Üst üste Türkiye’de yaşanan büyük deprem felaketleri sonrasında birçok vatandaş evlerinin riskli yapı olup olmadığını araştırmaya başladı. Bu kapsamda kentsel dönüşüme yönelik riskli binalarını dönüştürmeleri için vatandaşlara kredi destekleri sunulması hedefleniyor. Kentsel dönüşümün yanı sıra birçok kişi ise binalarını güçlendirme yolunu seçiyor.
Günümüzde kentsel dönüşüm ve güçlendirme işlemlerine yönelik artan maliyetler nedeniyle birçok vatandaş kredi desteklerini araştırmaya başladı. Bu kapsamda 600 bin TL, güçlendirme için yüzde 40 detayı gibi unsurlar ise dikkat çekiyor.
RİSKLİ YAPILARDA KALANLARA 18 AY KİRA YARDIMI!
Kentsel dönüşüm ve güçlendirmeye yönelik verilen destekler arasında ayrıca kira yardımları da bulunuyor. Bu sayede vatandaşlar kentsel dönüşüm sürecinde mağduriyet yaşamadan süreci tamamlaması sağlanacak. 18 aya kadar kira yardımı verilmesine yönelik detaylar yine ilgili şartların sağlanması halinde verilecek.
YÜZDE 40 ŞARTI ARANIYOR!
Binalarını kentsel dönüşüme sokmak yerine güçlendirmek isteyenler için de farklı destekler ve şartlar sunuluyor. Mevcut evini yıkıp yeniden inşa ettirmek yerine güçlendirme yapacaklar için kentsel dönüşüm maliyetinin yüzde 40’ı aşmaması gerektiği ifade ediliyor. Bu kapsamda örneğin kentsel dönüşüm maliyeti 100 bin TL olan bir binanın güçlendirme maliyeti 40 bin TL’den fazla olmaması gerekiyor.
TEK KONUT İÇİN 600 BİN LİRA KREDİ DESTEĞİ!
Kentsel dönüşüm kapsamında aranan en önemli şart binanın riskli olarak tespit edilmesi. Bütün bina sakinlerinin de hem fikir olması şart olduğu ifade ediliyor. Tek bir konut için 600 bin TL alınabileceğinin altı çiziliyor. Maksimumda ise toplam olarak 5 konuta kadar çıkabileceği ve bu kapsamda 3 milyon TL’lik kredi sağlanabileceği aktarılıyor.
Kredi desteği almak için teknik raporlama ile binanın riskli yapı olması şartı aranacak. Konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri, riskli binalarda en az 1 yıl oturan kiracılar ve riskli yapı tespit edilen farklı konut almak isteyen malikler bu kredilere başvuru yapabilecek. Kira desteği ve diğer avantajlar ile kentsel dönüşümün kolaylaştırılması hedefleniyor.