Adalet Bakanlığı Hakim ve Savcı Alımı Nasıl Başvuru Yapılır?
Adayların ilgili pozisyonlara başvurmaları için şu adımları izlemeleri gerekmektedir;- Başvurular daha sonra ilan edilecek tarihlerde sadece elektronik ortamda ÖSYM başvuru ekranı üzerinden yapılacaktır. Bu bakımdan bakanlığa yapılacak posta ya da şahsen başvurular değerlendirilmeyecektir.
- Başvuru yapmak için ÖSYM aday işlemleri menüsüne girdikten sonra bilgilerin güncel olduğuna dikkat ederek adaylar sınava giriş başvurusunu tamamlayacaklardır.
- Başvuruların tamamlanması için sınav ücretinin yatırılması gerekmektedir.
- Başvuru merkezleri listesine ulaşmak için ÖSYM internet sitesinde yayınlanacak kılavuzlardan yardım alınabilecektir.
- Adayların sisteme giriş yapmaları için kimlik numaraları ve ÖSYM şifrelerinin bulunması gerekmektedir. ÖSYM şifresi bulunmayan adaylar ÖSYM merkezlerinden kendilerine şifre alabilecekleri gibi e – devlet üzerinden de sisteme giriş yapabilirler.
- Başvurular sırasında güncel fotoğrafın olunmasına dikkat edilmelidir. Son 50 ay içinde çekilmiş bir fotoğraf sistemde bulunmuyorsa, bu durumda ÖSYM merkezlerinden fotoğraf yenilemesi yapılmalıdır.
- Adayların tüm eğitim bilgileri sistem tarafından otomatik olarak YÖKSİS uygulamasından alınmaktadır. YÖKSİS’te kayıt çıkmaması ya da hatalı çıkması halinde adayların ÖSYM’ye müracaat etmesi gerekmektedir.
- Son mezun olunan okul; örneğin yüksek lisans ya da doktora gibi sisteme yansıtılmamışsa bu durumda da ÖSYM merkezlerine başvurulması gerekmektedir.
- Adayların tüm bu koşulları sağlamaları halinde başvuruları kabul edilecektir.
Adalet Bakanlığı Hakim ve Savcı Alımı Genel Şartları
Adayların başvuru yapabilmeleri için şu şartları taşıyor olmaları gerekmektedir;- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Adli yargı hakim ve savcı adaylığı ve idari yargı hakim adaylığı için geçerli olmak kaydıyla, giriş sınavının yapılacağı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlar arasından alınacak hakim ve savcı adaylığı için yazılı sınavı tarihi itibariyle avukatlık mesleğinde en az üç yıldır ibraz etme şartı ile çalışıyor olmak (staj sayılmamaktadır), yazılı giriş sınavının yapılacağı tarih itibariyle de ocak aynının birinci günü kapsamında 45 yaşını doldurmamış olmak,
- Avukatlık – adli yargı adayları dahil olmak üzere; hukuk fakültesinden mezun olmak, yurtdışında hukuk fakültesi bitirildiyse Türkiye’de eksik kalan derslerin tamamlanmış olması ve başarı belgesi almış olmak, idari yargı adayları için hukuk fakültesi ya da hukuk bilgisi programlarına fazlasıyla yer vermiş siyasal bilgiler, idari bilimler ya da iktisat alanlarından mezun olmak, aynı şartlarda yurtdışındaki fakültelerden de mezun olmak,
- Kamu haklarından hiçbir şekilde mahrum olmamak,
- Erkek adaylar için başvuru tarihi itibariyle askerlik ile ilişiği olmamak, terhis, muaf ya da tecil olmak,
- Hakimlik ve savcılık kapsamında ülkenin her yerinde yapmalarına engel teşkil edecek hiçbir durumun bulunmaması, 657 sayılı kanun kapsamında akıl ve fiziksel hastalığı taşımamak, görevinin gerektirdiklerini yapabilmek,
- Türk Ceza Kanunu 53’üncü maddesinde belirlenmiş; Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlardan ötürü affa uğranılsa bile mahkum olmamak,
- Başvuru yapabilmek için gerekli olan şartları taşımak,
- ÖSYM tarafından yapılacak sınavda alım şartlarını sağlayacak puanı alabilmek gerekmektedir.
- Bu şartları taşımayan adayların başvuruları geçersiz sayılacak ve başvuru ücreti yatırsalar bile ücretleri kendilerine iade edilecektir.
Editör: TE Bilisim