Emeklilik maaşı almak isteyen ancak maaşı henüz bağlanmamış olan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmesi gerekir. Emekli olan tüm vatandaşların emeklilik ödemesi olarak bilinen emekli maaşları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yatırılır. Emekli olan kişilerin hesabına para yatırılması için öncelikli olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçilerek hesap bilgilerinin paylaşılması gerekir.
Emekli maaşının bağlanması için kişilerin emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Kuruma bildirimde bulunmaları önemlidir. Bildirimde bulunulan tarihi takiben 1 ay sonra emekli maaşı kişinin üzerine bağlanır ve maaş ödemesi her ay düzenli olarak yapılmaya başlanır.
Emekli Maaşı Nedir?
Emekli maaşı¸Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir şekilde çalışan kişileri ilgilendiren bir durumdur. Emekli olan kişiler eğer gerekli şartları yerine getirmiş ise emekli maaşı almaya hak kazanırlar. Emekli maaşı almak için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen süre boyunca çalışmak, yaş şartını yerine getirmek ve prim gün sayısını tamamlamak gerekir.
Eğer erken emekli olmak isteniyor ise hak edilenden daha düşük miktarda maaş almak zorunda kalınabilir. Emekli maaşı, ülkeye hizmet eden ve sigortalı olarak çalışan kişilere verilir. Bunun için erkek ve kadınlara yönelik belirlenen farklı şart ve yaş kısıtlamaları bulunur. Bu şartları ve yaş kısıtlamasını karşılayan kişiler emekli olmaya hak kazanır.
Emekli Maaşını Kim Alabilir?
Emekli maaşını alanlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartları yerine getirerek emekli olan kişilerdir. Emekli olan kişilerin hayatlarını idame ettirebilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından maaş verilir. Bu maaşın bağlanması için kişilerin belirli koşullar çerçevesinde emekli olması ve maaş almaya hak kazanması başta gelen durumlar arasındadır.
Emekli maaşını almak için kadınların 58 yaşını ve erkeklerin ise 60 yaşını doldurması gerekir. Cinsiyetlere göre farklı yaş kriterleri ve sigortalılık süresi belirlenmiştir. Ayrıca hamilelik ve askerlik gibi nedenlerden dolayı kullanılan izinler ve eksik prim sürelerinin tamamlanması da mümkündür.
Emekli Maaşı Ne Zaman Alınır?
Emekli maaşı tarihi Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından belirlenir ancak emekli maaşının ne zaman bağlanacağı vatandaşa bağlıdır. Eğer emekli olan bir kişi emeklilik duyurusunu Sosyal Güvenlik Kurumuna hemen yapar ise emekli maaşı alma işlemi başlatılır. Başvuruyu takiben eden 1 ay içerisinde başvuru değerlendirilir ve bir sonraki ay emekli maaşı kişiye bağlanmış olur.
Emekli maaşını alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi de önem taşır. Emekli maaşı, emekli olunduktan 1 ay sonra kişinin hesabına yatırılır ve her ay düzenli olarak yatırılmaya devam eder. Mücbir sebepler ve / veya vefat gibi durumlarda emekli maaşının kişinin eşine ve / veya çocuklarına geçebilir.
Emekli maaşının kimin üzerine geçeceğine aile karar verebileceği gibi mahkeme ile de karar verilmesi mümkündür.
Emekli Maaşı Ne Kadar?
Emekli maaşı miktarı emeklilik süresine, brüt ücrete ve prim gün sayısına göre farklılık gösterir. Devlet tarafından her yıl emekli maaşları arttırılır ve yılın belli dönemlerinde emekli ikramiyesi verilir. Emekli ikramiyesi genellikle memurluktan emekli olan yurttaşlar için geçerli olan bir ek ödemedir.
Ancak memurluktan emekli olmayan diğer emekli yurttaşlara da farklı ikramiyeler verilebilir. Emekli maaşı 2021 yılında da arttırılmıştır ve emeklilik türüne göre kişilerin emekli maaşlarının miktarı değişir. Örneğin BAĞKUR üzerinden emekli olan biri 2021 yılı itibari ile 1763 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinden emekli olan kişiler için geçerli en düşük emekli maaşı ise 2022 yılında 3 bin 500 Türk lirası olarak güncellenmiştir.
Emekli Maaşını Kim Öder?
Emekli maaşı SGK tarafından ödenen bir destek türüdür. Emekli maaşını almak isteyen kişilerin öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmesi gerekir. Emekli maaşının bağlanması için bir dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Başvuruların şahsen yapılması gerekir.
Emekli maaşını almak isteyen kişiler bildirimlerini yaptığı takdirde ödeme her ay düzenli olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişinin hesabına yatırılır. Kişinin isteği doğrultusunda emekli maaşının yatırıldığı hesap değiştirilebilir.
Emekli Maaşı Ne Zaman Bağlanır?
Emekli maaşının bağlanma tarihi kişinin emekli oluş tarihi ile paralellik gösterir. Emekli olunan ay içerisinde değil bir sonraki ay emekli maaşı almaya başlanır. Örneğin nisan ayı içerisinde emekli olan bir kişi nisan ayı için emekli maaşı alamaz. Ancak tüm bildirimlerini yaptıktan sonra mayıs ayı içerisinde, mayıs ayı için emekli maaşı almaya hak kazanır.
Emekli maaşının bağlanması için kişilerin tüm şartları yerine getirerek iş akdinin sonlanmasının beklenmesi gerekir. İş akdi profesyonel şartlar altında sonlanan kişiler uzun süre aynı iş yerinde çalışmış ise kıdem tazminatı da alabilir.
Emekli Maaşının Bağlandığı Nasıl Öğrenilir?
Emekli maaşını bağlamak için başvuru yapılması ve bu başvurunun şahsen yapılması gerekir. Başvurular, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılır. Emekli maaşının bağlanıp bağlanmadığını takip etmek isteyen kişiler SGK tarafından belirlenen internet siteleri ve dijital kanalları kullanabilir.
Emekli maaşı sorgulaması yapmak için birçok farklı resmi internet sitesi bulunur. İlgili internet sitelerinin yanı sıra Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçilerek de sorgu yapılabilir.
Emekli Maaşının Bağlandığı Nereden Öğrenilir?
Emekli maaşı sorgusu Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi internet sitesi üzerinden yapılabileceği gibi e-devlet kapısı aracılığı ile de gerçekleştirilebilir. E- devlet sistemine giriş yapıldığı takdirde emekli maaşı sorgusu yapmak için site içerisinde yer alan arama motoru tercih edilebilir.
Buradan yapılacak olan sorgu devlet tarafından incelenir ve en doğru yanıt e- devlet sistemi üzerinden yapılır. Ayrıca emekli olurken Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi yapılan banka hesabının kontrolü yapılarak da emekli maaşının yatıp yatmadığı öğrenilebilir.
Emekli maaşı sorgusu yapmak için en güvenilir sitelerde biri de Sosyal Güvenlik Kurumunun kendi internet sitesidir.
Emekli Maaşı Ne Zaman Çekilir?
Emekli maaşı çekme tarihi emeklilik türüne göre farklılık gösterir. 4A mensubu emeklilerin maaşları her ayın 17 ile 26’sı arasında yatar. Emekli maaşları kimlik numaralarının son 2 hanesi baz alınarak sıra ile yatırılır. Emekli maaşı almak için yurttaşların öncelikle emekli olması gerekir.
Emekli maaşı, emekli olunduktan 1 ay sonra alınır ve her sigorta türü için farklı bir tarih bulunur. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında emekli olan kişilerin maaşları her ayın 17’si ile 26’sı arasında yatırılır.
Bağ-kur ile emekli olan kişilerin emekli maaşlarının ödemesi ise her ayın 25’inde başlar ve 28’ine kadar devam eder.
Emekli Maaşı Her Ayın Kaçında Ödenir?
Emekli maaşı ödeme günü emekli olunan sigorta türüne göre farklılık gösterir. Bağ-kur ödemesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesi için farklı tarihler belirlenmiştir. Emekli maşları genel olarak her ayın 3. Haftası başlar ve son haftasına kadar ödeme yapılır. Her ayın 15. Gününde ödemelerin başlaığı ve 30’una kadar devam ettiği bilinir.
Emekli Maaşı İçin Emeklilik Onayı Kaç Günde Gelir?
Emeklilik onayı 2 hafta içerisinde sonuçlanır. Şartlara bağlı olarak emekli olan kişiler SGK’ya bildirimde bulunmalıdır. SGK’ya bildirimde bulunulduktan sonra emeklilik süreci başlatılır. Emekli maaşının bağlanması için de öncelikle kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim de bulunması gerekir.
Emekli Maaşı Bağlanması Ne Kadar Sürede Tamamlanır?
Emekli maaşının bağlanma süresi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yoğunluğuna göre değişmektedir. Genel olarak maksimum 45 gün içerisinde emekli maaşı bağlanmaktadır. Bu durumda vatandaşların mağdur olmaması adına, emekli maaşları olabilecek en erken dönemde bağlanmaktadır.
Emekli maaşları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir. Bunun yanı sıra emekli maaşları, kişinin tahsis numarasına göre ayın belirli günlerinde yatmaktadır.
Tahsis numarasına göre:
- Tahsis son iki numarası 2 olan vatandaşlara her ayın 28’inde,
- Tahsis son rakamı 0 olan kişilere her ayın 28’inde,
- Tahsis son rakamı 4 ve 6 olan vatandaşlara her ayın 27’sinde
- Tahsis son rakamı 1 olan vatandaşlara her ayın 26’sında,
- Tahsis son rakamı 3 olan vatandaşlara her ayın 26’sında emekli maaşı yatmaktadır.
Emekli Maaşı Hangi Bankaya Yatar?
Emekli maaşının yattığı banka emekli vatandaş tarafından seçilebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olan bankalardan birini seçerek emekli maaş ödemeleri alınabilmektedir.
Buna göre emekli maaşını tahsis edebileceğiniz bankalar:
- Ziraat Bankası
- Garanti Bankası
- Vakıflar Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Halk Bankası
- Fibabanka
- HSBC Bankası
- Şeker Bankası
- Deniz Bankası
- ING Bankası
- Yapı Kredi Bankası
Her banka, emekli vatandaşlarına farklı imkanlar sunmaktadır. Emekli maaşının belirli bir süre yalnızca tek bir bankadan çekileceğine dair güvence veren vatandaşlar, düşük faiz oranları ya da yüksek limitli kredi kartı gibi avantajlara da sahip olmaktadır.
Ödenen İlk Emekli Maaşı Nereye Yatar?
İlk emekli maaşı bankaya yapılmaktadır. Vatandaşın emeklilik başvurusunda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirdiği bankaya ilk emekli maaşı yatmaktadır. Genel olarak vatandaşlar emekli maaşlarını TC Ziraat Bankası üzerinden çekmeyi tercih etmektedir. İlk maaştan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan diğer bankalarla çalışabilirsiniz.
Emeklilik şartlarını yerine getirdikten sonra ilk maaş en geç 45 gün içerisinde yatacaktır. Sosyal Güvenlik Kurumu yoğun bir dönemde olsa bile vatandaşların mağdur olmasını engellemek için alacakları son maaşı takiben, emeklilik aylığını başlatmaktadır. İşlemlerin tamamlanması yaklaşık olarak 3 hafta sürmekle beraber, maaşın bağlanması en geç 1.5 ayı bulabilmektedir.
Emekli Olamayanların SGK Primleri İade Edilir Mi?
Ölen Kişinin Annesi ve Babası Maaş Alabilir Mi?
Emekliler İşsizlik Maaşı Alabilir mi ? Şartları Nelerdir