Emekli Maaşları Nasıl Alınır?
Emekli maaşı hakkı sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti tarafından, sigortalı olarak çalışan ve primleri ödenen vatandaşlara sunulan bir haktır. Çalışan ve primlerini ödeyen tüm TC vatandaşları emekli olma ve yaşlılık döneminde maaş alma hakkına sahiptir. Şartları yerine getiren tüm vatandaşlar, SGK’ya bildiri yaptıktan sonra emeklilik sürecine girebilir. Emekli maaşı alabilmek için gerekli olan şartlar ise:- Vatandaş hangi sigorta kolunda çalışıyorsa, o sigorta kolunun şartlarına göre yaşını doldurması gerekmektedir.
- 2008 senesinden itibaren işe başlayan kişilerin 5 Bin 400 günlük primlerinin tamamını ödemesi gerekmektedir.
- 2008 senesinden sonra emekli olacak kişilerin 63 yaşını doldurması gerekmektedir.
- 2008 senesinde ilk sigorta girişi yapılmış olan vatandaşlar 53 yaşında emeklilik hakkını ancak 7 bin 200 prim gününü doldurmak ile almaktadır.
- Emekli olacak vatandaşların en az 15 senelik sigortalılık ve 3600 prim ödemesi şartı aranmaktadır.
Emekli Maaşı Ne Kadar Sürede Bağlanır?
Emekli maaşının bağlanma süresi maksimum 45 gün olarak belirlenmiştir. Emeklilik maaşı için yapılan bildirimden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu işlemlere maksimum hızda başlar. Vatandaşların maddi anlamda zora düşmemesi için süreç 2 hafta içerisinde tamamlanmaya çalışılır. Genellikle başvuru yapılan ayda emekli maaşı yatmaktadır. Ancak olası yoğunluk ya da belgelerin eksik çıkması vb. Gibi durumlarda maaşın bağlanması 45 günü bulabilmektedir. Bunun yanı sıra emekli maaşları, kişinin tahsis numarasına göre ayın belirli günlerinde ödenmektedir. Emekli maaşları tahsis numarasına şu şekilde yatmaktadır:- Tahsis son iki numarası 2 olan emeklilere her ayın 28’inde maaş ödemesi yapılmaktadır.
- Tahsis no son sayısı 0 olan emeklilere ise her ayın 28’inde,
- Tahsis no son rakamı 4 ve 6 olan emeklilere her ayın 27’sinde
- Tahsis no son sayısı 1 olan emeklilere her ayın 26’sında,
- Tahsis no son sayısı 3 olan vatandaşlara her ayın 26’sında emekli maaşı ödemeleri yapılmaktadır.
Emekli Maaşı Hangi Bankadan Yatar?
Emekli maaş ödemesi emekli olan vatandaşın tercih ettiği ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalara yatmaktadır. SGK ile anlaşmalı olan bankaları seçebilir ya da PTT şubelerinden emekli maaşını almayı tercih edebilirsiniz. Emekli maaşı alabileceğiniz bankalar ise:- Vakıflar Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Halk Bankası Ziraat Bankası
- Garanti Bankası
- Fibabanka
- HSBC Bankası
- Şeker Bankası
- Deniz Bankası
- ING Bankası
- Yapı Kredi Bankası
İlk Emekli Maaşı Nereye Ödenir?
İlk emekli maaşı ödemesi emekli olan vatandaşın tercih ettiği bankaya yatmaktadır. Şayet vatandaş herhangi bir banka tercih etmediyse bu durumda maaş PTT şubesine yatacaktır. İlk maaş ödemenizi aldıktan sonra dilerseniz, maaş bankanız ile çalışabilir ya da size uygun avantajı sunan banka üzerinden emekli aylığınızı çekebilirsiniz. Emekli maaşı için yaptığınız başvurulardan sonra emekli maaşının bağlanma süresi 3 haftayı bulabilmektedir.Emekli Olmak için Şartlar Nelerdir?
Emekli olma koşulları emeklilik tarihlerine göre düzenlenmektedir. Tüm sigorta kolları farklı yaş aralıklarında ve farklı prim gün sayısını doldurarak emeklilik hakkı elde etmektedir. Emekli olmak için ortak şartlar ise:- 31 Aralık 2035 tarihine kadar 5400 prim gününü dolduracak olan kadınlar, 61 yaşında emekli olma hakkını yakalamaktadır.
- 1 Ocak 2036 ila 31 Aralık 2037 prim gününü dolduracak olan kadınlar 62 yaşında emekli olma hakkını yakalamaktadır.
- 1 Ocak 2038 ila 31 Aralık 2039 prim gününü dolduracak olan kadınlar 63 yaşında emekli olma hakkını yakalamaktadır.
- 1 Ocak 2040 ila 31 Aralık 2041 prim gününü dolduracak olan kadınlar 64 yaşında emekli olma hakkını yakalamaktadır.
- 1 Ocak 2042’den sonra gerekli kriterleri ve prim gününü dolduracak olan kadınlar 65 yaşında emeklilik hakkını elde etmektedir.
- 1 Mayıs 2008 tarihi ardından sigorta girişi yapılmış erkekler için ise yaş ile emeklilik elde edilmesi için 5400 prim gününün tamamlanmış olma şartı aranmaktadır.
- 31 Aralık 2035’e kadar 5400 prim gününü tamamlanmış olması aranan şartlar arasındadır. Bu şartları sağlayan sigortalı erkekler 63 yaşında emeklilik hakkı elde etmektedir.
- 1 Ocak 3036 ila 31 Aralık 2037 arasında 5400 günü tamamlamış olan sigortalı erkekler 64 yaşında emeklilik hakkı elde etmektedir.
- 5400 günü 1 Ocak 2038 tarihinden sonra prim günlerini tamamlamış olan erkekler ise 65 yaşında emeklilik hakkı elde etmektedir.
SSK Emeklilik Sorgulama TC Kimlik Numarasıyla Nasıl Yapılır?
TC kimlik no ile emeklilik sorgulama işlemlerini e-devlet kapısı ile yapabilirsiniz. Ancak sorgulamaları yaparken yalnızca TC numarası bilgisi yeterli değildir. Güvenlik önlemi gereği, TC kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile sorgulama yapılabilmektedir. Şayet e-devlet şifreniz yoksa, herhangi bir PTT şubesinden e-devlet şifresi satın alabilirsiniz. Şifrenizi temin ettikten sonra:- E-devlet kapısı olarak hizmet veren https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine akıllı telefonlar, tabletler ya da bilgisayar üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra emeklilik durumunuzu sorgulamak için sayfanın üst tarafında bulunan arama kısmına sigorta kolunuzu yazmanız gerekmektedir.
- SSK için 4A, Bağ-Kur için 4B ya da Emekli Sandığı için 4C yazarak enter tuşuna basmanız gerekmektedir.
- Daha sonra hizmet dökümü kısmından emeklilik durumunuza dair tüm bilgileri sorgulayabilirsiniz.
- Bu sayfa üzerinden işe ilk giriş tarihinizi ve yatan primlerinizi de sorgulayabilirsiniz.
SGK Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılır?
SGK emeklilik maaş hesaplaması yapmak için e-devlet sistemin kullanabilirsiniz. Şayet emekliliğinize az bir süre kalmışsa ve ne kadar emekli maaşı alacağınızı hesaplamak istiyorsanız, sigorta primleriniz ve ilk sigorta girişiniz hakkında tüm bilgileri e-devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Yapmanız gerekenler:- İlk olarak E-devlet kapısına TC kimlik numaranız ve E-devlet şifresi ile giriş yapmanız gerekmektedir.
- Şayet E-devlet şifreniz yoksa, herhangi bir PTT şubesi üzerinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi satın alarak sisteme girebilirsiniz.
- TC kimlik no ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yaparak sigorta kolunuzu ‘’4B, 4A ya da 4C’’ olacak şekilde arama kısmına yazmanız gerekmektedir.
- Daha sonra karşınıza çıkan sayfa üzerinden hizmet dökümünü sorgulayabilirsiniz.
E-devlet sistemi üzerinden toplam primlerinizi, varsa prim borçlarınızı, sigortaya ilk giriş tarihinizi ve ne zaman emekli olabileceğinizi sorgulayabilirsiniz.
SSK ve BAĞ KUR Emekli Maaşları Ne Kadar?
Ölüm Halinde Emekli Maaşı Ne Kadar Düşer ?
4A – 4B – 4C – Ne Zaman Emekli Olurum, Emeklilik Hesaplama
Editör: TE Bilisim