Bağkur yapılandırma yaparak prim borçlarını ödeme kolaylığı bulmuş olanlar Bağkur yapılandırma prim borcu ödemeleri nasıl yapılır sorusunu merak ediyorlar. Ödemeleri yapmak için farklı alternatifler bulunmasına karşılık özellikle ödeme sürelerine dikkat etmek gerekiyor.

Bağkur Prim Borcu Yapılandırması Nedir?

Milyonlarca Bağkur sigortalısı için 2020 yılının son aylarında çıkan yapılandırma büyük bir avantaj sağladı. Borcu yüzünden sigortalılık süresi dondurulmuş olan Bağkurlular yapılandırma kapsamında prim borçlarını ödeme imkânı elde ettikleri gibi aynı zamanda sigortalılık sürelerini de yeniden canlandırabildiler. Bağkur prim borçlarının silinmesi ve sigortalılık sürelerinin dondurulması kapsamında daha önceden de yapılandırma imkânı tanınmış ve bu sayede Bağkurlu olanlar için önemli avantajlar elde edilmiştir. 2008, 2015 ve 2018 yıllarında yapılan düzenlemelerde farklı seçenekler sigortalılar için sunulmuştu. 2008 yılında yapılmış olan düzenlemede 5 yıldan beridir ödenmemiş olan prim borçları temel alınmış, 2015 yılında yapılan düzenlemelerde 12 aydan beri ödenmemiş olan borçlar temel alınmış, 2018 yılındaki düzenlemede ise geçmişe dönük tüm borçlar yapılandırma kapsamına alınmıştı. Son yapılandırma imkânı ile birlikte geçmişe dönük Bağkur borçlarını ödemek tekrar mümkün hale geldi.

Bağkur Borcu Yapılandırması Başvuruları Devam Ediyor mu?

Bağkur borcu yapılandırma başvuru tarihleri 1 Aralık 2020 ve 1 Şubat 2021 tarihleri aralığı olarak belirlendi. Bu kapsamda 1 Şubat 2021 tarihine kadar SGK kapsamında olan prim borçları için yapılandırma ve ihya başvuruları devam edecek. Borcu nedeniyle sigortalılıkları donmuş olan kimseler yapılandırma kanunu dahilinde prim borçlarını daha kolay şekilde ödeme imkânı elde etmektedirler. Başvuru süreleri kapsamında yapılan başvurular sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından başvuru sahiplerine ödenecek olan prim tutarlarının hesaplaması bildirilecek. Bu kapsamda tebliğ edilmiş tutarın da aksatılmadan ödenmesi gerekecek. 1 Mart 2021 tarihine kadar yapılacak olan ödemelerde sigortalılık süresi tekrar aktif hale geleceği gibi emeklilik hesaplaması yaparken de bu nokta dikkate alınmış olacak.

Bağkur Yapılandırma Kimler Yapabiliyor?

Bağkur prim borcu yapılandırma başvuruları için durdurulmuş olan sigorta sürelerinin tamamı için ihya başvuru yapılması gerekiyor. Sigortalılık sürelerinin belirli bir kısmını ödeyerek bir kısmının primlerinin ödenmemesi imkânı bulunmuyor. Bu yüzden yapılandırmaya başvuru yapacaklar tüm Bağkur borçları için başvuru yapıldığını bilmeleri gerekiyor. Prim ödemeleri ise mevcut asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Yaşamda olmayan Bağkurluların eş ya da çocukları, dul ve yetim aylığı bağlatmak için talep etmeleri halinde kendileri de yapılandırma başvurusunda bulunabiliyorlar. Dondurulmuş olan sürelerin tamamı için prim ödemesi yapan hak sahipleri, prim süresinin şartları sağlaması halinde dul ve yetim aylığı bağlatabiliyor.

Bağkur Yapılandırma Prim Borcu Nasıl Ödenir?

Bağkur prim borcu yapılandırma ödemeleri belirlenmiş şartlar dahilinde ödenmesi gerekiyor. Bu kapsamda esnaf ve tarım Bağkur’u için farklı seçenekler bulunuyor. Yapılandırma yapılmış olan borçlar 31 Ekim 2020 tarihinden önce olan prim borçlarını kapsayacak ve bu borçlar için iki seçenek sunuluyor. Prim borçları için başvuru tarihinden itibaren iki ay içinde yapılandırma başvurusu yapılmış olması halinde borçlar yeni çıkarılmış kanun kapsamında yapılandırılmış oluyor ve bir yıldan üç yıla kadar ödeme seçenekleri sunuluyor. Bu ödemeler ise 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitleri ile ödenmesi gerekiyor. Prim borçlarını iki ay içinde ödememiş ya da yapılandırma başvurusu yapmamış olanların ise primlerini ödemedikleri sigortalılık süreleri dondurulmuş kabul ediliyor. Bağkur tescili yaptırdığı halde hiç prim ödemesi yapmamış olan kimselerin ise tüm sigortalılık süreleri donduruluyor. Sigortalılık süresi dondurulmuş olan kimselerin Bağkur kapsamında sigortalılıkları halen devam ediyor ise primlerini düzenli ödemeleri gerekiyor. Sigortalının kendisi ya da vefat etmesi durumunda eş ve çocuklarının talebi dahilinde sigortalılık sürelerinin tamamı da prim ödemesi yapılarak ihya edilebiliyor. Primlerin ödemenin yapılmış olduğu tarihteki asgari ücret ve bu tutarın 7,5 katı arasında değişkenlik gösterecek şekilde kişilerin kendileri belirleyeceği tutarlar üzerinden ödemeleri gerekiyor. Bağkur yapılandırılmış prim borçlarının ilk taksit ödemeleri ise Ocak – Şubat ayında başlıyor. Bu kapsamda yapılandırma kanunu çıkar çıkmaz başvuru yapmış olanlar bu aylarda ilk taksit ödemelerini yapmaları gerekiyor. Ödemeler için ise SGK ile anlaşmalı olan bankalar ve PTT kanalları kullanılabilecek. En fazla 18 aylık iki taksitler üzerinden sunulan yapılandırma ödemeleri bu kapsamda en fazla toplamda 36 ay üzerinden ödenebiliyor. Temel olarak Bağkur prim borçları anlaşmalı bankalar üzerinden ödendiği için yapılandırılmış prim borçları için de bu bankaların kullanılması gerekiyor.

SGK Anlaşmalı Bankalar Neler?

Yapılandırılmış Bağkur borcu ödeme için SGK ile anlaşmalı bankalar listesi önem taşıyor. Yapılacak olan ödemelerin aksatılmadan bu bankalar aracılığıyla ödenmesi gerekiyor. Ödeme yapılacak bankalar şu şekilde;
  • Akbank,
  • Albaraka Türk,
  • Denizbank,
  • Garanti BBVA,
  • Halkbank,
  • İş Bankası,
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Vakıfbank,
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Burgan Bank
  • Ziraat Bankası üzerinden ödeme yapılabilmektedir.
Ödemeleri yapmak için bankaların şubeleri kullanılacağı gibi internet – mobil şube kanallarını da kullanmak mümkündür. Ödeme yapmak için internet – mobil şube kanalları kullanılacaksa sisteme giriş yaptıktan sonra ödemeler kısmından SGK Ödemeleri sekmesi ve daha sonra Yapılandırılmış SGK Prim Borçları Ödeme sekmesi seçilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ödenmesi gereken aya ait olan taksit tutarı hesaptan ya da kredi kartından ödenebilmektedir. Şayet ödemelerini peşin olarak yapmaları halinde ise indirim oranından yararlanmak mümkün olduğu için yapılandırılmış prim borcu olanlar için ödemelerini peşin olarak yapabilmek avantaj sunuyor.

Yapılandırılmış Bağkur Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Yapılandırma hakkından ilgili sürelerde yararlanarak Bağkur prim borcunu yapılandırma kapsamında ödeyecekler için yapılandırılmış Bağkur borcu ödenmezse ne olur sorusu önem taşıyor. Yapılandırma borçlarının düzenli ödenmesi oldukça önemliyken bu konuda bilinmesi gereken en önemli nokta, yapılandırılmış olan borçların ödenmemesi halinde yapılandırmanın bozulması halinde daha sonradan kişilere yapılandırma hakkı verilmiyor. Bu durum ise hak kaybı yaratmaktadır. Yapılandırmanın bozulması durumuna taksitlerin ödenmemesi neden olmaktadır. İki aylık taksitin ödenmemesi halinde yapılandırma hakkı ortadan kalktığı gibi aynı zamanda toplam borç için de yasal faiz işlemeye devam edecektir. Ayrıca yapılandırma taksitlerinin düzenli ödenmemesi halinde sağlıktan yararlanma hakkı da ortadan kalkmaktadır. Yapılandırılmış borçlar için sağlıktan yararlanma hakkı tanınmaktadır. Fakat taksitlerin ilgili süreler dahilinde ödenmediği durumlarda sağlıktan yararlanma hakkı da ortadan kalkmış olmaktadır. Yapılandırma ödemeleri için bilinmesi gereken bir diğer nokta ise peşin ödeme üzerinden yapılmış olan yapılandırmada gecikme faizinin yüzde 90’ı silinmektedir. Diğer bir ödeme yöntemi ise eşit taksitler halinde ödemeden oluşuyor. Fakat hangi ödeme türü yapılandırma başvuru esnasında seçilmiş olursa olsun borcun ilgili sürelerde ödenmemesi halinde yapılandırma bozuluyor. Taksitle yapılandırma yapmış olanlar için yapılandırılmış olan borçların taksit tutarları da önem taşıyor. Aynı yıl içinde ikiden fazla yapılandırma taksitinin ödenmemesi halinde yapılandırma bozulmaktadır. Yapılandırmanın dışında, içinde bulunulan ayların Bağkur prim borçları ödenmeye devam ediliyorsa ancak yapılandırma taksitleri ödenmiyorsa bu durumda yine yapılandırma iptal edilmektedir. Bu konuda yani yapılandırma taksitlerinin yanında içinde bulunulan ayın borçlarının da düzenli olarak ödenmesi gerektiği bilinmelidir. Aksi halde mevcut içinde bulunulan ay için yine borçlanma çıkacaktır.

Taksit Ödemek İçin TIKLAYINIZ

Editör: TE Bilisim