Emekli İkramiyeleri Artacak mı?
CHP Grup Başkanvekilleri imzası ile TBMM’ye sunulan kanun teklifi kapsamında halihazırda bulunan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunlarında değişiklik yapılması teklif ediliyor. Teklifin en çok dikkat çeken kısmı, emeklilere her yol dini bayramlarda ödenen 1000 liralık ikramiyenin artış göstermesi ve 1500 TL’ye yükseltilmesi, aynı zamanda da banka, sigorta şirketleri, ticaret ya da sanayi odaların emekli olanların da bu ikramiyelerden yararlanmaları öngörülüyor. Teklif gerekçesinde şu satırlara yer verildi: “5510 Sayılı Kanun kapsamında emekli aylığı alan tüm emeklilerimize her yıl dini bayramlarda ikramiye verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu kanuna göre de her yıl iki bayram öncesinden emekli vatandaşlarımız 1.000 TL bayram ikramiyesi almaktadırlar. 7143 sayılı Kanunla 2018 yılında ödenmeye başlanan bayram ikramiyesi, maktu bir ödeme olması nedeniyle emekliler açısından satınalma gücü değeri düşmüş, hızla yükselen fiyatlar karşısında etkinliğini yitirmiştir. Öte yandan 2020 Mart ayında ülkemizde ortaya çıkan Covid-19 pandemisi nedeniyle emeklilerimizin zorunlu harcamaları artmış, almakta oldukları emekli aylıkları ve emekli ikramiyesi ihtiyaçlarını karşılayamaz haline gelmiştir. Sosyal devlet anlayışının önemli göstergelerinden birisi de yaşlılarını koruma ve onlara insan onuruna yakışır bir hayat seviyesi sunma yükümlülüğüdür.”Her Emekli İçin İkramiye
Teklif kapsamında, salgın yüzünden emekli aylıklarının en düşük seviyelerinin 1500 TL’ye çıkarılmasının istendiği ve böylece hem emeklilere maddi destek hem de satınalma güçlerinde iyileşme yaşanabileceği ifade edildi. Aynı zamanda teklif kapsamında bayram ikramiyesinden yararlanamayan sandıklardan emekli aylığı alanlar için de bayram ikramiyeleri düzenlemesi yapıldığı istendiği belirtildi: “Diğer taraftan, emeklilerimizin tamamına yakınının özlük haklan 5510 Sayılı Kanun kapsamında düzenlenmiş olsa da sayıları yaklaşık 500.000'i bulan emeklimiz 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20’nci maddesi kapsamındaki Sandıklardan aylık almaktadır. 506 Sayılı Kanun Kapsamında aylıklarını almakta olan emeklilerimiz söz konusu bayram ikramiyesi düzenlemesinden yararlanamamaktadır. Bu bakımdan bankalar, sigorta şirketleri, ticaret ve sanayi odaları ve borsalardan emekli olmuş ve halen 506 Sayılı Kanun kapsamında aylıklarını almakta olanların da emeklilere sağlanan bayram ikramiyesi hakkından yararlanmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.”İkramiyelerde Artış Ne Zaman?
İkramiyelerde artış olması için sunulan kanun teklifinin oy çokluğu ile TBMM’de geçerlilik kazanması gerekiyor. Oy çokluğu ile kabul edilmesi halinde kanun teklifi yürürlüğe girmiş olur ve böylece emekli ikramiyelerinde artış görülebilir. Ancak uzun zamandır ikramiyelerde herhangi bir artış görülmüyor. Emekli bayram ikramiyelerinin verilmesinden bu yana çok uzun zamandır ikramiyeler 1000 TL üzerinden veriliyor. Çoğu emeklinin talebi ise artan hayat pahalılığı ve satın alma gücünün düşmesi nedeniyle ikramiyelerin artması yönünde. Gerek emekliler gerekse emekli dernekleri sabit bir artış sistemine endekslenme yapılmasını istiyorlar. Buna bağlı olarak sabit bir artış sistemine endeksleme yapılırsa, her yıl artan enflasyon oranlarına göre emekli bayram ikramiyesi artışı hesaplanabilir. Ancak sabit bir artış sistemine endekslenme kimi uzmanlara göre hayata geçirilecek bir teklif olarak değerlendirilmiyor. Bir diğer yandan Kurban Bayramı ikramiyeleri bankalara yatırılmaya başlandı. İkramiyelerin tamamı bayram öncesinde kullanılması amacıyla 17 – 29 Temmuz 2020 tarihleri aralığında yapılıyor. SSK kapsamında olanlar ikramiyelerini en geç 26 Temmuz’a kadar alabilecekken, Bağ-Kur emeklileri ise ödemelerini en geç 28 Temmuz’a kadar emekli aylığı aldıkları kurumlardan alabilecekler.Emekli Olarak Çalışmaya Devam Edenlerin Hakları Nelerdir?
Kesilen Emekli Aylığı Nasıl Bağlatılır, Emekli Aylığı Bağlatma
PTT Emeklilere 60 Ay Vadeli Kredi Veriyor! Şartlart Belli Oldu
Editör: TE Bilisim