Son dakika gelişmesi olarak ajanslara düşen habere göre koronavirüs salgını kapsamında çalıştığı yerde işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan vatandaşların ücretsiz izin maaş desteği için başvurularının alınmaya başlandığı bildirildi. Geçtiğimiz haftalarda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan kamuoyu duyurusunda işverenler tarafından ücretsiz olarak izne çıkarılan vatandaşlar için maaş desteği sağlanacağı açıklanmıştı. Bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, bu durumda olan vatandaşları yakından ilgilendiren müjdeli haberi paylaştı. Ücretsiz izne çıkarılan çalışanlar için maaş desteği başvurularının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde kabul edilmeye başlandığı duyuruldu. Peki çalışanlar ücretsiz izin maaşı başvurularını nereden ve nasıl yapacak? SGK ücretsiz izin maaş desteği başvuruları hakkında bilinmesi gereken bütün detayları haberimizde bulabilirsiniz.

SGK Ücretsiz İzin Maaş Desteği Nasıl Alınır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türkiye’yi etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle çalıştıkları iş yerlerinde, işverenler tarafından ücretsiz izne ayrılan vatandaşları yakından ilgilendiren maaş desteği programına başvuruların kabul edilmeye başlandığını duyurdu. Ücretsiz izne ayrılan işçiler için nakdi ücret desteği uygulanmasına başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) resmi internet sitesi üzerinde yer alan https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi bağlantısı aracılığıyla yapılacağı açıklandı. Ücretsiz izin maaş desteği başvurusunda bulunmak isteyen vatandaşlar, bu bağlantı adresini kullanarak ilgili sayfaya gidebilir ve başvurularını kurallara göre tamamlayarak Çalışma Bakanlığı tarafından verilen ücretsiz izin maaş desteği uygulamasından yararlanmaya başlayabilirler.

Ücretsiz İzin Maaş Desteği Başvuru Ekranı

Konuyla ilgili kişisel Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “İşverenlerimiz, ücretsiz izne ayrılan işçilerimize ilişkin bildirimlerini, SGK’nın https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresi üzerinden Covid-19 Ücretsiz İzin Ekranı’nı seçerek bugünden itibaren yapabilirler.” ifadelerini kullandı. Bildirimlerin ücretsiz izin verilen her ay için ayrı ayrı olacak şekilde, ücretsiz iznin verildiği ayı izleyen ayın 3’üne kadar yapılacağını bildiren Bakan Selçuk, işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan çalışanların ayrıca bir başvuru yapmasına gerek olmadığını vurguladı. Dolayısıyla ücretsiz izin maaş desteğinden yararlanmak isteyen işçiler adına, işverenlerin bu sisteme giriş yaparak ücretsiz izne ayrılan çalışanları için tek tek başvuru yapması gerekiyor.

Başvuru Ekranı İçin TIKLAYINIZ

Bakan Selçuk yaptığı kamuoyu açıklamasında 15 Mart 2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen ancak işsizlik ödeneğinden yararlanma hakkı kazanamayan vatandaşlara da nakdi ücret desteği verileceğinin müjdesini verdi. Bakan Selçuk, bu durumda olan işçilerin daha önce yapmış oldukları işsizlik ödeneği başvurusu dışında herhangi bir başvuru yapmasına gerek bulunmadığını ifade etti.

15 Mart’tan Sonra İşten Çıkarılanlara Nakdi Ücret Desteği

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 15 Mart 2020 tarihinden sonra işten çıkarıldığı halde işsizlik ödeneğine başvuruda bulunmamış olanların, Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) resmi internet sitesi üzerinden https://esube.iskur.gov.tr adresi veya e-Devlet Kapısı sisteminden işsizlik ödeneği başvurusunda bulunabileceklerini kaydetti. Nakdi ücret desteği verilecek kişileri “Ücretsiz izne ayrılan, Kısa Çalışma Ödeneğimizden yararlanamayan, 15 Mart’tan sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanmamış olan ve yaşlılık aylığı almayan işçilerimize yönelik bir uygulamamız.” sözleriyle belirten Bakan Selçuk, bu işçilerin ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre boyunca aylık bin 177 TL gelir desteği alacağını açıkladı. Nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanların ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin Genel Sağlık Sigortalı sayılacağına da dikkat çeken Bakan Selçuk, sigorta primlerinin İşsizlik Fonu’ndan karşılanacağını hatırlattı.

PTT 65 Yaş Yaşlılık Maaşı (Aylığı) Sorgulama 

Muhtaçlık (Fakirlik) Maaşı Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır?

SGK Prim Borcu Nasıl Sorgulanır, Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

Editör: TE Bilisim