2023 ATT maaşları devlet ve özel sektör olmak üzere farklılık göstermektedir. Acil tıp teknisyeni (ATT), acil durum durumlarda yapılan çağrılara yanıt vermek, ilk tıbbi hizmetleri sunmak ve hataların ilgili sağlık kuruluşlarına nakletmek gibi hayati öneme sahip birçok farklı sağlık hizmetini gerçekleştiren kişilerdir. Sağlık sektöründe görev alan bu kişilerin maaşları görev yaptıkları kuruma, nöbet vb. çalışma saatlerine ve şartlarına göre değişmektedir.
2023 güncel ATT maaşları bu yönüyle birçok etkene göre farklılık gösterebilir. Ortalama olarak 8 bin liranın üzerinde bir maaş görülmektedir. Görev yapılan yere ve diğer değişkenlere göre acil tıp teknisyeni kadrosunda hizmet veren kişilerin maaşları değişmektedir.
Devlette 2023 ATT Maaşları Ne Kadar?
ATT maaşları 2023 devlet kurumlarında mesleğe ilk başladıkları yıl 9 bin TL gibi bir ücret ile görev yapmaktadır. Hizmette geçen süreler ve nöbet ve diğer değişkenler ise devlette görev alan ATT personelinin aldığı maaşları etkilemektedir. Ortalama olarak 2023 yılında 20 yıl görev yapan bir acil tıp teknisyeni maaşı 14 bin TL seviyelerinde yer almaktadır.
2023 Özel Sektör Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Maaşları Ne Kadar?
Paramedik maaş hesaplama işlemi yapılırken yine görev yapılan yere göre farklılık görülecektir. Ortalama olarak 7 bin TL ile 14 bin 500 TL arasında maaş almaktadırlar. Profesyonel kariyer platformları üzerinde ilgili sektörde çalışanlar tarafından paylaşılan rakamlara göre özel sağlık sektöründe görev yapan ATT personellerinin söz konusu rakamların çok daha üzerinde veya altında maaş almaları da mümkündür.
ATT Maaşlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
ATT maaşları devlet ve özel gibi görev yapılan yerlere göre değişmekle birlikte maaşlara etki eden başka unsurlar da bulunur. Bu unsurlardan en önemlisi kişinin çalıştığı yıl sayısı olmakla birlikte maaşa etki eden diğer unsurlar şunlardır:
- Nöbet ve fazla mesai ücreti
- Asgari geçim indirimi
- Döner sermaye ücreti
- Aile ve çocuk yardımı
- Yabancı dil tazminatı
- Sigorta ve BES kesintileri
- Tazminatlar
Acil Tıp Teknisyeni Çalışma Saatleri Nedir?
ATT çalışma saatleri değişmektedir. Genelde 24 saat çalışıp 48 saat istirahat şeklinde uygulanmaktadır. Haftalık mesai saati ise toplamda ortalama 40 saat olmak üzere ayda 160 saat olarak belirlenmiştir. Çalışma saatleri birçok farklı etkene göre de değişebilir.
Acil sağlık hizmetleri sunması nedeniyle çalışma saatleri ve koşulları zorludur. 2023 güncel ATT maaşları ise tüm bu zorluklara göre beklentinin altında sayılabilir. Yoğun çalışma saatleri nedeniyle bu mesleği tercih edecek kişilerin belirli özelliklere de sahip olmaları gerekmektedir.
Acil Tıp Teknisyeni Olma Şartları Nelerdir?
Acil tıp teknisyeni şartları bazı farklara göre değişmektedir. 2 yıllık (ön lisans) veya sağlık meslek lisesi mezunu ATT mezunlarına göre de bu şartlar farklılık gösterebilir. İlgili bölümlerden mezun olan kişilerde aranacak şartlardan bazıları şunlardır:
- Etkin iletişim becerilerine sahip olmak,
- Ekip çalışmasına ve zorlu çalışma şartlarına yatkın olmak,
- Hataları nakil için uygun hale getirmek,
- Hastaları ilgili sağlık kuruluşuna nakletmek,
- İlk müdahalenin gerçekleştirilmesini sağlamak vb.
ATT kadrosunda görev almak isteyen kişilerin belirlenen bu tür şartlardan bazılarını karşılamaları gerekmektedir. Söz konusu şartları taşıyan kişilerin başvuru yapacakları ilana göre daha farklı özel şartları da taşımaları istenebilir.
ATT Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalıdır?
ATT taban puanları 2023 yılında da çok sık araştırılmaktadır. Bu bölümü tercih etmek isteyenler ise sağlık meslek lisesi mezunları ile karıştırılsa da son dönemde yapılan düzenleme ile bu liselerden mezun olan kişiler ‘’sağlık bakım teknisyeni’’ olarak anılıyor Üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren ön lisans programları arasında ise ‘’İlk ve Acil Yardım’’ bölümü başarılı şekilde tamamlanması ile göreve başlayabilmektedirler.
Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler veya ortaöğretim mezunu olarak da ilgili kadroda bu kişilerin görev yapması mümkündür. 2023 ATT güncel maaşları ve çalışma şartları da bu gibi temel faktörlerde göre değişiklik gösterebilmektedir.