemelerinin tamamlanmasının ardından yapılabilmektedir. Kişilerin emekli olabilmesi için en az 3600 gün prim ödemesi yapmış olmaları gerekmektedir.Emeklilik Başvurusunda Talep Edilecek Belgelerin Teslim Edileceği Merciler Nerelerdir?
Emeklilik başvurusu sırasında alınan belgelerin teslimi, özel veya devlete bağlı sigortalara göre değişiklik göstermektedir. Bu başvurularda kişilerin bireysel emeklilik işlemleri yaptırması durumunda belgeler, emeklilik yaptırdıkları şirkete teslim edilecektir. Bunun yanında kişilerin devlete bağlı sigorta türlerini kullanması durumunda kişiler, evraklarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim etmelidir. Bunun yanında emeklilik zamanının gelmesinden sonra yapılan emeklilik başvurularında, yaş beklenmesi gerekmeyecektir. Bu nedenle kişiler, çalışmakta oldukları kurumların insan kaynakları departmanına da başvuruda bulunabilir. Eğer kurumda insan kaynakları departmanı yoksa, kişiler direkt olarak işveren aracılığıyla da emeklilik taleplerini iletebilmektedir.Emeklilik Başvurusunda Evrak Kaybolması Durumunda Ne Yapmalıyım?
Emeklilik başvurusunda kullanılan evrakın kaybolması durumunda yapılması gereken, belgenin özelliğine göre hareket etmek olmalıdır. Eğer e- devlet üzerinden alınmış, üzerinde barkod bulunan bir belgenin kaybolması söz konusu ise, belgenin yenisi alınabilir. Ancak mezuniyet belgesi ya da diploma gibi bir belge kaybolmuşsa, kişilerin yapması gereken, ‘Hükümsüzdür’ ilanı vermek olmalıdır. Bu şekilde kötü niyetli kişilerin yapabileceği saldırılardan korunmuş olunur.Emeklilik Başvurusunda Hangi Formu Doldurmalıyım?
Emeklilik başvurusunda doldurulacak belge, Emekli tahsis talep formudur. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kendi internet adresinden doldurulabilecek bu belge, kişilerin Sosyal güvenlik Kurumu’na gerekli bilgileri düzenli olarak vermelerini amaçlar. Belge dışında doldurulması gereken başka bir form bulunmamaktadır. Bu sayede kişilerin emeklilik konulu bilgileri düzenli bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine ulaşır.Emeklilik Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur?
Emekli talep formunun doldurulması için yapılması gereken, kişilerin formu e- devlet sistemi ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan edinmesidir. Formun edinilmesinden sonra yapılması gereken, formu elde ya da bilgisayar ortamında doğru bir şekilde doldurmak olmalıdır. Formun emeklilik hakkı elde etmek amacıyla doldurulması durumunda, formun başında bu durum belirtilmelidir. Formun doldurulma amacına göre uygun sorulara yanıt verilmelidir. Bu sayede kişilerin emekliliğe ilişkin bilgileri düzenli olarak alınabilir. form kapsamında kişilerin emeklilik başlangıcı, işten ayrılma tarihi, talep çeşidi gibi pek çok bilgisi Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaştırılır. Belgede ayrıca kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişilere ilişkin de sorular bulunmaktadır. Bu sorular, ailenin ihtiyaçlarını belirlemeyi hedefler. Bakmakla yükümlü olunan kişiler göz önüne alınarak kişilerin sağlık ve eğitim desteklerinden yararlanması da sağlanacaktır. Böylelikle sadece emeklilik başvurusu ile kişilerin devlet desteklerine de başvurması sağlanır.SGK, Bağ-Kur Emeklilik Maaşı (Aylığı) Bilgisi Sorgulama
Yüksek Emekli Maaşı Almanın Yolları, Nasıl Alırım ?
Emeklilik İçin Eksik Primleri Tamamlama Yöntemleri Nelerdir?
Editör: TE Bilisim