Nakdi Ücret Desteği Kimleri Kapsıyor?
Bakanlığın hayata geçirdiği nakdi ücret desteğinin ödeme kapsamına;- 17 Nisan 2020 tarihi itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun geçici 10. maddesi uyarınca ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilerle,
- 15 Mart 2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51.maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve aynı Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler girmektedir.
Nakdi Ücret Desteğine Kimler Başvuruda Bulunabilir?
Nakdi ücret desteğinden faydalanmak için çalıştığı iş yerinde koronavirüs salgını nedeniyle ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin aylık bildirimler, "https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi" internet adresinden ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3'üne kadar işverenler tarafından yapılmaktadır. Başvuruların işverenler tarafından bu şekilde yapılması gerekmektedir. Başvuru işlemleri sırasında SGK’ya bildirimi yapılan işçilerin Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde / Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde eksik gün nedeninin, "28 - Pandemi Ücretsiz İzin" olarak seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Ek-9. maddesi kapsamında ev hizmetlerinde ay içerisinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıranlar ise bu durum değişikliğini, ücretsiz iznin verildiği ayın sonuna kadar aynı eksik gün koduyla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine/Sosyal Güvenlik Merkezlerine bildirirler. Kısa çalışma ödeneği başvurusu reddedilen işçiler için, Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinde/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde bildirilmiş olan "18-Kısa Çalışma Ödeneği" gerekçesinin ikinci fıkradaki süreler içerisinde "28-Pandemi Ücretsiz İzin" olarak güncellenmesi ve işverenler tarafından birinci fıkrada belirtilen esaslar çerçevesinde ücretsiz izin başvurusunda bulunulması gerekir. 15 Mart 2020 tarihinden sonra işten çıkartılan, ancak işsizlik ödeneği başvurusuna rağmen bu ödeneğe hak kazanamayan işsizlerin nakdi ücret desteği ödemeleri, ayrıca başvuru yapmalarına gerek bulunmaksızın İŞKUR tarafından re'sen gerçekleştirilir.Nakdi Ücret Desteği Alma Şartları Nelerdir?
- İşveren tarafından ücretsiz izne ayrılmak
- Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmamak
- Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak
- SGK’ya ilgili bildirimi yapılmış olmak
Genel Sağlık Sigortası Primlerini Kim Ödeyecek?
Nakdi ücret alanlar arasından, genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına girmeyenler, aynı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır. Bu madde kapsamında SGK tarafından tescili yapılan kişilere ait genel sağlık sigortası primleri, İŞKUR tarafından SGK'ya aktarılır.Yanlış Beyanda Bulunanlara Ne Yapılacak?
Ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteği almaya başlayan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespit edilmesi durumunda, çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanır. Ayrıca nakdi ücret desteğinden yararlanılan dönemde, aynı veya başka bir işyerinde işe başlanması ya da herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınmaya başlanması halinde nakdi ücret desteği kesilir.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından Erzak Yardımı Nasıl Alınır?
Temel İhtiyaç Kredisi Kampanya Başvuru Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?
İBB’den Nakdi Yardım, Para Yardımı ve Ayni Yardım Nasıl Alınır?
Editör: TE Bilisim