Devlet Destekli Bireysel Emeklilik Şartları Nelerdir?
Devlet destekli Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kaydolma şartları şu şekildedir:- Kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.
- Devlet desteğinden yararlanma şartı en az 3 yıl sistemde kalmaktır.
- 3 yılın sonunda devlet katkısının %15’i alınabilir.
- 6 yılın sonunda %35 devlet katkısı ile paranızı geri alabilirsiniz.
- 10 yılın sonunda devlet katkısının %60’ı ile birlikte ana paranızı çekebilirsiniz.
- Emekli olduğunuzda verilecek devlet katkısının tamamı sizde kalır.
- Başvurular, BES kaydı yapmaya yetkili olan bankaların mobil sistemleri üzerinden yapılabilir.
- Başvuru yapılabilmesi için kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- Kişilerin düzenli bir gelire sahip olacakları iş alanlarına sahip olması gerekir.
Devlet Destekli Bireysel Emekliliğin Faydaları Nelerdir?
Devlet destekli BES sisteminin yararları şu şekildedir:- Devlet desteği sayesinde paranızın sürekli olarak artması sağlanır.
- 2020 yılı içinde ek katkı payı ödemelerinizle birlikte birikiminizin tamamının 35.316 TL’yi geçmesi durumunda, sene sonunda devlet katkısı olarak 8.829 TL alabilirsiniz.
- BES sistemini kendi adınıza yaptırmış olmanız gerekmez. Eşinizin ya da çocuğunuzun adına yaptırdığınız bireysel emeklilik hesaplarında da %25 devlet katkısı alınabilmektedir.
- Sisteme girişiniz ne kadar eskiyse, sistem size o kadar kolaylık sağlar. Bu kapsamda 1 Ocak 2013 yılından önce sisteme girenler, en yüksek devlet katkısını alacaktır.
- Sistemde kalma süresi arttıkça, ek hak ediş süreleri verilmektedir. 3-6 yıl arasında sistemde kalan kişilere ek 1 yıl hak ediş süresi verilir. Bu kapsamda 3 yıl sistemde kalan kişi, sanki 4 yıl kalmış gibi devlet desteğinden yararlanır.
- 6-10 yıl arası Devlet Destekli Bireysel Emeklilik sisteminde kalmış bir kişi, sistemde kalma süresine ek 2 yıl kazanır.
- 10 yıldan uzun süre sistemde kalan kişi, ek olarak 3 yıl kazanır ve buna göre devlet desteğinden yararlanır.
Devlet Destekli Bireysel Emeklilikte Erken Çıkış Durumunda Ne Olur?
Kişilerin emekli olmadan sistemden ayrılması durumunda ayrıldığı yıla göre belirli oranlarda devlet desteğinden yararlanması sağlanır. Ancak 3 yılı dolmadan sistemden ayrılanlara herhangi bir destek verilmez. Ancak emeklilik başvurusu yapan kişinin vefat etmesi durumunda yakınlarına herhangi bir kesinti olmadan ödeme yapılır.Aynı Anda Birden Fazla Devlet Destekli Bireysel Emeklilik Sözleşmesi Yapılır Mı?
Kişiler, aynı anda birden fazla BES sözleşmesi imzalayabilir. Ancak bu durumda devlet katkısının ödenmesinde sorun ortaya çıkacaktır. Aynı kişi adına kayıtlı birden fazla Devlet Destekli Bireysel Emeklilik hesabı için tek hesaplık devlet katkısı ödenmektedir. Hangi sisteme daha fazla devlet katkısı aktarılacağına, kişinin yapacağı yatırım karar verir. Örneğin bir kişi, toplam yatırım oranının %75’ini A firması ile imzaladığı sözleşmeye, %25’ini B firması ile imzaladığı sözleşmeye yatırmaktadır. Bu durumda devlet desteğinin de %75’i A firmasındaki BES hesabına, %25’, B firmasındaki BES hesabına yatırılır.Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır, Yüksek Maaş İçin Ne Yapmalı?
Emekliye En Yüksek Promosyonu Hangi Banka Veriyor?
SSK ve BAĞKUR Emekli Maaşları Ne Kadar Oldu ?
Editör: TE Bilisim