Hasar Dosyasının Özellikleri Nelerdir?
Araçlarla yapılan kaza ya da karışılan tüm trafik kazaları sonucunda, sigortalı araçlar için hasar kayıt dosyası oluşturulmaktadır. Hasar dosyası, sigorta kaydı bulunan araçlar için düzenli olarak güncellenmektedir. Bir araca dair tüm kaza ve hasar detaylarını öğrenmek için hasar tespit dosyasının incelenmesi gerekmektedir. Hasar tespit dosyası sorgulandıktan sonra, mevcut aracın tüm geçmişi öğrenilmektedir. Kaza olmadan sigorta poliçesini başlatan araçlar, karıştıkları tüm kazalar için sigortadan ödeme almaktadır. Kasko kapsamında yapılan ödenekler, hasar tespit dosyasıyla kayıt edilmektedir. Hasar işlemi olmadan, araçlar adına kasko başlatılmamakta ve kaskonun sağladığı ayrıcalıklardan faydalanılmamaktadır.Hasar Dosyası Ne Zaman Kullanılır?
Hasar dosyası, araçların satışa çıkarılması ya da kaza sonrası sigortadan ödeme alınması esnasında kullanılmaktadır. Hasar tespit dosyasının sorgulaması yapılmadan, kaza ihbarı yapılmamakta ve yeni kaza için sigorta tazminatları talep edilmemektedir. Yıllık sigorta poliçesi bulunan ve kusur olmadan kazaya karışan tüm araçlar adına, Anadolu Sigorta tarafından hasar tazminatı yapılmaktadır. Kaza sonucunda maddi ve manevi kayıplar için de hasar tespit raporu alınmalı ve gerekli sigorta tazminatları için talep oluşturulmalıdır. Kaza ihbarının zamanında yapılmaması ve hasar tespit raporunun 5 iş günü içerisinde talep edilmemesi durumunda, sigortadan tazminat alma hakkı ortadan kalkmaktadır.Hasar Tespit Dosyası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Hasar tespit dosyasının sorgulaması için Anadolu Sigortaya ait internet sitesi kullanılmalıdır. Anadolu sigorta hasar tespit dosyası sorgulaması için yapılması gereken işlemler, aşağıda detaylıca sıralanmıştır:- https://www.anadolusigorta.com.tr/tr/hasar-yardim/hasar-dosya-sorgulama bağlantı adresi kullanılarak, Anadolu Sigorta hasar tespit dosyası sorgulama sayfası açılabilir.
- Hasar tespit sorgulama sayfasına giriş yapıldıktan sonra, sayfada yer alan sorgulama formu doldurulmalıdır.
- Sayfanın alt kısmında yer alan hasar dosya sorgulama bölümüne, sorgulanmak istenen hasar dosyasının sicil numarası ve dosya sahibi olan sigortalı hak sahibinin, T.C. kimlik numarası bilgileri girilmelidir.
- “Ben Robot Değilim” bölümü işaretlendikten sonra, sistem tarafından belirtilen robot güvenlik ekranındaki adımlar izlenmelidir.
- Belirtilen tüm bölümler doldurulduktan sonra, “Sorgula” butonuna tıklanmalı ve sorgulama başlatılmalıdır.
ANADOLU SİGORTA HASAR DOSYASI SORGULAMA
Hasar dosyasının sorgulaması başlatıldıktan sonra, son dönemki kayıtlar da dahil olmak üzere, tüm hasar kayıtlarının dökümleri çıkarılacaktır. Hasar kayıtları sorgulandıktan sonra, isteğe göre hasar kaydının tüm çıktısı alınabilir ya da bilgisayara indirilebilir.Hasar Takibi Başvurusunda Gerekli Belgeler Nelerdir?
Hasar dosyası takibi için gerekli görülen evraklar, aşağıda sıralanmıştır:- Acente numarası
- Poliçe numarası
- Kaza sonucu oluşan hasara dair detaylar
- Hasarın oluştuğu tarihin net bilgileri
- Araçta oluşan tahmini hasar miktarını gösteren belgeler
- Sigortalıya ait telefon ve iletişim bilgileri
- Araç sigorta poliçesinin onaylı fotokopisi
- Kaza tespit tutanağının örneği
- Sürücüye ait alkol raporunun aslı
- Sürücü ve kazaya karışan araç sürücülerine ait ifade tutanakları
- Görgü tespit tutanağının aslı
- Kazaya karışan sürücülere ait sürücü belgesi ve ruhsatların fotokopileri
- Kaza sonucu araçlarda ortaya çıkan hasarların fotoğrafları
Ak Sigorta Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?
Allianz Sigorta Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?
Quick Sigorta Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?
Editör: TE Bilisim