Yaşilk kart sağlıktan ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bir sigorta koludur. Eski adıyla yeşil karttır. Yeni ismi ile 60c-1 olarak geçer. 01.01.2012 tarihinden itibaren yeşil kart uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu'na geçmiştir. Daha önce Kaymakamlık tarafından yeşil kart karnesi verilmekte ve bununla siz hastaneye, doktora gitmekte ve ilaç almaktaydınız. 01.01.2012 tarihinden itibaren yeşil kart sağlık sigortası Sosyal Güvenlik Kurumu'na geçmiştir.
Bilindiği üzere G-0 gelir seviyesi diğer adıyla yeşil kart ortalama geliri brüt asgari ücretin 1/3'ünden az olan kişilere çıkmaktadır. 2017 yılında uygulanacak brüt asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte 2017 yılında kime yeşil kart çıkacağı da netleşmiş oldu. 2017 yılında gelir sonucu yeşil kart çıkacaklar için ortalama gelir şöyle olmalı:
Yeşil Kart Nasıl Alınır 2017?
Asgari ücretin brüt tutarı 2017 yılında 1.777,50 T.L. olmuştur. Bu tutar 2017 yılının tamamı için uygulanacak olup Temmuz ayından itibaren artış uygulanmayacaktır. Yeşil kart için ise ortalama gelirin net asgari ücretin 1/3'ünün altında olması gerekmektedir.Bildiğiniz gibi 01 Nisan 2017 tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortasında yeni bir sisteme geçilmiştir. Hane halkı ortalama geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olanlar G0 yani yeşil kartlı sayılmakta ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmaktadırlar. Gelir sonucu ortalaması net asgari ücretin 1/3'ünden fazla olanlar ise brüt asgari ücretin %3 ü oranında Genel Sağlık Sigortası primi ödemektedir. İşte yeşil kart kimlere verilir sorusunun cevabı burada yatmakta. Yani hiç bir Sosyal Güvenceniz yok. Gelir testine başvurdunuz. Hane halkı ortalama geliriniz net asgari ücretin 1/3 Ünden az çıktı. Bu durumda tüm aile yeşil kartlı olur ve prim ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanırsınız. 1/3'ünden fazla çıktı diyelim. Bu durumda anne ya da babadan birinin adına GSS açılır. Bir kişi adına 2017 yılı için aylık 53 Tl karşılığında prim ödenerek sağlık hizmeti alınır. Böylece Baba, anne, 18 yaşın altındaki çocuklar, lisede okuyup 20 yaşını tamamlamamış çocuklar, üniversitede okuyup 25 yaşını tamamlamamış çocuklar ve malul çocuklar yararlanmış olacaktır.2017 yılı için hanedeki ortalama geliriniz 466,66.'nin altında ise gelir sonucunuz G-0 olarak belirlenecek ve tüm aile sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaksınız. 466 TL üzerinde gelirse de ayda 53 TL karşılığında sağlık hizmeti alabileceksiniz.
Yeşil kart nasıl alınır 2018? 2018 yılında net asgari ücret agi hariç 1450 TL olarak belirlendi. Gelir testi başvuru sonucunda hane halkı ortalama geliriniz net asgari ücretin 1/3'ünden az olursa yani 483 TL altında olursa gelir sonucu C1 yani yeşil kart çıkar. Tüm hane halkı ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanır.Yeşil kart başvurusu nasıl, nereye yapılır?
Yeşil kart başvurusunu daha doğrusu gelir tespiti başvurularınızı ikamet yerindeki Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapabilirsiniz. Başvurunuzu tamamladıktan sonra başvurunuz ortalama 2-3 hafta içerisinde tamamlanacaktır. Yeşil kart başvuru sorgulama işlemini edevlet sistemi aracılığı ile yapabilirsiniz. Yeşil kart başvuru sonucunu öğrenmek için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz. Yeşil kart sorgulama için;- www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve edevlet şifreniz ile sisteme giriş yapın. (Edevlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden temin edebilirsiniz)
- E Hizmetler,
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
- Gelir testi sonucu sorgulama
Gelir seviyesinin tespiti Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından en geç bir hafta ya da on gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Gelir testi başvurusunu yaptıktan on gün sonra bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezine tescilinizin yapılması için başvuru yapmanız faydanıza olacaktır.
Gelir Tespiti Sonucuna İtiraz Edilebilir mi?
Gelir tespiti sonucuna; sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından “GSS Tescil Bildirimi”nin tebliğ tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yazılı olarak itiraz edilebilir.
Yeşil kart maaşı nasıl alınır, yeşil kartlılara maaş bağlanması şartları nelerdir? İşin aslı yeşil kartlılara maaş bağlanması diye bir şey yoktur. Ancak 65 yaş üzeri olan ve gelir durumu yetersiz olan muhtaç ve yaşlılara, engellilere, dul eşlere 2022 Sayılı Kanun gereği aylık bağlandığında zaten bu kişiler maaş üzerinden otomatik olarak yeşil kartlı sayılmaktadırlar. Yani her yeşil kartlıya maaş bağlanmaz ancak 2022 Muhtaçlık aylığı alanlar yeşil kartlı sayılır.