İşsizlik Maaşı Nereden Alınacak?
Koronavirüs salgını sebebiyle hükümet, vatandaşların ekonomik açıdan zor duruma düşmemeleri için önemli adımlar atmaya devam ediyor. Pek çok işyeri ve işletme kapatıldığı için on binlerce vatandaş işsizlik maaşını nisan ayı içinde nasıl alabileceklerini merak ediyor. Maaşların Nisan ayı başından itibaren hesaplara yatırılmaya başlandığı açıklandı. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40 olarak hesaplanıyor. Bu şekilde tutarı belirlenen işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemez. PTT ve diğer şubelerde yoğunluk olmaması için koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında vatandaşlara şubelere gitmemeleri konusunda uyarılar yapılıyor. Yoğunluk yaşanan bölgelerde bulunan PTT Şubelerinde çalışmalar geçici olarak durdurulabiliyor.PTT İşsizlik Maaşı Nasıl Alınacak?
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hak sahiplerine verilen işsizlik maaşı uygulamasında, vatandaşın kurumun veri tabanına kayıtlı cep telefonlarına SMS ile PTT’nin internet sitesine yönlendirici özel bir bağlantı gönderileceği belirtildi. Kişiye özel tek kullanımlık formun online olarak doldurulması gerektiği açıklandı. Form sayesinde hah sahibi ödeme bedelinin sistemde kayıtlı olan konut adresine, PTT Bank hesabına veya kendi banka hesabına gönderilmesini talep edebileceği duyuruldu. Kurum yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “İşsizlik Sigortası ödemesi hak sahibi olup mevcut cep telefonu numarasına SMS gelmeyen müşterilerimizin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi 'ALO 170' iletişim hattından sistem üzerindeki telefon numaralarını güncellemeleri gerekmektedir. Kovid-19 tehdidine karşı, müşterilerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın sağlığını korumak, sosyal mesafe kuralını uygulamak amacıyla İŞKUR ödemelerini PTT dağıtıcılarımız aracılığıyla vatandaşlarımızın PTT iş yerlerimize gelmelerine gerek kalmadan evlerinde teslim ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.İşsizlik Maaşından Yararlanma Şartları Nelerdir?
İşsizlik ödeneği olarak isimlendirilen ve işsiz kalan vatandaşların belirli bir süre için ihtiyaçlarını karşılamasına imkan tanıyan işsizlik maaşına ilişkin şartlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından şu şekilde belirlenmiştir:- Vatandaşın kendi kusuru dışında işsiz kalması,
- Sözleşmesinin feshedilmesinden önceki son 120 gün sigortalı olması
- Sözleşmesinin sona ermesinden son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi yapması
- Sözleşmesi feshedildiği tarihten en fazla 30 gün içinde İŞKUR’a müracaat etmesi
Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimler Bu Haktan Yararlanabiliyor?
İşsizlik Maaşına Başvurmak İçin Şartlar ve Evraklar Nelerdir
İŞKUR Kursiyer Ücretleri (Maaşları) Ne Kadar Oldu ?
Editör: TE Bilisim